Suomen Amiga-käyttäjät ry:n lukijakysely 1999
Janne Sirén

Kolmen välivuoden jälkeen Suomen Amiga-käyttäjät ry:n kolmas lukijakysely järjestettiin kesällä. Kysely julkaistiin yhdistyksen kotisivuilla 1. kesäkuuta ja pian sen jälkeen Sakunetissä. Kysely julkaistiin perinteiseen tapaan myös heinäkuun alussa ilmestyneessä Saku-lehdessä. Vastauksia kerättiin elokuun 31. päivään asti. Kysely laajeni ensimmäistä kertaa voimalla Saku-lehden ulkopuolelle, sillä Saku-median kasvaessa muiden yhteyskanavien merkitys on entistä suurempi.

Ennätysmäärä vastaajia

Kyselyyn tuli kaikkiaan 297 vastausta. Vastausten kertymistä oli todella mielenkiintoista seurata. Ensimmäisen päivän aikana kotisivuilla olleen vastauslomakkeen kävi täyttämässä 37 henkilöä. Vuoden 1994 lukijakyselyn kahden kuukauden aikana kerätty 77 vastausta ohitettiin määrässä jo alle puolentoista vuorokauden jälkeen, ja sata vastausta oli kasassa ennen kuin kaksi vuorokautta tuli täyteen.

Tahti hieman hiljeni parin ensimmäisen päivän jälkeen, mutta vuoden 1995 lukijakyselyn neljän kuukauden aikana kerätty 142 vastausta ohitettiin tällä kertaa sentään alle kuudessa vuorokaudessa. Tästä sopii tietysti kiittää mahdollisesti entistä laajemman lukijakunnan lisäksi Internetin kasvamista ja kehittymistä helpommaksi yhteysmediaksi.

Vuosina 1994 ja 1995 suuri osa vastauksista tuli vielä postitse kirjeissä (jatkuva kirjeiden virta ei ole unohtunut vieläkään), vaikka Internet-sähköposti ja purkkiyhteys oli tarjolla. Vain arvata saattaa, kuinka moni jätti silloin vastaamatta sen vaivalloisuuden vuoksi. Vuonna 1995, Sakun #14 pääkirjoituksessa Janne Sirén arvioi kyselypalautteen ja purkkistatistiikan valossa Sakulla olleen tuolloin toistatuhatta lukijaa.

Vuosina 1996, 1997 ja 1998 ei järjestetty lukijakyselyitä, mutta jotain osviittaa antavat järjestetyt tapahtumat. Viime vuoden pikkujoulujen vierailijakyselyn 23 vastausta ja Saku 97:n 61 vastausta eivät osanottajajoukon suppeuden vuoksi kerro oikein mitään, mutta Saku 98:n kyselyyn vastanneiden määrä, 210, asetti tavoitteita.

Sähköviestinnän riemuvoitto

Pienet vierailijakyselyt jätettiin nuolemaan pölyä parissa päivässä. Saku 98:n vierailijakysely oli työläämpi peitottava, ja sen vastausten määrä ohitettiinkin vasta täpärästi ennen kesäkuun loppua. Lukijakyselyn julkaiseminen Saku-lehdessä heinäkuun alussa antoi pientä lisäpotkua, ja vastauksia tihkui aina elokuun lopulle saakka. Lopulta myös Saku 99:n ennätysvilkkaan vierailijakyselyn myöhemmin syyskuussa saavuttamat lukemat jäivät toiseksi: se kun sai "vain" 227 vastausta.

Mielenkiintoista oli havainnoida myös vastaustapoja: Tällä kertaa kukaan ei käyttänyt mahdollisuutta vastata kyselyyn kirjeitse. Suurin osa vastauksista jätettiin kotisivujen palautekaavakkeella, mikä mahdollisti vastausten käsittelyn osin koneellisesti. Lisäksi pieni osa, 7, vastasi sähköpostitse. Muutama vastaus saapui sähköpostitse kaverin välittämänä, joten vaikka kaikilla vastanneilla ei ollut omaa nettiyhteyttä, tuntui sellaisen omaava tuttu löytyvän.

