[ Testit ] [ Sivukartta ]

Baana Cable ja 3Com HomeConnect
Teksti ja kuvat: Joni Halme <halmej@saunalahti.fi>
Laitteisto: Erkki Vaaja <erkki.vaaja@satabaana.net>

Paikallinen puhelinyhtiö tarjosi Baana Cable -yhteyttä eli kaapelimodeemia kiinteällä kuukausimaksulla. Baana Cable on hyvä valinta, kun käytössä on yksi tietokone ja tarkoituksena on pelata verkkopelejä ja surffata Internetissä. Sekä edullinen aloitusmaksu että kuukausihinta edesauttavat siirtymistä nopean Internetin aikaan!

Puhelinyhtiö oli rajoittanut nopeuden 256 kbit sisään ja 128 kbit ulos, ettei kaapeliverkko ei pääse kuormittumaan. Hinnaksi tuli 390 markan aloitusmaksu ja 290 markan kuukausimaksu. Baana-pakettiin kuuluu viisi sähköpostilaatikkoa, muttei yhtään kotisivutilaa. Baanaan kuului myös Webmail- ja Taajama-palvelut. Taajama-palvelulla voi käydä muuttamassa salasanoja, ottaa käyttöön lomavastaajan yms.

Amigalta vaaditaan vain verkkokortti, jossa on RJ45-liitäntä. Itselläni käytössä oli X-Surf. Cable vaatii toimiakseen tietenkin kaapeli-tv-liittymän, ja sen tulee olla kaksisuuntainen. Ohjelmistosta riittää TCP/IP-pino (kuten Miami tai Amiga OS 3.9:n mukana tuleva Genesis), mutta varmasti haluat myös selaimen (esim. Voyager tai OS 3.9:n mukana tuleva AWeb), sähköpostiohjelmat (esim. YAM) jne.


Tarkkana johtojen kanssa!

Cable tuli keltaisessa paketissa, joka sisälsi kaapelimodeemin, antennijohdon, modeemin ja antennijohdon välisen kaapelin, antennihaaroittimen, RJ45-kaapelin ja USB-kaapelin - eli kaiken tarvittavan.

Antennihaaroitin liitetään seinässä antennipistokkeeseen. Haaroittimeen kytketään videot sekä modeemin johto. Antennijohdon ja modeemin väliin tulee vielä yksi välijohto. Ethernet-kaapelin toinen pää liitetään modeemiin ja toinen pää verkkokorttiin. Vielä muuntaja seinään ja modeemiin. Valmista on.

Antennijohto kannattaa laittaa juuri kuten ohjeissa sanotaan. Jos johtoja kikkailee itse, ei modeemi välttämättä pelitä kunnolla. Kun modeemiin laittaa ensi kertaa virran, se hakee verkkoa noin 5-15 minuuttia. Myöhemmillä käynnistyksillä verkon haku käy paljon nopeammin.


Asetusten luonti Miamiin

Käyn läpi askeleittain asennuksen Miamin versioon 3.2 suomenkielisellä katalogilla. Samat säännöt pätevät 3.0-versioon, paitsi että se on englanninkielinen.

  • Käynnistä MiamiInit, ja valitse "Jatka".
  • Valitse listalta Ethernet-kaapeli/ADSL-modeemi, jatka.
  • Valitse listalta ajuriksi "other", jatka.
  • Kirjoita verkkokortin ajurin nimi (esim. x-surf.device), jatka.
  • Seuraavaksi MiamiInit etsiskelee RArp-palvelinta, kestää tovin.
  • Seuraavaksi sinulta vahvistetaan aliverkon maski. Hyväksy.
  • Seuraavaksi sinulta vahvistetaan oletusyhdyskäytävä paikalliselle verkolle. Hyväksy annettu IP.
  • Miami varmistaa DNS-nimipalvelimia, kestää hetkisen. MiamiInit ei löydä DNS-palvelinta. DNS on dynaaminen, joten valitse "Ohita".
  • Seuraavaksi MiamiInit ehdottaa koneesi nimeä. Hyväksy Amiga1 (tai joku muu haluamasi nimi).
  • Kirjoita oma nimesi ja käyttäjänimesi. Tallenna asetukset MiamiInit.config:iin, jatka.
  • Käynnistä Miami ja valitse valikosta Asetukset - Tuo MiamiInit V3:sta. Miami lataa äsken tekemäsi asetukset.
  • Valitse valikosta Asetukset - tallenna perusasetuksiksi. Nyt Miami lataa kaapelimodeemin asetukset joka käynnistyskerralla. Olet konfiguroinut TCP/IP-pinon.

Kun klikkaat "linjoille", yhteys aukeaa kahdessa sekunnissa. Itselläni oli ongelmia Miami 3.2:n kanssa, jos siinä käytti 3.0:n keyfilejä. Jos surffaili netissä millä tahansa selaimella, kone kaatui minuutissa. Verkkopelit toimivat ongelmitta. Jos joku tietää vian syyn, olisin kiitollinen jos ilmoittaisit sen minullekin. Nyt käytän Miamin 3.0d-versiota surffailuun ja 3.2b2:ta verkkopeleihin.


