[ Pelit ] [ Sivukartta ]

I m p e r a t o r
"Tohtori AivoTurmio"

Imperator on strategiapeli, jossa tavoitteenasi on nousta Rooman hallitsijaksi. Alussa sinulla on Tribuunin arvonimi, 4000 tavallisen miehen armeija ja 20 000 yksikköä rahaa, viljaa ja viiniä.

Viljalla ruokitaan armeija ja viinillä voidaan sekä pitää yllä armeijan moraalia ja uskollisuutta että nostaa sitä lahjoittamalla ylimääräistä. Lisäksi sekä viinillä että viljalla voi tehdä kauppaa ostamalla ja myymällä. Viljalla voi myös nostaa suosiotaan senaatissa lahjoittamalla sitä kansalle. Muita tapoja suosion nostoon ovat lahjonta, alueiden valloittaminen ja vihollisten tuhoaminen. Lahjonnasta tosin ei tuntunut olevan mitään hyötyä - vaikka lahjoin koko senaatin, mitään ei tapahtunut.

Armeijoita liikutetaan alueelta toiselle ja yritetään saada koko maailma haltuun - Rooma mukaanluettuna. Kun armeija tulee alueelle, joka ei ole Rooman omistuksessa, alueesta saa jonkin verran tietoa: onko alueella iso, pieni vai keskikokoinen armeija, kuinka korkea sen taistelumoraali on ja kuinka kehittynyt alue on. Mitä kehittyneempi alue, sen parempaa aseistautumista on odotettavissa. Omien armeijoiden määrää ja laatua saa parannettua hankkimalla arvonimeä.

Alin arvonimi Tribuuni saa pitää vain yhtä armeijaa kerralla ja siinä saa olla vain tavallisia sotilaita. Tribuuni ei saa pitää laivastoa. Legaani saa pitää kahta armeijaa, yhtä laivastoa ja saa tavallisen armeijan lisäksi hankkia 400 jousimiestä armeijoihinsa. Praetor saa pitää neljä armeijaa, kaksi laivastoa ja voi ostaa tavallisten sotilaiden ja jousimiesten lisäksi 600 hevosmiestä. Consul saa pitää kahdeksan armeijaa, kolme laivastoa ja voi edellisten lisäksi pitää armeijassaan kahta katapulttia, jotka ovat todella käytännöllisiä. Korkein arvo on Rooman hallitsija, jonka saa ainoastaan Rooman valtaamalla. Rooma vallataan tavallisesti sinne hyökkäämällä. Miehet eivät kuitenkaan suostu seuraamaan sinua taisteluun Roomaa vastaan ellet ole Consul, joka siis on korkein tavallisesti hankittava arvonimi. Hallitsija saa pitää 15 armeijaa ja 8 laivastoa. Muuten rajoitukset ovat samat kuin consulilla.

Jokainen armeija tarvitsee itselleen johtajan, joita on valittavana Ridiculouksesta (huonoin) Fabulukseen (paras). Parempi maksaa enemmän, ja palkka on maksettava joka kuukausi. Ridiculouksen hinta on 100 kuussa, Fabuluksen 10 000 kuussa, muiden siltä väliltä. Yksi komentaja voi komentaa vain yhtä armeijaa, eli jos ostat Fabuluksen yhteen armeijaasi komentajaksi, ei mikään muu armeijoistasi voi enää Fabulusta saada, ellet vapauta Fabulusta ensin tehtävästään. Tämä on sinänsä epäreilua, sillä pelissä voi pelata maksimissaan kolme pelaajaa yhtä aikaa. Tästä seuraa, että se joka on ensimmäisenä vuorossa saa parhaan komentajan ja se joka on viimeisenä saa huonoimman.

Taistelut voi hoitaa joko itse tai vaihtoehtoisesti antaa koneen hoidettavaksi, jolloin armeijan johtajalla on paljonkin merkitystä. Mitä parempi johtaja, sen paremmin kone pärjää. Automaattitaistelussa on myös typerät puolensa, joista tosin pelaajalle on etua. Jos vastapuolella on neljä katapulttia mutta alhainen taistelumoraali ja itselläsi on ainoastaan tavallisia sotilaita, niin jos itse menet taistelemaan, ei sinulla ole mitään mahdollisuuksia, mutta sen sijaan jos annat koneen hoitaa homman Fabulus johtajanasi, sinulla on varsin hyvätkin mahdollisuudet voittaa taistelu. Taistelusysteemi on vuoropohjainen. Ohjeet taisteluun löytyvät Imperatorin demoversiosta, joka on ainakin Amiga Formatin CD:llä numero 44 sekä Aminetissä. Muita ohjeita ei peliin sitten olekaan.