Lukijakysely

Artikkelissa esitetyt luvut ovat yhden desimaalin tarkkuuteen pyöristettyjä prosenttiarvoja vastausvaihtoehdon valinneiden määrästä, suhteutettuna kohdissa 1 - 10 kaikkien vastanneiden määrään ja kohdissa 11 - 15 vain Amigan omistaviin (kysymyskohtaisia eroja tarkennetaan tekstissä). Tarkkuus on valittu erottamaan pienet arvoerot toisistaan ja nollasta. Tuloksia verrataan muutamaan otteeseen Saku 99 -vierailijakyselyyn (jonka tarkat tulokset löytyvät toisaalta tästä lehdestä) sekä edelliseen lukijakyselyyn vuodelta 1995 (ks. Saku #14).

Muistakaa, etteivät tällaiset satunnaisotantaan perustumattomat kyselyt ole tilastotieteellisesti päteviä ja että epätäydellisesti täytetyt lomakkeet, mahdolliset inhimilliset virheet ja muut poikkeustapaukset voivat vaikuttaa tuloksiin. Parhaimmillaankin tämän kyselyn tulokset kuvastavat vain siihen vastanneiden, eivät Suomen koko Amiga-kentän tilaa. Tosin, ei se tee tuloksista yhtään sen vähempää puhuttelevia...

1. Sukupuolesi?

Lukijakysely

Sukupuolijakauma ei ikävä kyllä ollut yllätys: lähes kaikki vastanneet olivat miehiä. Vaikka tietokoneet ovat alkaneet kiinnittää myös naisten huomiota, ei Amigan kaltainen erikoisuus heille oikein ole avautunut - ainakaan siinä määrin, että kyselyymme olisivat eksyneet sankoin joukoin vastailemaan. Pari selvällä miehen nimellä vastannutta tosin oli ilmeisesti epähuomiossa valinnut sukupuolekseen naisen; heidät laskettiin miehiksi.

Vastanneista naisia oli tasan kolme, joka oli täsmälleen yhtä monta kuin vuoden 1995 lukijakyselyssä. Tuolloin tosin miehiä oli prosentuaalisesti vain 97,8%, joten naisten suhteellinen osuus on hieman pienentynyt. Käytännössä yhdistyksen tapahtumat ovat kuitenkin vetäneet huomattavasti tätä enemmän tyttöjä, joskin he ovat usein olleet jonkun miespuolisen seuralaisina.

Tässäpä miettimistä yhdistyksen uudelle hallitukselle, jossa on muuten ensimmäistä kertaa kaksi naispuolista varajäsentä: miten saada myös tytöt kiinnostumaan toiminnastamme?

2. Ikäsi?

Lukijakysely

Vastanneiden keski-ikä piikittää 20 ikävuoden paremmalla puolella, mutta myös hieman nuorempia ja aikuisemmallekin iälle ehtineitä henkilöitä vastasi kyselyymme. Vertailtaessa tuloksia vuoden 1995 lukijakyselyyn, jossa ikähaarukka 16-20 oli selvästi suosituin, huomataan Amiga-kansan varttuneen - osa nyt vastanneista lienee vastannut myös neljä vuotta sitten, ja tietenkin tuolloin neljä vuotta nykyistä nuorempana. Alle kymmenvuotiaita vastaajia puolestaan oli vuonna 1995 yksi, nyt ei yhtään.

3. Oletko Suomen Amiga-käyttäjät ry:n jäsen (1999)?

Lukijakysely

Vuonna 1995 kyselyyn vastanneista 24,4% oli yhdistyksen jäseniä, Saku 99 -vierailijakyselyyn vastanneista puolestaan 26%. Tämä lukijakysely mobilisoi siis suhteessa aikaisempaa suuremman määrän jäseniä vastaamaan. Kaikkiaan 83 ilmoitti olevansa yhdistyksen jäsen, joten reilusta sadasta jäsenestämme vain noin neljännes jätti vastaamatta. 39 vastaajaa kertoi olleensa jäsen joskus aikaisemmin.

