[ Sekalaiset ] [ Sivukartta ]

LinuxPPC 2000 Amigaan
Tommi Nieminen <tec@luukku.com>

Varoituksen sana heti aluksi: Linuxin asentaminen ei ole välttämättä niin helppoa, voit esimerkiksi tuhota kiintolevysi sisällön todella helposti, ellet et ole varovainen! Tiedän sen, sillä itse melkein tuhosin 4 Gt kiintolevyni sisällön ensimmäisessä asennuksessani!

Järkeä käyttäen älä aivan sokeasti seuraa ohjeitani, jotka saattavat sisältää virheitä, joten älä syytä minua jos esim. tuhoat kiintolevysi, hajotat koneesi, humanoidit abduktoivat Amigasi ja menetät yöunesi tai vastaavaa, koska se ei ole minun vastuullani.

Jos on jotain kysyttävää tai kommentoitavaa, autan ja neuvon mielelläni parhaimpani mukaan, vaikken mikään tosi Linux-guru kuitenkaan ole. Lähetä sähköpostia osoitteeseen tec@luukku.com. Nyt itse asennuksen kimppuun.

Linuxista
Linux on kotimaista alkuperää oleva ilmainen käyttöjärjestelmä. Sen vahvuuksia ovat mm. nopeus vanhoillakin koneilla, ilmaiset kaupallista tasoa olevat ohjelmat, kasvava käyttäjämäärä ja laitteistotuki, vapaa lähdekoodi sekä stabiilit järjestelmäosat. Se on myös erittäin suosittu Internet-palvelinkäytössä.

Itse alun perin asensin Linuxin koneelleni, koska halusin vaihtoehtoisen järjestelmän enkä halunnut maksaa uudesta koneesta. Tämän jälkeen huomasin sen olevan erittäin mielenkiintoinen, etenkin koska siitä voi muuttaa kaiken niin kuin itse haluaa ja sille on suuri ja jatkuvasti kasvava valikoima ilmaisohjelmia, mikä tietenkin sopii opiskelijan budjetille todella mainiosti. :)

Linux/APUS tarkoittaa Linux for Amiga Power Up Systems. Se on projekti, joka pyrkii tuomaan Linuxin PowerPC-Amigoille. Projekti on onnistunut melko hyvin, mutta se tarvitsee lisää aktiivisia ohjelmoijia.

Mikä Linux?
Ensimmäiseksi täytyy ottaa selvää, mitkä Linuxit toimivat koneellasi. Jos koneessasi on PowerPC-prosessori, voit käyttää koneessasi esim. LinuxPPC:tä. Käytän sitä itse sen vuoksi, että se on todettu toimivaksi parhaiten Amigassa, ja myös suurin osa APUS-ryhmän asennustiedostoista on tehty toimivaksi juuri LinuxPPC:n kanssa. Suse:n sekä Debianin PPC-versioiden pitäisi myöskin toimia PPC-Amigoissa, mutta yleisesti ottaen kannattaa valita LinuxPPC sen (lähes) varman toimivuuden takia.

Jos päätät hankkia Debian Linuxin, muista ettei se ole täysin yhteensopiva esim. LinuxPPC:n tai muiden RedHat-pohjaisten levityspakettien kanssa. Siinä tapauksessa, ettei koneessasi ole PowerPC:tä, voit käyttää Linux/m68k:ta, mutta silloin koneessasi täytyy olla vähintään 030-prosessori MMU:lla ja FPU:lla.

Kaikkien Linuxien pitäisi tukea B/CVisionPPC:ta, CV64:ää ja muita näyttökortteja sekä AGA/ECS-näyttöjä. Toimiva Internet-yhteys Amigassa on oikeastaan pakollinen, sillä joudut hakemaan paljon eri tiedostoja sitä mukaa kuin niitä tarvitaan. Muista testata, että koneesi boottaa Linuxin ennen kuin ostat/poltat/imuroit mitään!