Armeija on jaettu yksiköihin. Yksiköt ovat seuraavanlaisia silloin kun armeijassa on maksimimäärä miehiä: 10 yksikköä tavallisia sotilaita, kussakin yksikössä 400 miestä; 4 yksikköä jousimiehiä, kussakin 100 jousimiestä; 4 yksikköä hevosmiehiä, kussakin 150 hevosta sekä 2 katapulttia, kumpikin erillään. Kaikki yksiköt liikkuvat samalla tavoin: klikataan hiiren vasenta nappia yksikön kohdalla, ja sitten klikataan mihin yksikön on tarkoitus liikkua.

Imperator

Tavallinen sotilas, katapultti ja jousimiehet liikkuvat yhden ruudun kierroksessa. Hevonen joko kääntyy 90 astetta tai liikkuu suoraan eteenpäin maksimissaan 4 ruutua kierroksessa. Yksiköt liikkuvat aina suoraan sivuttais- tai pystysuunnassa, eivät viistosti. Tavallinen sotilas ja jousimiehet käännetään katsomaan/taistelemaan toiseen suuntaan painamalla oikeanpuoleista hiirennappia yksikön kohdalla. Sen jälkeen hiiren osoitin menee pieneen neliöön, josta valitaan mihin suuntaan yksikkö kääntyy katsomaan. Sillä, mihin suuntaan yksikkö katsoo, ei ole liikkumisen kannalta merkitystä, koska se osaa kyllä itse automaattisesti kääntyä siihen suuntaan mihin tarkoitus on mennä, poikkeuksena hevonen.

Katapultti ampuu aina suoraan ylös tai alaspäin riippuen siitä, oletko hyökkääjä vai puolustaja, mutta ei koskaan sivuille. Katapultti voi kuitenkin liikkua sivusuunnassakin. Hevosta ja katapulttia ei voi kääntää katsomaan sivusuuntaan samoin kuin sotilaita tai jousimiehiä ja katapulttia ei ollenkaan. Hevonen kääntyy, jos sen tarkoituksena on liikkua siihen suuntaan. Jos hevosen sivustaan tulee vihollisyksikkö, niin klikkaamalla hevosen liikkumaan yksikön päälle hevonen kääntyy siihen suuntaan ja alkaa seuraavasta kierroksesta lähtien taistella. Edestäpäin hyökkäys on kaikkein tehottominta ja takaapäin hyökkääminen kaikkein tehokkainta, joten kannattaa siis yrittää piirittää vihollinen aina mahdollisimman monelta suunnalta.

Yksiköiden naamasta näkee sekä yksikön tyypin että sen moraalin. Heikolla moraalilla ovat yksiköt suupielet alaspäin tai säikähtäneitä, korkealla moraalilla hymysuin. Kun moraali laskee tarpeeksi, yksikkö kirkaisee, eikä sitä voi enää sen jälkeen komentaa, vaan se pyrkii suoraan vastasuuntaan taistelusta, ellei sen moraalia nosteta komentajan boostilla. Moraalin lisäksi toinen valvontaa vaativa ominaisuus on yksikön voima, joka näkyy prosenttina. Mikäli voima on nollilla, ei yksikkö voi edes liikkua. Aina kun liikut tai taistelet, voima laskee.

Mitään tekemättä oleminen tai komentajan boost palauttaa voimia. Itsekseen voimat eivät palaudu yli 100 prosentin, komentajan boostilla voi nostaa voiman 200 prosenttiin. Mitä enemmän voimaa, sitä enemmän vahinkoa vihollinen kärsii. Mitä parempi komentaja, sitä enemmän boost auttaa. Käytännössä voit jakaa hinnan 100:lla, niin saat tietää kuinka monta prosenttia komentaja lisää voimaa boostillaan, eli Ridiculous nostaa 1 prosentilla ja Fabulus 100 prosentilla. Tietokonevihollisilla ei kuitenkaan ole boostia käytössä, joten yhdellä jousimiehellä voi voittaa koko vihollisen armeijan, jos vihollinen on jo ehtinyt väsähtää. Menet vain ympäri ruutua, annat boostia yksiköllesi ja ammut välillä vihollista. Täysin ylivoimaista et itsestäsi pelissä pysty tekemään armeijarajoitusten takia. Ylivoimaanhan riittäisi parikymmentä katapulttia, mutta 2 on rajoitus.

Katapultilla ja jousimiehillä ei voi samalla kierroksella liikkua ja ampua. Katapultilla ammuttaan painamalla oikeanpuoleista hiirennappia katapultin kohdalla ja sen jälkeen valitaan, mihin kohtaan suoralla linjalla ammutaan. Jousimiehet ampuvat automaattisesti siihen suuntaan mihin katsovat, jos siellä on ammuttavaa. Jousimiehet kuitenkin ampuvat vain neljän ruudun päähän. Näillä ohjeilla sinun pitäisi jo päästä taistelun alkuun, ja yhä edelleen voit käyttää myös tietokonetta taistelusi hoitamiseen.