4. Aiotko uusia jäsenyytesi/liittyä jäseneksi?

Lukijakysely

Tähän kysymykseen on kaikissa yhdistyksen kyselyissä vastailtu melko rohkaisevasti, joskin on ilmeistä, että kaikki myönteisesti rastittaneet eivät suinkaan aina ole liittyneet. Vuonna 1995 Kyllä-vastanneiden prosentti oli 60,1%, joten suhteessa pientä laskua on tapahtunut, mutta toisaalta vastanneiden määrä lupailee silti enemmän uusia jäseniä kuin neljä vuotta sitten.

5. Miksi liityt/et liity jäseneksi?

Lukijakysely

Vain noin 67% vastanneista vastasi tähän kirjalliseen kysymykseen. Heidän vastauksensa voitiin karkeasti jakaa kaaviossa näkyviin ryhmiin. Prosentit ovat suhteessa kysymykseen vastanneiden määrään. Ylivoimaisesti suosituin vastaus liittyi Amigan, Sakun, Suomen Amiga-yhteisön, yhdistyksen tms. tukemiseen, joten Amiga-käyttäjät ovat selvästi ymmärtäneet yhteen hiileen puhaltamisen tarpeen. Ilman tätä tukea kun esimerkiksi Saku-tapahtumat olisivat jääneet järjestämättä. Muita liittymisen syitä olivat mm. yhteydet Amiga-harrastajiin ja -tietoon.

Kielteisesti vastanneista suuri osa joko ei ollut kiinnostunut, ei ehdi tai ei kokenut rahatilanteensa sallivan liittymistä. Odotetusti useat viittasivat myös konkreettisten, henkilökohtaisten jäsenetujen puutteeseen, mikä tietysti on sekin ymmärrettävä näkökanta. Muutamat arvioivat myös, että yksi jäsen perhettä kohden riittää. Noin 9% kysymykseen vastanneista oli epävarma tai epätietoinen liittymisestään.

Seuraavassa muutamia esimerkkikommentteja:

6. Yhdistyksen tapahtumat ja tempaukset, joissa olet vieraillut?

Lukijakysely

Kysely järjestettiin ennen Saku 99 -tapahtumaa, joten Saku 98 oli odotetusti suosituin käyntikohde ja Saku 97 seurasi kannoilla. Yllättäen 49 vastanneista oli käynyt Saku 97:ssa, mutta vain 100 Saku 98:ssa, mikä on merkille pantavaa suhteessa kävijäarvioihin ja vierailijakyselyihin; näiden lukujen valossa selvästi suurempi osa Saku 97:n kävijöistä vastasi kyselyyn kuin Saku 98:n kävijöistä.

Eräs vastaaja ihmetteli Assembly '94:n mainitsemista vastausvaihtoehdoissa ja kommentoi, ettei se ollut Suomen Amiga-käyttäjät ry:n tapahtuma. Ei ollutkaan, Assembly '94 -kokoontumisella viitattiin vain ja ainoastaan ensimmäiseen Saku-kokoontumiseen mainituilla demopartyilla. Tuohon historialliseen kokoontumiseen osallistuneista vastasi kyselyyn muuten 27, tosin osa saattoi ymmärtää väärin ja vastata siksi että oli ylipäätänsä ko. demopartyilla.

7. Aiotko osallistua yhdistyksen tuleviin tapahtumiin?

Lukijakysely

Vuoden 1999 vuosikokoukseen kertoi tulevansa 21 henkilöä, mutta paikalla oli vain kymmenen. Saku 99:ssä kävi varmasti useampi kohdan rastittaneista ja mahdollinen Saku 2000 oli kyselyssä lähes yhtä suosittu. Itse asiassa oli useita, jotka valitsivat vain Saku 2000 -tapahtuman - ehkäpä tiedossa ollut Saku 99:n päivämäärä sopi kalenteriin huonosti. Kokoukset kiinnostavat siis edelleen vähänlaisesti, kun taas Saku-tapahtumat vetävät väkeä puoleensa.

