[ Testit ] [ Sivukartta ]

D i g i   B o o s t e r   P r o f e s s i o n a l   v 2 . 2 1
Teemu Pohjanlehto <rebb@amigascne.org>

DigiBooster

Vihdoinkin tämä mainetta niittänyt tracker-ohjelma on saatavissa myös tavallisten Amiga-jälleenmyyjien kautta. Aikaisemmin ohjelman pystyi hankkimaan itselleen ainoastaan postin välityksellä Puolasta, mikä varmasti karsi monia suomalaisia, jotka eivät postiin luottaneet. Henkilökohtaisesti pari sataa köyhempänä päätin, etten ikinä ostaisi Digi Boosteria, vaan päädyin kotimaiseen Octamed Sound Studioon. Kun nyt huomasin Gentle Eyen luettelossa ohjelman, käänsin kelkkani ja ajattelin antaa ohjelmalle uuden mahdollisuuden. Enkä totisesti ole päätöstäni katunut.

Ominaisuuksia vaikka muille jakaa

Digi Booster on ympätty täyteen toinen toistaan hienompia ominaisuuksia, jotka saavat Fast Tracker -käyttäjät vihreäksi kateudesta. Ensinnäkin kahden komennon käyttäminen toimii oikeasti, eli toisen komennon ei tarvitse olla volume kuten XM-formaatissa. DSP-kaiulla saa helposti luotua syvyyttä kappaleeseen. Ainoa haittapuoli DSP-efekteissä on se, että yhdessä kappaleessa pystyy käyttämään vain yhtä kaikutyyppiä, eli esim. kanaville 1 ja 2 ei voi määritellä erityyppistä efektiä. Toki tämäkin on juhlaa verrattuna Octamed Sound Studion kaikuefektiin, joka valloittaa itselleen joka kanavan ja kaiuttaa usein rummut ns. päin helvettiä.

Valittavinasi on Hall, Echo, Cross Echo, Delay ja Cross Delay. Saattaa kuulostaa vähältä, mutta riittää useimmissa tapauksissa. Esimerkiksi usein tulee tarvetta kaiuttaa analogisyntetisaattorimelodiaa, joka on itse koottu useista eri sampleista. Silloin ei kannata muokata yksittäisiä ääniä esim. Audio Masterin kanssa, vaan parhaimman lopputuloksen saa kaiuttamalla koko kanavan. Hyvänä lisänä on myös Volume ja Panning, joille on vihdoinkin saatu kunnon graafiset editorit, joiden säädöt voi myös tallentaa.

Digi Booster tukee myös yleisimpiä moduuliformaatteja: XM, MOD, S3M ja MMD 1-3 sekä sampleformaateista IFF8SVX, IFF16SV, RIFFWAV 8/16-bit, AIFF8/16-bit/stereo/mono ja MPEG. Lisäksi ohjelma osaa tallentaa kappaleesi valmiiksi mpeg muodossa jos koneessa on musicin ohjelma.

Ei niin hyvää, ettei jotain huonoakin

Onhan kolikolla kääntöpuolensakin. MMD3 eli Octamed Sound Studion käyttämä formaatti ei ainakaan minulla lataudu kunnolla, vaan kaataa tyylikkäästi koneen. Myöskään stereosampleja en ole tähän päivään mennessä saanut toimimaan oikein, sillä ohjelma päättää jostain kumman syystä ladata toisen stereokanavan monokanavan perään. Lisäksi jonkin verran harmia aiheutui siitä, ettei esimerkiksi sample-editorin flanger-efekti ja TB-303-emulaattori toimi ilman matematiikkaprosessoria. Asiasta olisi mielestäni voinut olla maininta paketin takakannessa. Koska kyseessä on kuitenkin kunnolla moniajava ohjelma, niin asian voi hoitaa esimerkiksi lataamalla taustalle Kocmu 3:n (Kocmunicator 3, Aminet: http://ftp.sunet.se/pub/aminet/mus/misc/kocmu3.lha, 17 kt) tai Wavebeastin.

Digi Booster käyttää äänien tuottamisessa AHI-ajuri"standardia", joka repii 8-bittisestä Paula-piiristä ilmoille melkoiset hifi-äänet ja joka tukee myös melkoista läjää äänikortteja. Myöskin samplaus hoidetaan AHI:n kautta. En ole vielä tähän päivään mennessä onnistunut saamaan DSS8+:aani toimimaan AHI HardiskRecord -ohjelman kanssa, joten olen joutunut samplaamaan "wanhalla" Audio Master IV:llä.

Jotkut muusikot tietysti napisevat midin puutteesta, mutta pitää muistaa, että kyseessä on puhdas tracker-ohjelma, joka toimii sellaisen käyttöön tottuneelle myös ammattitasoisena musiikkityökaluna. Elleivät tracker-ohjelmistot ole entuudestaan tuttuja, suosittelen ilmaisen ProTrackerin hankintaa. Jos ProTracker tuntuu ahdistavalta, ei Digi Boosteriakaan kannata luultavasti hankkia. Koska viime kädessä Digi Booster on vain kaunisteltu ja huomattavasti paranneltu versio ProTrackerista (tosin kanavia on pari enemmän!), tarjoaa Octamed Sound Studio paljon Workbenchmäisemmän käyttöympäristön sitä halajaville.

Käännän ja ihmettelen!

Digi Boosterissa on kätevä Export-toiminto, joka kääntää kappaleen haluttuun tiedostomuotoon. Ohjelma muistuttaa vielä asiallisesti eri formaattien eroista ennen tallennusta. Nämä ohjeet on syytä ottaa tosissaan ja kuunnella kääntämänsä kappale vaikka Hippoplayerilla. Esimerkiksi XM-formaattiin kääntäminen tuottaa ongelmia. Vaikka ko. formaatti taatusti tukee esimerksi ping pong -loopia, niin käännetyssä XM-tiedostossa looppi kääntyykin suoraksi (forward).