Tässä asennusohjeessa keskityn LinuxPPC 2000:n asentamiseen, mutta ohjeet pätevät suurilta osin muihinkin levityksiin, lähinnä kuitenkin RedHat-pohjaisiin. Ohjeet perustuvat lähinnä omiin virityksiini ja LinuxAPUS FAQ:n tekstiin, johon kannattaa tutustua. LinuxAPUS FAQ:n saat osoitteesta: ftp://linux-apus.sourceforge.net/pub/linux-apus/docs/

Huomaa, että readme-tiedostoissa mainitut email- ja nettiosoitteet saattavat olla vanhentuneita. Lopun Linkkejä-osassa olen listannut joitakin tällä hetkellä voimassa olevia nettiosoitteita.

Mistä Linux?
LinuxPPC 2000 on muiden Linuxien tapaan saatavilla myös ilmaiseksi. Sen voi hakea osoitteesta http://www.linuxppc.com/. Kannattaa ottaa CD-image-tiedosto (noin 650 Mt), jonka voit polttaa CD:ksi, tällöin saat oikeat tiedostot ja hakemistorakenteen. Muista polttaa se HFS-muotoon (Mac), jotta Installer ymmärtäisi sen.

DataClub myy tietääkseni ainoana Suomessa itse LinuxPPC 2000 -pakettia. Sen saa kahdessa eri paketissa, jotka molemmat toimivat suoraan myös Macintoshissa. Pelkät kaksi CD:tä (tiedostot ja lähdekoodit) maksavat reilut 200 mk. Samat CD:t sekä lyhyt manuaali ja tyylikäs L-kokoinen T-paita maksaa noin satasen enemmän. Myynnissä on myös SuSe:n PPC-versio, joka maksaa noin 350 mk. Kauppa sijaitsee Helsingin Sanoma-talossa, kotisivu löytyy osoitteesta http://www.dataclub.fi/.

Gentle Eye myy Amiga Unix Compendium -nimistä kokoelmaa, joka sisältää LinuxPPC'99:n lisäksi myös Linux/m68k:n (koneille ilman PPC:tä) ja NetBSD-nimisen UNIX-kloonin. CD:llä pitäisi olla oikeat RAMDiskit ja kernelit asennusta ja käyttöä varten. Hintaa noin 250 mk. Linux RedHat 5.1 CD on tarkoitettu vain m68k-koneille. Gentle Eye sijaitsee Tampereella, kotisivu on osoitteessa http://www.ge.vip.fi/.

Linuxin saa tietenkin kopioida kaverilta, sillä se on GPL-lisenssin alla, eli (lähes) kaikki ohjelmat ovat ilmaisia ja niiden lähdekoodi on saatavilla. Mutta myös Linuxille on saatavilla joitakin kaupallisia ja rekisteröitäviä shareware-ohjelmia, joita ei tietenkään saa kopioida. Tarkista asian laita ennen kopiointia. Esimerkiksi Dataclub myy PPC-versioita suosituista PC-peleistä kuten Quake 3 ja Myth 2.

Linuxin testaus
Nyt voitkin hakea tarvittavia tiedostoja Amigaasi. Tärkeimmät tiedostot, jotka tarvitset testausta, asennusta ja käyttöä varten ovat:

http://sourceforge.net/projects/linux-apus/

vmapus-2.2.10-20000814, .lha- tai .gz-muodossa
Kernel, eli Linuxin ydin. Et voi käyttää LinuxPPC:n kerneleitä, ne on tehty Macintosh-koneille toimiviksi. Käytä APUS-ryhmän tekemää versiota, joka sisältää tuen Amigan hardwarelle. Älä ota kernelin testiversiota (vmapus-2.*.*-test*), se ei ole stabiili.

ramdisk.image.gz
Ramdisk-image-tiedosto sisältää Linuxin tarvitsemat ohjelmat.

bh000629.lha
Boothack on Linuxin boottamista varten. PC:llä käytetään yleensä ohjelmaa nimeltä LILO (LInux LOader).

ftp://linux-apus.sourceforge.net/pub/linux-apus/contrib/

APUS_AmigaFormat.lha
Suositeltavaa on myös hakea tämä paketti. Siitä löytyy mm. LinuxLauncher, MUIRexxiä käyttävä graafinen käynnistysohjelma, joka helpottaa huomattavasti Linuxin kännistysprosessia ja eri kernelien/RAMdiskien käyttöä. Huomaa, että ohjelma tarvitsee MUI:n MUIRexx-laajennuksen. Löydät liitteenä olevasta zip-paketista myös kolme valmista asetustiedostoa, joita voit käyttää ainakin esimerkkinä.