8. Missä muodossa luet Saku-lehteä?

Lukijakysely

Perinteinen levykelehti sinnitteli edelleen suosituimmaksi, vaikka Saku 99:n vierailijat pitivätkin jo web-versiosta hitusen enemmän. AmigaGuide on jäänyt selvästi paitsioon, mutta sitäkin ilmoitti lukevansa vielä 52 vastaajaa. Vastanneista kymmenen ei lukenut Saku-lehteä lainkaan, vaan he vain törmäsivät kyselyyn kotisivullamme vieraillessaan.

9. Kuinka monta Amiga-tietokonetta omistat?

Lukijakysely

Vain 12 vastanneista ei omistanut Amigaa lainkaan, mikä on vähemmän kuin Saku 99 -vierailijakyselyssä. Voidaankin arvioida lukijakyselyn kiinnostavan puhtaammin amigisteja, kun taas tapahtumissa tuntuu käyvän enemmän muutakin väkeä. Yhden tai kahden Amigan omistajat muodostivat melkein yhtä suuren osuuden vastanneista, eikä kolmaskaan Amiga ollut harvinaisuus. Yksi vastanneista ilmoitti omistavansa kuusi Amigaa.

10. Omistatko virallisen Amiga Forever -emulaattorin?

Lukijakysely

Amiga Forever -emulaattorin, joka on siis virallinen Amigan lisenssillä valmistettu Amiga-emulaattoripaketti mm. PC:lle ja Macintoshille, kertoi omistavansa 7 vastaajaa.

11. Mikä emolevy "parhaassa" Amigassasi on?

Lukijakysely

Amiga 1200 ja 4000 johtivat selvästi tilastoja niin lukijakyselyssä kuin Saku 99 -vierailijakyselyssäkin. Vuonna 1995 tilanne oli vielä siinä määrin erilainen, että vaikka A1200 olikin jo suosituin kone vastanneiden keskuudessa, oli A500 vielä lähes yhtä suosittu ja Amiga 4000 oli vain reilulla neljällä prosentilla.

Tosin kysymyksenasettelu sulki tällä kertaa pois kakkos- ja kolmoskoneet, joten A500:kin löytynee vielä monelta pöydältä ja Amiga tonnisiakin tiedetään jäsenkunnalla olevan, vaikkei kukaan sellaista parhaaksi Amigakseen ilmoittanutkaan. Ainokaisen rastin Muu emolevy -kohtaan laittanut kyseli, että minkä UAE-emulaattorista valitsee...

12. Mikä tai mitkä ovat "parhaan" Amigasi prosessorit?

Lukijakysely

Motorolan 68k-perheen lippulaivaksi jäänyt 68060 oli suosituin prosessori lukijakyselyyn vastanneiden keskuudessa, joskin pienemmät suorittimet kyllä ohittavat sen yhteismäärällään. Saku 99 -vierailijakyselyssä 68060 tuli vasta kolmanneksi 68030:n ja PowerPC 603e:n jälkeen, mutta siellä erilainen laskentaperiaate jätti huomiotta PowerPC-korttien kakkossuorittimen. Yhteensä PowerPC-suoritin oli 72 vastanneella.

13. Varusteet, jotka ovat yhdessä tai useammassa Amigassasi?

Lukijakysely

Yleisimmät varusteet olivat odotetusti kiintolevy, CD-ROM-asema ja modeemi; myös tornikotelot ja tulostimet olivat suosittuja. Ensimmäistä kertaa tämän vuoden kyselyissä udeltu ISDN löytyi vain 1,8% lukijakyselyyn vastanneista, eikä se Saku 99:n vierailijakyselyyn vastanneistakaan ollut kuin kolmella prosentilla - lukijakyselyssä digitaalikamerakin oli ISDN-liittymää yleisempi.

14. Käytätkö Amigaasi aktiivisesti?

Lukijakysely

Prosentit menivät tasan Saku 99 -vierailijakyselyn kanssa: noin 15% vastanneista Amigan omistajista ei käytä Amigaansa aktiivisesti.

