Saku 99
Jari Ristiranta

Saku 99 on tullut ja mennyt. Itse en ole päässyt menneiden vuosien tapahtumiin, mutta tänä vuonna paikalla lienee ollut suurinpiirtein yhtä paljon ihmisiä (noin 500) kuin viime vuonnakin. Kuhinaa siis riitti koko päivälle.

Paikalla olivat innokkaiden messuvieraiden lisäksi järjestäjä Suomen Amiga-käyttäjät ry., Amigator, Gentle Eye, Elysée Arena, Petsoff ja saksalaisen Individual Computersin Jens Schönfeld.

Järjestäjäyhdistys oli haalinut kiitettävästi Amiga-oheistuotteita Amiga-yhtiöltä, mm. AmiColaa, julisteita, Annexin Amiga-musiikkilevyjä, tulitikkuja ja tarroja. Sokerina pohjalla oli kaksi Amiga Magic -pakettia sisältäen A1200-tietokoneet, jotka arvottiin kaikkien kyselyn täyttäjien kesken. Valitettavasti en ollut yksi onnellisista voittajista. Yhdistys värväsi uusia jäseniä, myi uusittuja Saku-romppuja ja ylläpiti käytettyjen Amiga-tarvikkeiden myyntiä. Maailmanlaajuisista tietoliikenneyhteyksistä vastasivat koko päivän käytössä ollut IRC-kone sekä vakavien kiintolevyongelmien jälkeen toimimaan saatu web-kamera, joka välitti kuvia messuilta Internetiin.

Paikalla olleet suomalaiset Amiga-jälleenmyyjät olivat tuoneet paikalle paljon Amiga-tuotteita, jotka vaihtoivatkin omistajaa vilkkaasti. Jens Schönfieldillä ei ollut tuotteita paikan päällä mukana, mutta hän oli ihmisten jututettavana sekä messuilla että IRC:ssä. Joku esitteli PPC-varustetussa Amiga-koneessa LinuxPPC:tä. Lisäksi messuilla järjestettiin pelikilpailuja eri peleissä.

Uuden AmigaOS 3.5:n esittelyversio pyöri koko päivän kaikkien käytettävissä ja kokeiltavissa. Päällisin puolin huomio kiinnittyi uusiin ikoneihin, jotka olivat todella hienoja. Workbench oli saanut myös muita pienehköjä parannuksia ja uusia ominaisuuksia Prefs-ohjelmiin. Miami, AWeb ja html-ohjeet puuttuivat vielä esittelyversiosta.

Monet varmasti pettyivät, kun Petro Tyschtschenko perui osaanottonsa, mutta hänet onnistuttiin saamaan puhelinlangan päähän, ja näin hän loppujen lopuksi kuitenkin piti puheen Heurekan auditoriossa. (Puhe on saatavana MP3-muodossa (5 Mt) Suomen Amiga-käyttäjät ry:n kotisivuilta.) Petro pahoitteli poissaoloaan ja kertoi syyksi tärkeät neuvottelut Yhdysvalloissa. Hän kertoi tapaavansa Amigan uuden johtajan. Yleisöllä ei ole syytä joutua paniikkiin, sillä Petroa ei eroteta, ja hän uskoo, että MCC:n kehitys jatkuu edelleen. Petro oli tuttuun tyyliinsä täysin varma Amigan kirkkaampaakin kirkkaammasta tulevaisuudesta.

Petron puheen jälkeen auditoriossa esitettiin Deathbed Vigil, itse Dave Haynien kuvaama puolitoistatuntinen video Commodoren viimeisistä päivistä ja sen työntekijöiden turhautumisesta konkurssin jälkeen. Tunnelmat olivat haikeat.

Itselleni tapahtumasta jäi hyvän mielen lisäksi käteen muutamia Amiga-tarroja, Annexin CD-levy ja Saku-romppu. Annexin CD ei toki ollut mitään listahittiainesta, mutta onhan mukavaa, että Amigalla on oma nimikkoyhtye. Saku-romppu oli sensijaan toimiva ja monipuolinen kokonaisuus, johon en olisi lisännyt muuta kuin jonkinlaisen html-käyttöliittymän koko levyn sisällölle.

Toivottavasti ensi vuoden versiossa messuista saamme ihastella uusia Amiga-malleja!

Jari Ristiranta, joka pyöri messuilla uutiset.amiga.tm-nimilappu rinnassaan.

(Artikkeli on julkaistu alun perin http://surf.to/amigauutiset-palvelussa ja se julkaistaan Sakussa Jari Ristirannan luvalla.)