AmiNET

lha ja gzip sekä (de)tar
Näitä tarvitset pakettien purkamiseen Amigalla. Lha on .lha- ja .lzh-paketteja varten, gzip on .gz- ja .tgz-paketteja varten ja (de)tar on .tar-paketteja varten.

MUI ja MUIRexx

Pura APUS_AmigaFormat johonkin kiintolevyllesi, missä on vähintään 25 Mt tilaa. LhA luo tarvittavat hakemistot valmiiksi.

Pura "vmapus-2.2.10-2000081" esim. LinuxAPUS/Storage-hakemistoon ja kopioi sieltä "vmapus-000814" LinuxAPUS/Kernels-hakemistoon. Kernelin nimen pitää alkaa "vmapus" tai "vmlinux". Kopioi "ramdisk.image.gz" LinuxAPUS/RAMDisks-hakemistoon, älä pura RAMDiskejä (ja nimen pitää päättyä ".gz"). Pura "bh000629.lha" Storage-hakemistoon ja kopioi boot#? ja ppcboot_#? tiedostot LinuxAPUS-hakemistoon. Asenna MUIRexx, jos koneellasi ei sitä vielä ole.

Nyt hakemistorakenteen pitäisi olla jokseenkin seuraavanlainen (dir #? all):

   LinuxAPUS (dir)
        Icons (dir)
          APUS_Drawer.info                 
        Docs (dir)
          kernel-options.txt               
        Storage (dir)
             vmapus-2.2.10-000814 (dir)
               config                           modules.tar.gz
               README                           System.map
               vmapus-000814                    
             bh000629 (dir)
               apus-amiboot.readme              bootmesg
               bootstrap                        kernel-options.txt
               ppcboot_pup                      ppcboot_wup
          file_id.diz                      vmapus.displayme
        RAMDisks (dir)
          ramdisk.image.gz
        Kernels (dir)
          vmapus-000814                    
     bootmesg                         bootstrap
     Docs.info                        Install_Linux_APUS
     Install_Linux_APUS.info          Kernels.info
     Linux.aux                        Linux.rexx
     Linux_Launcher                   Linux_Launcher.info
     ppcboot_pup                      ppcboot_wup
     RAMDisks.info                    
LinuxAPUS.info                   README
README.info

Tätä esimerkkinä käyttämällä voitkin nyt testata, josko Linux toimii koneellasi. Huomaa, että tämän jälkeen joudut resetoimaan koneen päästäksesi takaisin AmigaOS:iin. Jos päätät olla käyttämättä LinuxLauncheria, komentoriviohjeet löydät APUS FAQ:sta.

LinuxLauncheria käytät näin:

Kernel-sivu:
Kernel image on käyttämäsi kernelin nimi, esim. "Kernels/vmapus-000814" Valitse myös APUS, kun käytät PPC:tä. 60ns RAM voit käyttää mahdollisesti, vaikka sinulla olisi vain 70ns RAMia, mutta testin ajaksi jätä valitsematta sitä. NoBATs ei tarvitse, ellei sinulla ole BlizzardPPC-SCSI- tai A4000T/A4019-SCSI-ohjainta.

Display-sivu:
Laita kaikki muut paitsi sinun näytönohjaimen asetuket tilaan "Not specified". Jos sinulla on B/CVision, valitse Permedia2 800x600-56, johon kaikki SVGA-monitorit pystyvät, mutta voit korottaa sitä tarpeen mukaan myöhemmin. Nativea käytät, jos sinulla on vain AGA. Silloin valitse esim. PAL-lace jos sinulla on pelkkä TV, tai VGA, jos sinulla on multisync- tai VGA-monitori käytössä. Virge on CV64(/3D)-kortteja varten.

Disks-sivu:
Root partition on se laite/osio, josta Linux boottaa. Testissä sekä myöhemmin Installer RAMdiskien kanssa käytä /dev/ram sekä valitse RAM disk image, esim. "RAMDisks/ramdisk.image.gz".

Misc-sivu:
Jos käytät neljää IDE-laitetta esim. IDEfixin avulla, kirjoita Extra kernel option -kohtaan "ide=doubler".

