HyperCOM 1
Tuomo Mämmelä

Taannoiselta Saku 99 -reissulta tarttui mukaan A1200:n kelloporttiin asennettava sarjaporttilaajennus, HyperCOM 1. Tämä laajennus sisältää vain yhden sarjaportin eikä ollenkaan rinnakkaisporttia. Itse tarvitsin ainoastaan tämän yhden nopean sarjaportin, joten hankintaa ei enää tarvinnut paljon harkita.

Paketista löytyi lyhyt asennusohje, itse laite sekä ajurilevyke. HyperCOM 1 on varsin pienikokoinen. Se sisältää 2,5 cm x 5 cm kokoisen piirilevyn ja noin 20 cm:n mittaisen kaapelin päässä olevan 25-piikkisen D-liittimen, jossa on metallinen asennuskehys valmiina. Piirilevyn asennus sujui ongelmitta, onhan A1200:n sisällä oleva kelloportti kohtalaisen hyvin esillä. D-liittimen asennus vei hieman enemmän aikaa, sillä se on tarkoitettu laitettavaksi levykeaseman alla olevaan tilaan. Paketissa ei ollut mitään kiinnitysruuvia, jolla D-liittimen saisi Amigan koteloon kiinni, mutta sellainen löytyi ainakin minulta helposti. Sitten vain kaapelin toinen pää kiinni piirilevyyn. Kannattaa kiinnittää huomiota kaapelin asennuksessa itse piirilevyyn, siitä kun en löytänyt mitään vinkkiä, kummin päin kaapeli liittimeen tulee. Alun perin kaapeli oli valmiiksi kytkettynä, joten kannattaa painaa mieleen miten päin se siinä on.

Ajurilevykkeellä oli yllätyksekseni ajurit kaikille HyperCOM-tuotteille, ei pelkästään tälle pienelle mallille. Levykkeeltä löytyy valmis asennusohjelma, jolla asennus käy varsin näppärästi. Asennus käy yhtä helposti myös käsin, sillä ainoa tehtävä on kopioida levykkeeltä sopiva device DEVS:-hakemistoon, eli tässä tapauksessa siis hyperCOM1.device. Uudemmat versiot tosin vaativat toimiakseen myös vmcresource.libraryn, joka tulee aina ajuripaketin mukana. Harmi vain, uudempien pakettien asennusohjelma jättää hommat puolitiehen, valittaa vain virhettä scriptissä. Onneksi käsin asennuskaan ei ole mitenkään hankalaa. Jotta laite saataisiin ohjelmien käyttöön, pitää kunkin sarjaporttia käyttävän ohjelman asetuksista käydä muuttamassa sarjaporttiajuriksi hyperCOM1.device ja unit-arvoksi nolla. Lisäksi kannattaa laittaa päätenopeus suurimmaksi modeemin sallimaksi, näin saadaan laitteistosta kaikki hyöty irti. Ei muuta kuin linjoille...

Ajurilevyke sisälsi aika vanhat ajurit, joten lähestulkoon ensimmäisenä suunnistettiin valmistajan webbisivuille, http://www.vmc.de. Sivut tosin ovat saksankieliset, mutta kyllä sieltä helposti löytää uudemmat ajurit. Samalta sivulta löytyy myös muita ohjelmia, joita voi tarvita (Term v4.8 saksankielinen versio, NComm 3.06 ja vapaasti levitettävä keyfile sekä Miami 3.2b). Huomatkaa, että ajuripaketti jo sisältää kyseisen NCommin ja keyfilen, joten niitä ei tarvitse ottaa erikseen. Kyllähän tieto HyperCOMin avulla liikkui varsin hyvin, koneen prosessorin kuormitus oli hämmästyttävän alhainen verrattuna vakiosarjaporttiin. Siirtonopeutta testasin vielä hakemalla Aminetistä sisällysluettelon, jonka ihan koemielessä otin pakkaamattomana. Nopeutta tällä siirrolla oli noin 6,6 kilotavua sekunnissa, kun modeemin linjanopeus oli 28800 bps.

Uusia ajureita asennellessani sitten tuli hieman takapakkia. Uudempi hyperCOM1.device nimittäin saa NCommin "hukkaamaan" prosessoritehoa aivan liikaa. Kuormitus nousee lähes sataan prosenttiin, jos siirrettävänä on hyvin pakkautuva tiedosto, jolloin tieto modeemin ja Amigan välillä siirtyy täydellä nopeudella. Toisaalta taas Miamin kanssa device toimii todella hyvin, itse tiedostonsiirrosta aiheutuva kuormitus on todella vähäistä. Tätä ihmeteltyäni päätin kokeilla laitteen toimintaa myös Termin kanssa. Ja todella, Termiä käytetäessä saman testitiedoston siirto, joka NCommilla käytännössä hyydytti koneen, vei Termillä prosessoritehoa vain noin neljän prosentin verran. Hämmästyttävää. Syytä tähän en tiedä, eivätkä mitkään dokumentitkaan asiaa yhtään valaisseet.

Kaikesta huolimatta HyperCOM1 on todella suositeltava hankinta ainakin nettisurffareille. Nimittäin juuri nettikäytössä sen edut tulevat todella hyvin esille, kun prosessorille jää aikaa purkaa siirrettyä dataa ruudulle jo siirron aikana. Varsinkin nopeamman modeemin omistaville tämä on todella suositeltava hankinta. Saatavilla on myös isompi malli, jossa on kaksi sarjaporttia sekä nopea rinnakkaisportti. HyperCOMeja kannattaa kysellä Suomalaisilta Amiga-jälleenmyyjiltä.


Valmistaja:VMC, http://www.vmc.de, info@vmc.de
Myyjä:Amigator, http://www.vtoy.fi/~aho/, aho@sip.fi
Hinta:190,- Saku99:ssä, Amigatorin hinnastossa 290,-
Vaatii:A1200, jossa kelloportti vapaana
Testattu:A1200, Blizzard 1230-IV 68030/50 & 68882/50, 16 Mt
Tekniikkaa:
  • Tukee päätenopeuksia aina 460 kbps asti.
  • Sisältää yhden sarjaportin, jossa 32 tavun erilliset lähetys- ja vastaanottopuskurit.
  • Liitetään A1200:n sisältä löytyvään kelloporttiin
  • Myös A1200:n oma sarjaportti on käytettävissä samanaikaisesti (en ole testannut).

Kirjottajan tavoittaa sähköpostitse osoitteesta tmammela@ratol.fi tai Sakunetistä nimellä Tuomo Mämmelä.