Nämä ja muut pikku virheet antavat Digi Boosterista välillä hieman epäammattimaisen vaikutelman ja kiristävät hermoja. Onhan XM nykyään demomusiikin tekijöiden tärkeä formaatti, ja kun ottaa huomioon, että ohjelma on suunniteltu scene-muusikoille, onkin ihme että tällaisia lipsahduksia on päässyt joukkoon.

Yhteenveto

Kenelle Digi Booster sitten on tarkoitettu? Itse suosittelisin sitä jokaiselle kotimuusikolle, joka arvostaa kunnon miksausrutiineja (AHI) eikä omista kolmimetristä syntikkavuorta. Loppujen lopuksi Digi Booster ei ole lainkaan niin huono ohjelma kuin tekstistäni saattaa ymmärtää, ohjelma on ehdottomasti tracker-ohjelmien paras koneesta riippumatta. PC:n Fast Tracker jää valovuosien päähän Digi Boosterista.

Ohjelma on vakaa, niin kuin on Octamedkin. En ole onnistunut saamaan Digi Boosteria nurin kuin MMD 3:n soitossa, vaikka taustalla on välillä pyörinyt raskaitakin sovelluksia (esim. Wavebeast). Koneeksi on vallan mainiosti riittänyt A1200 ja Blizzard 1230-IV 4 Mt:n Fast-muistilla. Tällä kokoonpanolla kone jaksaa miksata 16 kanavaa "Fast 14-bit stereo++ calibrated" -moodissa, joka tuottaa kohtalaista ääntä Amigan aikoja sitten vanhentuneista äänipiireistä.

Lisäkokemuksia

Näin jälkikäteen on ilmennyt muutama mainitsemisen arvoinen seikka. Koneeni vaihduttua A3000:een on Digi Booster Pro muuttunut lähes käyttökelvottomaksi. 68030/25 MHz + 68882/25 MHz ei yllättäen jaksanut miksata edes nelikanavaista ProTracker-moduulia lainkaan 14-bit-tilassa, ja 8-bit-tilassakin konee juuttuu täysin. Olisi olettanut, että puolta hitaampi kone myös miksaa puolta hitaammin. Entinen koneeni kun miksasi vielä iloisesti 16 kanavaa, niin ajattelin A3000:n suoriutuvan edes 8 kanavasta. Eipä auta itku markkinoilla, ilmeisesti AHI vaati yli 25 MHz:n 030:n toimiakseen edes välttävästi. Silti moinen tehoero on mielestäni hämmästyttävä. Vielä kun Octamed Sound Studiokaan ei toimi kunnolla koneessani, niin on alkanut koko koneenvaihtorumba hieman nyppiä.

Octamedin kanssa ilmeni yllättävä vika: editointitilassa nuolinäppäimet eivät toimi, eli siirtyminen trackista toiseen tai trackissa ylös/alaspäin ei luonnistu. Koneessani on harmillisesti A2000:n näppis, muissa ohjelmissa ei moista ongelmaa ole, joten näppäimistön vika se tuskin on. Jos joku tietää ratkaisun ongelmaan, niin ottakoon luoja paratkoon välittömästi yhteyttä! Palkinnoksi luovutan vaikka uunituoreen cd-singleni: rebb/tm!C: "muuntamo .0110.", joita saa myös tilata allekirjoittaneelta omakustannehintaan 20 mk + postikulut. Kyseinen CD-räpellys sisältää kolme outoa teinipop/ambient/tekno-kipaletta, ovatpa jotkut hyväksikin haukkuneet. MP3-versiot löytyvät osoitteesta http://members.xoom.com/tmc_rec/tmc.htm, kappaleet ovat Download-osion alla.

Tekijät: Digital Multimedia Software
Tomasz & Waldemar Piasta
Poprzeczna 66/6, 51-167 Wroclaw, Poland
digi@kki.net.pl
http://www.kki.net.pl/digi/
Myyjä: Gentle Eye Ky, puh. (03) 363 0048
ge@vip.fi, http://www.ge.vip.fi/
Hinta: 280 mk
Demoversio: http://www.kki.net.pl/digi/binary/DBPro221.lha (495 kt)
Vaatii: 68020, KS 2.0 (tai nopea PC ja UAE) ahi.device, asl.library, iffparse.library, reqtools.library, mpega.library
Formaatit: XM, S3M, MMD0-MMD3 (Octamed/SS), MOD (4-32 kanavaa), Oktalyzer ja DIGI (Digi Booster 1.x)
Samplet: IFF8SVX, IFF16SV, RIFFWAV 8-bit, RIFFWAV 16-bit, AIFF 8/16-bit / stereo/mono
Muuta:
  • max. 1024 patterns & positions
  • max. 256 samplea, max. samplen koko 16 Mt
  • max. 128 kanavaa, 7 oktaavia
  • MP1/2/3-tuonti (68k/PPC)
  • CyberGraphX- ja P96-tuki
  • AHI-tuki (Toccata, Delfina, Wavetools, Prelude, Paula)
  • TB-303-emulaattori (FPU!)
  • DSP-kaiut
  • kaksi komentoa samanaikaisesti

Ominaisuuslista ja teksti vilisee englanninkielisiä termejä, joita ei valitettavasti voi välttää käyttämästä. Useimmille termeille ei ole vakiintunut järkevää suomennosta, ja tekstistä tulisi entistä sekavampaa, jos yritettäisiin keksiä edes hitusen järkevä sana esim. termille pattern.


[ Testit ] [ Sivukartta ]