Koneesi miettii hetken aikaa (noin 30-45 sekuntia), minkä jälkeen pitäisi ilmestyä valkoista tekstiä mustalla pohjalla (à la MSDOS), sekä kulmassa Linux-pingviinin (Tux) kuva. Yritä katsoa, lukeeko näytössä jossain kohtaa seuraavantapaista tekstiä:

Partition check:
hda: hda1
hdb: hdb1 hdb2 hdb3 hdb4

Jos lukee, se tarkoittaa että kernelin levyajurit toimivat ja että asennus on mahdollista. Siinä tapauksessa ettei testi toiminut, tarkista että olet valinnut etenkin näytönohjaimen asetukset sekä muut asetukset. Tarkista, ettei boothack valita puuttuvista tiedostoista jne. Tarkista, että kuva tulee TV/RGB-portista. Katso myös APUS FAQ, jos siitä löytyisi apua.

Amigalla tehtävät asennukset
Kun olet testannut, että Linux toimii sekä hankkinut tavalla tai toisella LinuxPPC:n itsellesi, voitkin aloittaa asennuksen nyt. Asennukseen tarvitset joitain tiedostoja, joita ei LinuxPPC:ssä ole:

http://sourceforge.net/projects/linux-apus/

apus-lp-ramdisk.image20000622.gz eli Installer RAMDisk. Hoitaa Linuxin asentamisen kiintolevyllesi oikealla tavalla. LinuxPPC 2000:n RAMDiskin nimi lyhentynee automaattisesti muutamalla merkillä, jos käytät Amigan FFS:ä, joten joudut ehkä lisäämään päätteen ".gz" takaisin nimeen.

ftp://linux-apus.sourceforge.net/pub/linux-apus/contrib/

XF86_FBDev-pm2-glibc-2.1.gz eli Permedia 2 -tuen sisältävä X-ajuri. Tarvitset tämän, jos haluat käyttää X:ää B/CVisionillasi.

Kopioi Installer RAMDisk oikeaan paikkaan, älä pura tätäkään RAMDiskia.

Seuraavaksi tarvitset kaksi vapaata osiota kiintolevylläsi, yksi Linuxia varten sekä yksi Linuxin swapia (virtuaalimuisti) varten. Tämä on kohta, jossa pitää olla erityisen varovainen, ettet menetä dataa! Lue Amigasi manuaalista, miten ohjelma toimii, jos et ole täysin varma. Huomaa, ettei APUS tue CyberstormPPC:n SCSI-ohjainta vielä, joten käytä IDE-kiintolevyä, mm. BlizzardPPC:n SCSI toimii.

Nyt tee kiintolevyllesi tarpeelliset osiot, joita Linux käyttää. Käynnistä HDToolBox ja valitse kiintolevy, johon haluat Linuxin. Tee ensin swap-osio, se kannattaa olla noin 100 Mt (25-127 Mt). (Valitse ensin Advanced Options, ellet käytä OS3.5:tä.) Klikkaa "Change..." ja valitse "Custom File System". Kirjoita Identifier-kohtaan "0x53575000". Klikkaa OK, ja jos FastFileSystemin tilalla lukee "SWP/0", kirjoitit oikein.

Linux-osioon kannattaa varata melkein niin paljon kuin mahdollista, eli jos voit käyttää 1-2 Gt, tee se. Minimi on noin 400 Mt, mutta siihen ei paljoa ohjelmia tai käyttötilaa mahdu. Myös tämän kohdalla muuta asetukset Custom File Systemiksi ja tämän Identifieriksi "0x4c4e5800", tarkista että se on "LNX/0".

Kun olet tehnyt molemmat osiot, kirjoita ylös niiden Linux-tyyliset nimet. Nimitykset toimivat niin että on "/dev/" + "hd" (jos IDE, "sd" jos SCSI) + "a", "b", "c" jne. levyjen järjestyksen mukaan + monesko osio. Esim. /dev/hda3 eli kolmas osio ensimmäisellä IDE-kiintolevyllä, /dev/sdb7 eli seitsemäs osio toisella SCSI-kiintolevyllä. Jos et hankkinut CD:tä, niin kirjoita ylös myös se osio ja hakemisto, jossa tiedostot ovat. Muista, että Linux erittelee isot ja pienet kirjaimet, eli HakEMisTo ei ole sama kuin hakemisto jne. Linuxissa hakemistoista alin eli root on "/", jos hakemistosi on Work:LinuxAPUS/Temp/, muuttuu se Linuxissa muotoon /LinuxAPUS/Temp/.

