Visual Engineering
Risto Mäki-Petäys

ARexx-tuki on korvaamaton etu grafiikkaohjelmissa. Sen avulla saa suhteellisen helposti korvattua ohjelman omien toimintojen puutteita. Näppäränä kokonaisuutena toimii Marko Seppäsen Image Engineeriin tekemä lisäpaketti Visual Engineering. Paketti sisältää yli 30 itse tehtyjä "rutiinia".

Marko itse kuvasi pakettiaan seuraavilla sanoilla: "Joskus alkuaikoina kehittelin VE-skriptejä nettisivuja varten. Joidenkin yritysten WWW-sivustot eivät olisi koskaan syntyneetkään ilman näitä skriptejä, varsinkaan ilman Visual Borderia. Kaikki kuvankäsittely tapahtuu 24-bittisenä väri- tai 8-bittisenä harmaasävynä, joten ei näiden käyttö nettigrafiikkaan rajoitu. Voit suunnitella kannet esim. varmuuskopio-CD:lle, lisätä oman logon jokaiseen animaatioruutuun, muokata valmista kuvaa ja printata sen T-paitaan, renderoida 16-värisen väriliu'un, jota voit käyttää Birdiessä saadaksesi Windowsin tapaista ilmettä ikkunoihin... onhan niitä käyttökohteita. Jos jokin skripti on jollain tavalla viallinen tai puutteellinen, niin kannattaa kertoa siitä minulle. Bugit korjaan yleensä heti ja ehdotukset uusiksi skripteiksi tai vanhojen parannukseksi hyvillä perusteluilla tuottavat tulosta varsin nopeasti."

AddSpace

Visual Engineering sisältää kaksi melkein toistensa kaltaista kuvan rajoja laajentavaa toimintoa, AddSpace ja AddSpaceB. Näistä AddSpace laajentaa reunoja joka puolelta, AddSpaceB vain yhdestä suunnasta. Ylimääräisen alueen pituus sekä alla oleva väri (valkoinen, musta tai alaoikealla olevan pikselin väri) on määriteltävissä, AddSpaceB:ssa myös suunta.

AddTexture

AddTexture vastaa muuten AddSpacea, mutta raja-alue täytetään käyttäjän valitsemalla pinnoitteella. Määriteltävinä ominaisuuksina ovat rajan pituus sekä pinnoite.

BatchProcess

Lyhyesti, BatchProcess suorittaa valitun ImageEngineer-makron kaikkiin Directory Opus Magellanin hakemistolistauksesta valittuihin tiedostoihin. Tämä kuitenkin vaatii ainakin toistaiseksi skriptin käsinsäätöä käytettävän rutiinin ja sen arvojen suhteen. Ohjeet kuitenkin selostavat toimenpiteen kattavasti. Pienellä vaivalla makron saa toimimaan myös muissa ARexx-portin omaavissa tiedostonhallintaohjelmissa.

CloseAll, SaveAll ja SaveIT

CloseAll sulkee kaikki avoinna olevat projektit kyselemättä sen kummempia. SaveAll tallentaa kaikki projektit yhteen hakemistoon samankaltaisilla nimillä. SaveIT tallentaa avoinna olevan projektin 24-bittisessä muodossa, joka kerta uudella nimellä, jotta vanhat tallennukset säilyisivät tallessa. Tämä toiminto on hyvä laittaa pikanäppäimen kohdalle, jolloin se toimii monitasoisen kumoa-toiminnon tavoin, mutta työt ovat tallessa kaatumisen tai sähkökatkoksen jälkeenkin.

CropEdge

CropEdge on varsin yksinkertainen toiminto: se rajaa kuvan mahdollisimman pieneksi poistamalla tyhjän ulkoreunan. Sen lisäksi reunoilta leikataan ylimääräinen pikselin leveä reunus pois, koska esimerkiksi videolta kaapatuissa kuvissa on yleensä sotkua reunuksissa. Taustan väri on vapaa.

