Pagasos 2:n tärkein ilmoitettu muutos on luopuminen Mai Logicin Articia S-piiristä ja siirtyminen Marvell Discovery II -piiriin. Saattaa tietenkin olla, että muitakin muutoksia tulee, mutta ainakaan vielä ei ole tietoon tullut, että muihin osiin oltaisiin koskemassa. Lisäksi itse oletan, että Genesi haluaa pitää muutokset hallittavan pieninä, että saavat uuden laitteen pian markkinoille. Virallinen valmistumisaika on ensi syksynä, mutta kun kyseessä on uusi laite, niin sitä varmaksi tiedä. Voi tulla jopa nopeamminkin, mutta minä en ainakaan lupaa mitään. :)
Marvell on tunnettu tietoliikennepiirien valmistaja ja Discovery II on heidän PPC-tuoteperhettään. Valitettavasti kaikki tämän piiirin tarkemmat tekniset dokumentit ovat NDA:n alaista tavaraa, eli niitä en saa käyttöön tällaisen jutun kirjoittamista varten. Koetan silti vetää yhteen, mitä parannuksia tämä piiri tuo Pegasos 2:een. Tämä osa menee väkisinkin hieman tekniseksi, mutta sitä ei voi oikein välttää. Lyhyesti: 366 MHz DDR SDRAM -tuki, sisäiset GigaEther-kontrollerit, 2 Mt SRAM, PCI-X-väylät ja erillinen 133 MHz/32-bit-väylä south bridgelle.
Käyttäjälle näkyvin muutos on muistityypin vaihtuminen. Pegasos 1 ja AmigaOne käyttävät nykyisellään jo vanhahtavaa 133 MHz:n SDRAM-muistia. Pegasos 2 ottaa käyttöön huomattavasti nopeammat ja nykyaikaisemmat 366 MHz:n DDR RAM -muistit. Lisäksi tästä on se etu, että tälle levylle pitäisi käydä yleisimmät muistikammat ilman ongelmia, toisin kuin AmigaOneen ja Pegasos 1:een, joiden kanssa homma on mennyt metsästämiseksi.
Discovery II -piirissä on mallista riippuen 1-3 kpl 10/100/1000 MBit ethernet-kontrollereita. Normaalille harrastajalle tuossa on varmaan jotain liikaa, mutta palvelimeksi ja/tai reitittimeen oikein mukava vakiovaruste. Sisäinen kahden megatavun SRAM toimii mukavasti puskurimuistina keventäen kuormaa väylillä. Samaa muistia voidaan toki jakaa myös esimerkiksi äänipuskureiksi yms.
South bridge (VT8231) tulee luultavasti säilymään samana kuin aiemmin, eli sen kautta tulevat ominaisuudet eivät muutu (IDE-kiintolevyt, USB, äänet ja muut I/O-liitynnät). Tuleva parannus on se, että aiemmassa piirissä (Articia S) VT8231 oli kytketty normaaliin PCI-väylään, Discovery II:ssa on sille oma väylänsä. Tämä tarkoittaa sitä, että PCI-X-väylän kuormitus kevenee oleellisesti mahdollistaen paremman suorituskyvyn sinne kytketyille muille laitteille, kuten vaikkapa SCSI-ohjainkorteille. Firewire tulee ilmeisesti myös säilymään nykyisellään.
Mitä tuo sitten tarkoittaa? Yksinkertaistaen sitä, että Pegasos 2 -emolevyn kyky välittää dataa koneen eri osasta toiseen on huomattavasti parempi kuin mihin Pegasos 1 kykenee. Käytännössä muutos koneen nopeuteen on hyvin samantapainen kuin vanhoissa Amigoissa (A500/2000) Fast-muistin lisäämisellä saavutettiin, eli merkittävä mutta tilanneriippuvainen. Normaalissa kevyessä pöytäkäytössä ero ei liene iso, mutta kun käsitellään isoja datoja (esimerkiksi videokuvaa), suorituskykyeron pitäisi olla hyvin huomattava. Tarkempia arvioita en uskalla sanoa, ennen kuin pääsen joskus mittaamaan, mutta nähdäkseni Pegasos 2 on nykyaikainen laite, jolla on realistisia mahdollisuuksia myös kilpailukykyisenä palvelinkoneena.
Ennen kuin joku kysyy... En tiedä Pegasos 2:n hintaa. Sen verran asiasta kumminkin on ollut tietoa julkisuudessa, että nykyisille Pegasos 1:n omistajille/ostajille on laite aikanaan saatavissa 200 dollarin päivityshintaan. Olettaisin että tästä voi vetää jonkinmoisia johtopäätöksiä ... Mutta sitä en tiedä, saako tuohon päivityshintaan sitten nopean G4-prosessorin kaupanpäälle. :) |