Riittääkö nopeus?

Surffailu on arvatenkin todella ripeää, sivut latautuvat hetkessä. 17 megatavun paketin hakeminen Aminetista (ftp.uni-paderborn.de/aminet) AmFTP-ohjelmalla kesti alle 10 minuuttia. Nopeus oli tasainen 30 000 cps eli noin kolme kertaa 128 kbit ISDN:ää nopeampi - todella nopea.

Koska modeemia ei tule ikävä ja entinen Saunalahden liittymä kävi turhaksi, otin käyttöön Baana-liittymän @satabaana.net-sähköpostiosoitteen. Saunalahti ja sen sähköposti on vielä käytössä pari kuukautta. Konfiguroin YAM:n suodattimet lähettämään automaattisesti ilmoituksen osoitteen vaihtumisesta kaikille, jotka lähettävät postia vanhaan osoitteeseen. Miamin konfiguroin käynnistettäessä automaattisesti avaamaan kaapeliyhteyden ja piilottamaan käyttöliittymän. Siirsin ikonin vielä työpöydälle, niin linjoille päästään hetkessä.


Verkkopelien hurmaa
Ei, tämä ei ole Alienin pää, vaan kaapelimodeemi.
Baana Cablehan on verkkopelaajan unelma. Ensiksi testasin tietenkin dynAMIte:a. DynAMIte haki automaattisesti global server listin ja siirryin Humppalehdon palvelimelle (iti.humppa.jyu.fi). Itselläni keskivertopeli kestää 20 sekuntia, ennen kuin joku onnistuu räjäyttämään minut. Halpaa hauskaa, suosittelen kaikille!

Seuraavaksi testasin Shogon demoversion (Aminet, 36 Mt). Demoversio pitää päivittää (Aminet, 394 kt), ennen kuin se tukee verkkopelejä. Silloinkin pitää muistaa, että sillä voi ottaa yhteyttä vain demopalvelimille. Lähdin metsästämään Internetistä Shogon palvelimia, ja niitä löytyikin, mutta ei yhtään demopalvelinta :(. Shogossa on kätevä Multiplayer Wizard, jonka avulla olet hetkessä pelaamassa. Vastailet vain alussa parin yksinkertaiseen kysymykseen, ja lopuksi lisäät palvelimen osoitteen. Helppoa kuin heinänteko. (Lue Shogon arvostelu tämän Sakun Pelit-osastolta!)

Heretic II oli seuraavana listalla. Ensin taas kävin metsästämässä jonkin H2-palvelimen osoitteen. Käynnistin Hereticin ja valitsin vaihtoehdon "multiplayer". Ensin kävin konfiguroimassa hahmoani hieman (nimen ja kropan). Sitten vain join server. Annoin osoitteen ja H2 löysikin pelin. Vaikka yhteys onkin 256, niin ensi kertaa johonkin tasoon mennessä menee aikaa karttojen ja tekstuurien lataamiseen, mutta onneksi ne jäävät kovalevylle seuraavaa kertaa varten. Sitä mitä ladataan voi rajata multiplayerin asetuksista. Hetken kuluttua olin pelissä. Jäin aluksi seuraamaan sivusta toisten peliä. Tajusin pian olevani selvästi aloittelija pelissä, mutta rohkeana kääpiönä menin taistoon mukaan. Alle neljässä sekunnissa minulta oli katkaistu molemmat kädet. Toiset neljä sekuntia ja menetin pääni. Harjoittelua siis tarvitaan.

Sitten oli vuorossa Quake. Aluksi oli hieman ongelmia saada QuakeWorldClient toimimaan, mutta hetken potkimisen jälkeen se onnistui. Teurastamisen nopeus huimasi päätä.

Hyvä linkki, josta löydät paljon Shogo-, Quake-, Heretic- yms. peliservereitä on www.gameoholic.com, jota päivitetään 15 minuutin välein. Kannattaa hakea myös GameTracker (Aminet, 1,1 Mt). Se hakee verkkopelipalvelimia Quakelle, Quakeworldille, Shogolle, Heretic II:lle ja Sin:lle. Artikkelissa mainittuja Amigan lisälaitteita ja ohjelmistoja voi tiedustella Gentle Eye Ky:ltä, puh. (03) 3630048, sähköposti ge@vip.fi.


Baana-edustajat: Paikalliset puhelinyhtiöt
Myyjä: Satakunnan Puhelin Oy
Hinta: Liittymismaksu 390 mk, kuukausimaksu 290 mk. Hintaan sisältyy kaapelimodeemi sekä ohjelmistot Windows-järjestelmiin. (Lisäksi vaaditaan kaapeli-tv-liittymä, joka ei sisälly hintaan.)
Nopeus: 256 kbit sisään, 128 kbit ulos
Vaatii: Tietokone, RJ45-liitäntäinen verkkokortti, selain, 2-suuntainen kaapeli-tv-liittymä
Testattu:

Amiga 3000, Amiga OS 3.5, 136 Mt RAM, CSPPC 233/060, CyberVisionPPC, X-Surf, Delfina Lite


[ Testit ] [ Sivukartta ]