Nyt voitkin käynnistää Linuxin Installer RAMDiskiltä. Eli vaihda LinuxLauncherissa "ramdisk.image.gz" -> "apus-lp-ramdisk.image20000622.gz" ja käynnistä Linux.

Linuxilla tehtävät asennukset
Kun Linux on käynnistynyt Installeriin (älä välitä command-line-varoituksista), se kysyy näppäimistötyyppiäsi. Valitse "amiga-us" tai "amiga-se", jos haluat skandit. Seuraavaksi Installer pyytää asennustiedostojen paikkaa, laita CD sisään ja valitse CD-ROM. Jos tiedostosi on kiintolevyllä, valitse Local Harddisk, niin ohjelma kysyy paikkaa. Valitse oikea osio ja kirjoita hakemiston paikka.

Seuraavaksi valitse kiintolevy, johon haluat asentaa Linuxin. Installer käynnistää fdisk-osiointiohjelman, mutta koska teit oikeat osiot jo Amigalla, paina "q" ja enter. Sitten sinun pitää valita kiintolevysi osiot, jonne haluat asentaa Linuxin. Valitse listasta se osio, jossa lukee "Linux native", paina enter sen kohdalla ja laita mount pointiksi "/". Installerin kysyessä swapia valitse oikea osio.

Installer skannaa saatavilla olevat paketit ja varoittaa joistakin puuttuvista, joita ei tarvitse huomioida. Seuraavaksi Installer esittää listan ohjelmaryhmistä, joista voit valita ne jotka haluat asentaa. Valmiiksi valitut hjelmat ovat hyvä perusasennus, ne vievät noin 400 Mt.

Sitten Installer kysyy, mitkä osiot haluat formatoida. Voit myös antaa Installerin tarkistaa, onko levyllä ns. bad blockeja, tämä tosin vie paljon enemmän aikaa eikä yleensä ole tarpeen. Jos Installer ilmoittaa joidenkin pakettien tarvitsevan toisia (dependacies), anna sen asentaa puuttuvat paketit automaattisesti. Nyt Installer aloittaa formatoinnin ja pakettien asennuksen, joka kestää noin 10-20 min.

Jos kaikki sujui hyvin, Installer kysyy nyt tehtävistä muutoksista (Amiga changes). Valitse OK kaikkeen paitsi LAN, ellei sinulla ole verkkokorttia koneessasi. Laita kello "Etc/GMT" ja valitse "Hardware clock", muuten Linux näyttää ajan väärin. Services, joita käynnistää, anna asetusten olla perusmuodossa. Jos haluat, voit konfiguroida myös tulostimen: valitse OK kaikkeen, mutta laita A4 ja valitse onko sinulla mustavalko- vai väritulostin.

Seuraavaksi Installer pyytää root passwordia. Root on se käyttäjä, jolla on oikeudet asentaa ohjelmia, muuttaa kaikkia asetuksia sekä pääsy kaikkiin hakemistoihin. Muista kirjoittaa se ylös johonkin! Nyt pitäisi asennuksen olla valmis ja voitkin käynnistää koneen uudelleen!

Asennuksen jälkeen
Jotta voisit käynnistää LinuxLauncherilla uuden Linuxisi, tyhjennä "RAMDisk"-kohta ja kirjoita "Root partition" kohtaan sen osion nimi Linux-muodossa. Käynnistä Linux ja kirjoittaudu sisään "root"-käyttäjänä. Seuraavassa vielä muutamia alkuvinkkejä.

Kopiointi ja editointi sujuu helposti Midnight Commanderilla, "mc". Pakettien asennus hoituu komennolla "rpm -ivh tiedosto.rpm". Tar-paketit purat komennolla "tar -xfv" ja tar.gz- ja tgz-paketit komennolla "tar -xzfv". Komentojen ohjeet voit lukea helposti "man"- ja "more"-komentojen yhteiskäytöllä: "man mount | more". Tab-näppäin toimii kuten Amigan KingCon-shellissä, eli se täydentää tiedosto- ja hakemistonimien loput, kun olet kirjoittanut alun komennosta. Paina nopeasti tabulaattoria kaksi kertaa, niin saat listan vaihtoehdoista.