Moninpelinä Imperatorista tulee mielenkiintoisempi myös senaatin suosion kannalta, sillä yksi tapa lisätä suosiotaan senaatissa on pitää puhe, mutta moninpelissä tuota samaista puhetta voi myös käyttää vastapelaajien maineen mustamaalamiseen. Lisäksi voi käyttää viiden eri jumalan apua, kutakin kerran pelin aikana. Jumalat vaikuttavat rahaan, laivastoon, maavoimiin ja Kleopatraan, ja Zeus tekee kaiken sen mitä muutkin kerralla. Rakkauden jumalalla voi säästyä toimittamasta Kleopatran vaatimuksia, joita joutuu täyttämään, jos tekee liiton hänen kanssaan tai valtaa Egyptin. Halvemmalla tosin pääsee, jos jättää täyttämättä Kleopatran vaatimuksen ja järjestää heti perään Egyptin kansalle huvitusta.

Vaikkei ohjekirjaa pelissä olekaan minkäänlaista, niin kyllä sen silti suht nopeasti oppii, vaikka joillakin luultavasti onkin hankaluuksia oppimisessa. Paljon auttaa kuitenkin tieto, että useasti oikean ja vasemman hiirennapin käyttämisellä on eroa. Esimerkiksi jos kartalla klikkaat vasemmanpuoleisella armeijaasi, saat armeijavalikon, jossa on kyseinen armeija valittuna. Sen sijaan jos painat oikeanpuoleista hiirennappia, pääset liikuttamaan armeijaasi.

Amiga Formatin arvostelija ei ollut pitänyt taisteluosuudesta, mutta oli pitänyt pelistä muuten. Itse pidin molemmista osuuksista ja ostin pelin lähinnä demoversion taisteluosuuden perusteella. Amiga Formatin arvostelija oli myös pitänyt taisteluja vaikeina, itsestäni ne olivat aika lailla sopivan vaikeuksisia vaikka koneen tekoäly olisikin saanut olla parempi.

Imperator on ilmeisesti Amos Prolla tehty, tai ainakin paljolti näyttäisi siltä. Joitain pikkukömmähdyksiä pelissä on ja jotkin toiminnot jäävät kokonaan käyttämättä, koska niitä ei yksinkertaisesti tarvitse, kuten esimerkiksi oman kaupungin ryövääminen armeijallaan. Siitä saatava raha on kuitenkin niin pieni, ettei jaksa vaivautua, paitsi ehkä ihan alussa.

Pelin kyllä menee aika nopeasti lävitse, yhdessä päivässä jos tarkemmin sanotaan, mutta sitä jaksaa pelata jonkin verran vielä sen jälkeenkin. Pienillä muutoksilla Imperatorista olisi saanut vallan mainion nettipelin, nyt moninpeli jää aika lailla turhaksi, sillä harva jaksaa alkaa pelata tällaista peliä moninpelinä, sen verran puutteellinen se moninpeliä ajatellen kuitenkin on. Plussana on kuitenkin sanottava, että moninpelissä voi lahjoittaa kaverilleen rahaa, viljaa tai viiniä niin tahtoessaan. Tämä hoituu kaupanteolla eli myymällä esimerkiksi satatuhatta rahaa ilmaiseksi.

Imperatorissa on ihan mukavat grafiikat huolimatta siitä, että ne toimivat ECS-koneissakin. Musiikkia ei pelissä alkudemoa lukuunottamatta ole, ääniä kuitenkin edes joitain. Imperator on kuitenkin on halpa ja omasta mielestäni oli hintansa arvoinen. Suosittelen silti kokeilemaan ensin demoversiota ja siitä päättelemään, pidätkö pelistä vai et. Mitään maailmaa mullistavaa peli ei minkään suhteen tarjoa, mutta on harvinaisen viihtyisä. Positiivista on myös se, etten muista pelin kertaakaan kaatuneen vielä. Peli tulee CD-kotelosta huolimatta kahdella levykkeellä, joten älkää antako pakkauksen hämätä.

Julkaisija: Epic Marketing
http://www.epic-marketing.de/Imperator_UK.html
Myyjä: Gentle Eye Ky, puh. (03) 363 0048
ge@vip.fi, http://www.ge.vip.fi/
Hinta: 110 mk
Vaatii: 2 Mt muistia, kiintolevy
Testattu: A1200, 68030/50 MHz, 16 Mt Fast
Yleisarvosana: 82%

Aminet, demoversio:
http://ftp.sunet.se/pub/aminet/game/demo/ImpDemoUK.lha (773 kt)

Aminet, ruutukaappauksia:
http://ftp.sunet.se/pub/aminet/game/demo/Imperator_ss.lha (279 kt)

[ Pelit ] [ Sivukartta ]