GaussianEdge ja -Feather

GaussianEdge sekä -Feather sumentavat valkealla pohjalla olevan mustan kuvan reunoja. Toiminto tunnetaan alan kielellä nimellä antialiasing. Toiminnolla voi muotoa pienentää tai suurentaa, toimii vain mustaan kuvaan valkealla pohjalla. GaussianEdgella mustan alueen kannattaa olla keskivahvuudella vähintään kaksi pikseliä paksua, jotta se ei häviäisi. Asetuksina löytyy sumennuksen leveys sekä voimakkuus. GaussianFeatherissa ei ole säätöjä ollenkaan, ja sillä häviävät alle kolme pikseliä paksut linjat. Se toimii myös värillisillä kuvilla. Molemmat toiminnot sopivat mm. mustekynävaikutelman lisäämiseen käsin kirjoitettuun tekstiin ja karkeareunaisen paksun tekstin pehmentämiseen.

LogoTexture

LogoTexture lisää valkealla pohjalla olevaan mustaan tekstiin käyttäjän määrittelemän pinnoitteen. Pinnoite lisätään tiling-tekniikalla, eli sen kannattaa olla saumaton tai vähintään saman kokoinen kuin tekstin sisältävä kuva.

Merge

Monesti tulee tarve liittää kuvia yhteen vierekkäin tai päällekkäin, mutta ohjelmistosta ei löydy siihen suoraa toimintoa ja täytyy tehdä se käsin tai kiertämällä toisten toimintejen kautta. Visual Engineering sisältää huomattavasti helpomman keinon toteuttaa yhdistäminen. Kuvat voidaan myös laittaa näkymään toistensa päälle, jolloin valkoinen näkyy läpi.

PrimaryColors

Primarycolors-toiminto ensin tekee kuvasta mustavalkoisen ja sen jälkeen värittää sen halutulla sävyllä. Välissä voidaan myös venyttää kontrasti äärimmilleen, mikä korostaa kuvan ilmettä ja tuo enemmän esiin yksityiskohtia. Värivaihtoehdot ovat kirkkaanpunainen, keltainen, vihreä, turkoosi, tummansininen, violetti, vaaleansininen, tummanvihreä, vaaleanruskea, tummanpunainen, oranssi ja haalea pinkki.

Resize400x400

Resize400x400 leikkaa nimensä mukaisen alueen pikseleissä kuvan vasemmasta yläreunasta ja hävittää kuvan loppuosan. Soveltuu Visual Textureitten testaukseen.

Rotate

Visual Engineeringin Rotate vastaa Image Engineerin vastaavaa toimintoa sillä erolla, että kuvan tausta on valkoinen. Toiminnosta on etua esimerkiksi silloin, jos kuvien reunojen pitää olla läpinäkyvät, ja itse kuva on tumma. Parannuksena voisi vielä olla säädettävä taustaväri.

RunHook

RunHook-toiminnosta on käyttöä vain ImageFX:n omistajille. Se lähettää kuvan ImageFX:n, ajaa siinä valitun hookin ja palauttaa kuvan käsiteltynä ImageEngineeriin.

Shadow

Ehkä useimmin WWW-ympäristössä nähty efekti lienee kuvan varjostus valkoisella pohjalla. Muut näkemäni toiminnon sovellukset ovat olleet tosin kaupallisia. Perusvarjostuksen (rectangle, kuvassa vasemmalla) lisäksi toiminto sisältää seuraavat efektit: normal, grey antialias, color antialias (kuvassa oikealla), outline, lowpass ja transparency. Varjostuksen suunta, terävyys, väli ympärillä sekä vahvuus on myös säädettävissä. Uuden version etuna ovat toiminnot grey antialias ja color antialias, jotka löytävät pehmennettyjen reunojenkin varsinaiset reunat.

