Testit   Sivukartta
ACARD AEC-7720U -SCSI-IDE-silta
Teemu Kärkkäinen <wizor@luo.to>

Oi niitä aikoja, kun silmät kiiluen ja kuola valuen katseli lehdestä mainosta, jossa mainostettiin UltraModernia SCSI-kovalevyohjainta viidenkymmenen tai sadan megatavun kovalevyllä ja ehkä vielä jopa lisämuistilla.

Nykyään ei kovin moni ajattelekaan, miten pienestä sitä on oikeasti lähdetty liikkeelle, kun pelitkin saattoivat viedä koko disketin tai puolet siitä. Tilan puutteessa kehiteltiin vaikka mitä konsteja, että saatiin kutistettua ohjelmat ja pelit niin pieneen tilaan, että niiden jakelu olisi ollut jotakuinkin helppoa tavallisellekin tallaajalle. Kovalevyt (tai kiintolevyt teille puristeille) ovatkin osaltaan alusta asti suunniteltu parantamaan tietokoneen käyttöä ja tekemään eräät asiat ah niin jouheviksi, ettei käyttäjällä pala päreet välittömästi, kun kone pyytääkin levykettä sieltä pinon alta, joka on koneen lähelle kertynyt viikkojen saatossa. Mutta millä hinnalla? Vanhoja ilmoituksia kun katselee, niin kovalevyn omistaminen oli kyllä harvojen huvia. 100 Mt SCSI-kovalevy Supran tekemässä ohjaimessa, jossa vielä 2 Mt muistia päälle ja hintaa vaivaiset 5600 mk...

Toista se on nykyään. Vai onko? Meillä amigisteilla suurimmalla osalla olettaisin olevan vielä aika vanhaa rautaa alla, ja kovalevyjen ohjaimet ovat sitä samaa maata. Amiga 1200/4000 -malleissa oleva IDE-ohjain oli surkea ja halpa keino saada koneesta käytettävä ja kohtuuhintainen paketti markkinoille. Vanhojen IDE-väylien tapaan se on hidas, syö kohtuuttomasti prosessoritehoa ja käyttää halpoja IDE-levyjä, joita saa joka kaupasta lähes pilkkahintaan. Parannusta tähän on yritetty monellakin eri keinolla, ja suosituimpia niistä ovat olleet erilaiset välimuistia lisäävät palikat, joissa myös saattoi olla logiikkaa sen verran lisää, että samaan väylään sai laitettua jopa neljä laitetta sen normaalin kahden sijaan. Nopeus saattoi kasvaa mukavastikin, mutta edelleen prosessoritehoa tarvittiin kaiken datan siirtämiseen.

Parannusta tähän on osaltaan tuonut parempi, nopeampi, kalliimpi ja pidemmän lyhenteen omaava SCSI-väylä. Lisäkortin joko Zorro- tai prosessorikortin omaan väylään lisäämällä pystyi koneessaan käyttämään lähes samannäköisiä, kalliimpia ja nopeampia kovalevyjä, jotka eivät suureksi yllätykseksi vaatineetkaan käytössä prosessorilta sen kummempaa osanottoa datan siirtoon - sen piti vain kertoa, mitä siirretään ja mihin, ja sen jälkeen olikin vapaa jatkamaan muita tehtäviä samalla kun ohjain ja kovalevy hoitivat homman sen kummempia mukisematta. Kuten edellä kerroin, niin tästä ilosta saikin maksaa sitten rahaa.
 
Acard-SCSI-IDE-adapteri
 
Nykyään hinnat ovat jo pudonnet roimasti ja kapasiteetti levyillä kasvanut uskomattomiin mittoihin, mutta SCSI- ja IDE-kovalevyjen hintaero on vielä aikamoinen. Tähän väliin on yhtiö nimeltä ACARD kehittänytkin oivan ratkaisun; laitetaan SCSI-väylään halpa IDE-kovalevy! Liittimet tosin ovat erilaiset noin kymmenen pinnin verran perusmalleissa, mutta laitetaan siihen väliin RISC-mikrokontrollerilla varustettu adapteri, joka muuttaa lennossa signaalit siinä välissä kummankin kovalevyohjaimen ymmärtämään muotoon. Yksinkertaista ja toimivaa. Kortilla sijaitsevat myös jumpperit SCSI ID:n asettamiseksi, terminoinnille ja myös paikan lisäledille. Asennus ei voisi olla helpompaa, mutta kortti tuntuu heiluvan hieman liittimessä kiinni ollessaan. Tämä ei ole tosin toimivuuteen vaikuttanut mitenkään.

alkuun
Riittääkö suorituskyky?
Miten adapteri sitten työssään pärjää? Kovalevyksi valitsin Maxtorin DiamondMax D740X Silent -levyn (fluidbearing, 80 Gt, 7200 RPM, UDMA 133). Asennuksen jälkeen kovalevy näkyi normaalisti HDToolBoxin listassa ja sen ensiasennus ja alustus hoitui ongelmitta. Tiedostojärjestelmäksi asensin tuttuun tapaan PFS3:n ja sitten käytin muutaman tunnin kovalevyn jakamiseksi osiin kohtuujärkevästi. Bootin, formatoinnin ja systeemin kopioinnin jälkeen otin muut levyt koneesta pois, ja kun uudelta levyltä käynnisti niin se jo tapahtui n. 10 sekuntia nopeammin kuin vanhalta levyltä. Tässä vaiheessa RSCP ilmoitti levyn nopeudeksi lähes 7 Mt/s.
 
UnitControl 2:n asetukset
 
Muutin vielä SCSI-ohjaimen asetuksia UnitControl2-ohjelmalla ylläolevan kuvan mukaisiksi. Näin sai levystä vielä puristettua lisää nopeutta, ja Blizzardin ohjain alkaa olla jo äärirajoilla.
 
Nopeustestin tulokset
 
Blizzardin SCSIkit-IV on vain Fast SCSI-II -tyyppinen ohjain ja pystyy parhaimmillaan 10 Mt/s -nopeuteen. SCSIDE-palikka tukee parhaimmillaan SCSI-II Ultra -ohjaimen nopeutta 20 Mt/s. Valitettavasti Amigalle ei moisia ohjaimia löydy tällä hetkellä.

alkuun
Yhteenveto
Kaiken kaikkiaan adapteri toimii kuten pitää ja suorituskyky on erittäin hyvä. Mitä isomman levyn sen kanssa pistää koneeseen kiinni, sitä enemmän myös säästää rahaa, kun vertaa SCSI- ja IDE-kovalevyjen hintoja. Parhaimmillaan säästöä tulee useita satoja euroja. Adapteria voi myös käyttää CD/CD-RW/DVD-asemien kanssa. Suosittelen!

ACARD AEC-7720U -SCSI-IDE-silta
Valmistaja:  
ACARD Technology Corp.
Myyjä: 
KDH Datentechnik
Hinta:  
69,60 e (UltraSCSI, norm. 81,80 e)
74,90 e (UW-SCSI, norm. 92,00 e)
Testit   Sivun alkuun   Sivukartta