Lisää käyttäjiä teet komennolla "adduser". Tee ainakin yksi, jolla ei ole kaikkia oikeuksia, ja käytä konetta tällä, niin vältyt ylimääräisiltä vahingoilta. "exit"-komennolla kirjoittaudut ulos, takaisin login-kohtaan. Pääset myös hetkeksi "root"-käyttäjäksi komennolla "su".

Yleensä eri osiot laitetaan /mnt/-hakemistoon. Tee ensin hakemisto: cd toimii kuin AmigaDOSin cd: "cd /mnt/". mkdir on AmigaDOSin makedir: "mkdir amiga3". "mount"-komennolla tehdään osio Linuxille näkyväksi: "mount -t affs /dev/hda3 /mnt/amiga3". CD-ROM-asemaasi pääset käyttämään komennolla "mount -t iso9660 /dev/cdrom /mnt/cdrom". Nyt kopioi "System.map"-tiedosto Kernel/Storage/vmapus"-hakemistosta "/boot"-hakemistoon: "cp System.map /boot".

Kopioi sitten "XF86_FBDev-pm2-glibc-2.1.gz" johonkin väliaikaisesti ja pura se. Sen jälkeen kopioi tiedosto hakemistoon "/usr/X11/bin" ja siinä hakemistossa tee linkki siihen: "ln -s XF86_FBDev X". Käynnistä Xconfigurator-ohjelma, jolla säädät X:n melko helposti. Tämän jälkeen muokkaa "etc/X11/XF68Config"-tiedostoa esim. "mc"-ohjelman avulla, niin että mousetype on "BusMouse" ja ota kommentti "#" pois XKBDisable-kohdalta. Katso esimerkkiä Ohjelmat-hakemistossa olevasta tiedostosta. Nyt voitkin käynnistää X:n komennolla "startx". X:ssä voit vaihtaa resoluutiota painamalla "ctrl leftalt +" ja lopettaa sen millä hetkellä tahansa painamalla "ctrl leftalt backspace".

Kun haluat palata takaisin Amigaan, pitää Linux sammuttaa turvallisesti erityisellä "shutdown"-komennolla: "shutdown -r now" resetoi koneen automaattisesti, "shutdown -h now" pysäyttää koneen toiminnot.

Jos kaikki sujui hyvin, on Linuxin perusasennus valmis. Tietenkään kaikki ei välttämättä toimi heti, enkä kaikkeen voinut neuvoa tässä artikkelissa, mutta seuraavassa Saku-lehdessä on toivottavasti jatkoa tälle artikkelille. Ainakin tulevaisuudessa kotisivuillani tulee olemaan vinkkipalsta, johon muutkin voivat lisätä omia LinuxAPUS-vinkkejään.

Linkkejä
APUS-ryhmän sivut:
http://linux-apus.sourceforge.net/

APUS-ryhmän tiedostot:
http://sourceforge.net/projects/linux-apus/

APUS FTP:
ftp://linux-apus.sourceforge.net/pub/linux-apus/

APUS FAQ:
ftp://linux-apus.sourceforge.net/pub/linux-apus/docs/faq-all.tgz

LinuxPPC:
http://www.linuxppc.com/ ja .org/

Linuxhelp:
http://www.linuxhelp.net/

RedHat:
http://www.redhat.com/

RedHatSupport:
http://www.redhat.com/support/

Lopuksi
Toivottavasti näitten ohjeitten avulla pääset ainakin alkuun Linuxin asentamisessa. Todennäköisesti seuraavassa Saku-lehdessä on jatkoa tälle artikkelille, mutta ainakin kotisivuillani tulee olemaan tulevaisuudessa päivitetty versio. Onnea asennukseen, ja toivon paljon hauskoja hetkiä Linuxin kanssa.

Sähköpostiosoitteeni on tec@luukku.com ja kotisivut löytyvät osoitteesta http://teccrom.tripod.com/. Lisäksi olen IRCnetin #amigafin- ja #linux-apus-kanavilla nimellä Teccrom.

[ Sekalaiset ] [ Sivukartta ]