Signature

Jos ainainen kuvien signeeraus laiskistuttaa, saa oman puumerkkinsä lisättyä kuvaan automaattisesti Signature-toiminnolla. Liittämismetodeina on valittavissa Alpha, Max, Min, Mix50, Mix50Genlock ja Multiply. Sen lisäksi pitää säätää signeerauksen sijainti vaaka- ja pystysuorassa suunnassa ja hienosäätö tarvittaessa. Loput hoituu automaattisesti.

UnknownRegion

UnknownRegion lisää rajatulle alueelle aaltomaisen pinnoitteen. Aallon vaihetta ja pituutta ei kuitenkaan voi säätää. Tekijän mukaan toimintoa pyydettiin henkilöitten kasvojen epäselventämiseksi jollain muulla kuin mosaiikkiefektillä.

VisualAnim

Visual Engineeringin ainoa animaatiotoiminto, VisualAnim, luo yhden kuvan pohjalta animaatioita. Toimintoja löytyy kolme, kupla (bulge), aaltoilu (ripple) ja kierto (twirl). Jokaisessa voi asettaa animaation pituudeksi 8, 12, 18 tai 24 kuvaa. Bulgella valittavat ominaisuudet ovat tyyppi (boom, rubber, in, out), efektin vahvuus ja säde. Ripplella ominaisuudet ovat tyyppi (Simple, SimpleC, Boom, BoomC, Ripple, Swirl), amplitudi ja aallonpituus. Twirlillä ne taas ovat Swing, Swing2, ShakeIt ja ShakeIt2. Jostain syystä twirl ei toiminut testatessani.

VisualBorderDemo

VisualBorder sovittaa kuvan reunat Shadowin tavoin valkealle pohjalle. Varjostuksen sijaan toiminto häivyttää osan reunoista. Demoversiossa on vain kaksi toimintoa, Gradient ja RoundEdge, joista ensimmäinen tekee nappulamaisen valaistusefektin reunoihin ja jälkimmäinen (kuvassa) pyöristää kulmia.

VisualLogoDemo

VisualLogon tarkoituksena on tehdä mustasta kuvasta valkoisella pohjalla syvyysvaikutelman muodostavia logoja. Kuvan esimerkissä musta teksti valkoisella taustalla muuttui krominkaltaiseksi vahvalla varjostuksella. Säätöinä löytyy efektin tyyppi (demoversiossa vain raised ja strong), tila ympärillä ja tyyli, kiiltävä (shiny) ja hahmotelma (outlined). Rekisteröity versio olisi erittäin hyödyllinen tyyliteltyjä html-sivuja tehtäessä.

VisualSurface

Jotkut kuvat ovat sellaisenaan hieman tylsän näköisiä. VisualSurface lisää niihin pinnoitevaikutelman. Valittavana ominaisuutena on tyyppi (noise tai maximum).

VisualTexture

VisualTexturen ideana on uudistaa vanhoja (saumattomia) pinnoitteita. Sain satunnaisesti kokeilemalla pari menettelevää tulosta (kuvassa). Ohjeet eivät olleet hirveän kuvaavia. VisualTexture2:ssa voi valita sumennuksen vahvuuden, tyylin, heijastuksen ja tyypin.

Zoom14

Zoom14 muuttaa kuvasuhteen 1:4:n. Toiminto on kätevä pikanäppäimestä haettuna.

Image Engineerin etuna muihin vastaaviin ohjelmiin on hinta, 35 Yhdysvaltain dollaria eli vajaat 200 markkaa. Vastaavasti ImageFX maksaa vajaat 2000 mk, ja ainakin versio 3 on erittäin epävakaa. Image Engineer puolestaan kärsii piirtotoiminnoissa ja olisin kaivannut kumoamistoimintoa, mutta hintaansa nähden se on varsin mainio paketti.

Marko Seppänen on tehnyt yksinoikeudella tähän Sakuun lyhyen esittelyjutun Visual Engineering -skripteistä ja niiden käytöstä.

Visual Engineering -kotisivu: http://wwnet.fi/users/smarko/visual/

Image Engineer -kotisivu: http://www.amigaworld.com/support/imageengineer/

Marko Seppänen: marko.seppanen@wwnet.fi