15. Mihin pääasiassa käytät Amigaasi? (Valitse enintään kolme.)

Lukijakysely

Kolmen valinnan rajoituksella haettiin keskeisimpiä käyttökohteita, mutta muutamat valitsivat siitä huolimatta useampia vaihtoehtoja. Näissä tapauksissa valinnoista poimittiin raa'asti kolme ensimmäistä, johtuen käytetystä tekniikasta - kokonaistuloksiin tällä ei toivottavasti ollut suurta vaikutusta.

Muita mainittuja käyttökohteita olivat mm.: demot, työ, rentoutuminen, kokeilut, Turrican 2, Sakujen lukeminen, yleinen näpertely, hardware-viritykset, tietoliikenteen tutkiminen, kaapin täyte, sähköposti, lomailu Windowsin käytöstä, A500 ovikellona, ostajan odottaminen, retroilu, PC-kavereiden kiusaaminen, tutuille lainaaminen, Unix/Linux, x86-Linuxin pääte, Sakun tekeminen ja tietovarastointi.

Se kuuluisa yleistys

Kyselyanalyysi ei tietenkään olisi täydellinen ilman sitä kuuluisaa mutta todennäköisesti harhaanjohtavaa yleistystä suomalaisesta Amiga-käyttäjästä:

Amigisti on parikymppinen mies, joka ei ole Suomen Amiga-käyttäjät ry:n jäsen, mutta aikoo kyllä liittyä tukeakseen hyvää toimintaa. Hän on käynyt jossain yhdistyksen aikaisemmista tapahtumista ja aikoo osallistua joko Saku 99 - tai Saku 2000 -tapahtumaan, jos sellainen järjestetään. Levykelehtensä hän lukee mieluiten perinteisessä diskettimuodossa, ellei sitten töistä satu webbiversiota selailemaan.

Amigisti omistaa yhden tai kaksi Amigaa, joista toinen on laajennettu Amiga 1200. Amiga Forever -emulaattori on vain etäisesti tuttu tuotenimi, eikä hän omista sellaista. Koneessa on 68060-suoritin, kiintolevy, romppuasema, modeemi, tulostin ja tornilaajennus on vähintään harkinnassa. Hän käyttää Amigaansa aktiivisesti pelaamiseen, tietoliikenteeseen ja grafiikkaan.

Lopuksi kiitos kaikille kyselyyn osallistuneille ja onnea palkintopaketit voittaneille: Lassi Jatkola, Helsinki, ja Elina Määttä, Oulu. Seuraavassa vielä muutamia kyselylomakkeiden loppuun rustattuja lisäkommentteja.


Suomen Amiga-käyttäjät ry. on monivaiheisen historiansa aikana järjestänyt useita erilaisia kyselyitä kartoittaakseen Suomen Amiga-käyttäjien tilannetta ja toiveita. Lisää näistä historiallisista kyselyistä voitte lukea näistä Saku-lehden numeroista:

Saku #8 (4/94) - Ensimmäinen lukijakysely
Saku #9 (5/94) - Ensimmäisen lukijakyselyn tulokset (vastanneita 77)
Saku #12 (3/95) - Toinen lukijakysely
Saku #13 (4/95) - Toinen lukijakysely (toistoa)
Saku #14 (5/95) - Toisen lukijakyselyn tulokset (vastanneita 142)
Saku #23 (4/97) - Saku 97 -vierailijakyselyn tulokset (vastanneita 61)
Saku #25 (2/98) - Saku 98 -vierailijakyselyn tulokset (vastanneita 210)
Saku #27 (1/99) - Pikkujoulujen vierailijakyselyn tulokset (vastanneita 23)
Saku #29 (3/99) - Kolmas lukijakysely
Saku #30 (4/99) - Kolmannen lukijakyselyn tulokset (vastanneita 297)
Saku #30 (4/99) - Saku 99 -vierailijakyselyn tulokset (vastanneita 227)