Testit   Sivukartta
Subway-USB-ohjain
Teemu Kärkkäinen <wizor@raa.to>

Amiga 1200 oli samanlainen kuin Amiga 500 aikoinaan eli suoraan pienkäyttäjille ja pelaajille tarkoitettu halvempi ja pienempi versio tehokkaammasta koneesta. Nälkähän tunnetusti kasvaa syödessä, ja jonkin aikaa koneen omistettuaan alkoivat ihmiset haluamaan siitä enemmän irti, mutta vaihto kalliiseen Amiga 4000 -malliin ei monille ollut vain mahdollista. A1200-mallille onkin kehitelty mitä innovatiivisimpia tornitus- ja laajennusvaihtoehtoja sekä muita lisälaitteita, jotka kiinnittyvät keskusyksikköön mitä eriskummallisimmin keinoin.

alkuun
Kelloportista on moneksi
Suunnitteluvaiheessa A1200:sta jätettiin kulujen tiputtamiseksi reaaliaikakello pois, mutta kaukonäköisenä insinörtit jättivät sille emolevylle paikan, johon sen voi niin halutessaan laittaa kiinni. Useimmiten kumminkin kello tuleekin uuden prosessorikortin mukana, ja näin ollen kelloportti onkin yleensä tyhjillään. Ei kestänyt kauankaan muiden suunnittelijoiden tai harrastelijoiden huomata, että siinähän on pienimuotoinen laajennusväylä, joka vain odottaa tyhjän panttina. Amigan perussarjaportti on aina ollut hieman hidas ja laiskasti toteutettu, joten pikku hiljaa alkoi ilmestyä nopeita sarjaporttilaajennuksia, jotka myöhemmin sisälsivät myös kirjoitinportit. Sen jälkeen kun upea ja mahtava Delf1200-äänikortti ilmestyi Petsoffilta, löysi monien tyhjä kelloportti tarkoituksensa.

PCI-väylän saapuminen Amigalle otti myös oman aikansa, ja hieman pitemmän kypsymisajan jälkeen PCI-ratkaisut ovat jo erittäin hyvin toimivia. Tietenkin ihmisille pitää olla koko ajan jotain uutta, ja näin eräät uskalikot ottivat ja suunnittelivat ensimmäiset USB-ohjaimet Amigalle. Ensimmäinen tuote, Highway USB, saapui markkinoille vuoden 2002 alussa, ja sen suunnitteli Michael Böhmer. Poseidon-USB-pinoa on erittäin menestyksekkäästi kehittänyt Chris Hodges, ja tällä hetkellä tuettujen USB-laitteiden lista on jo aika komea. Highway oli tarkoitettu vain Amigoille, joissa on ZorroII- tai ZorroIII-väylä, ja suuren kysynnän vuoksi päättivät suunnittelijat tehdä siitä oman version Amiga 1200:n kelloporttiin.

Myös muita USB ratkaisuja on saataville, kuten Elboxin Spider USB, joka käyttää PCI-väylää ja Thylacine USB-kortti Zorro-väylällisiin Amigoihin. Näistä kumpikin käyttää Chris Hodgesin Poseidon-ohjelmistoa. Spider-kortin mukana ei tule lisenssiä Poseidonille, joten se on hankittava jälkeenpäin esim. IoSpirit:ltä. Highway- ja Subway-korttien hintaan sisältyy täysi lisenssi Poseidonille.
 
Subway
 
    Ominaisuuksia:
  • Yhteensopiva USB 1.1 ja USB 2.0 -spesifikaatioiden kanssa.
  • USB 2.0:n HiSpeed-moodi ei tuettu.
  • Sisäänrakennettu 4-porttinen USB-hubi.
  • Kaikki portit suojattu ylijännitettä ja oikosulkua vastaan.
  • Yhteensopiva kaikkien 68030/040/060- ja PowerPC-turbokorttien kanssa.
  • Yhteensopiva kaikkien A1200:n PCI/Zorro-väyläkorttien kanssa.
  • Toimii kaikkien Amiga 1200 -yhteensopivien kelloporttien kanssa.
  • Poseidon toimii AmigaOS 3.1, 3.5, 3.9 ja MorphOS-käyttöjärjestelmillä.

alkuun
Asennus vaivatonta
Asennus tornikoteloon on hyvinkin yksinkertainen toimenpide. Eri väyläkorttien alle Subwayn saa kiinni mukana tulleella ohuella lattakaapelilla. Alla kuva omasta virityksestäni. Asennuksesta Amiga 1200:n peruskoteloon on hyvä kuvasarja ja ohjeet täällä.
 
Subway
 
Poseidon asentuu myös vaivatta mukana tulevalla asennuslevykkeellä. Monien näppäimistojen ja hiirien yhtäaikainen käyttö vaatii uudemman input.device:n asennusta ja senkin asennusohjelma hoitaa ihan ok. Itse tosin siirsin sen latautumaan BlizKickin kautta, jolloin se on myös käytössä automaattisesti jo koneen ensimmäisen käynnistämisen jälkeen. Tämä siksi, että myös Poseidonin voi asentaa käynnistymään BlizKickin kautta, ja jos myös AmigaOS 3.9:n ROM-päivityksen mukana tullut BootMenu on ladattuna, Amigan käynnistysvalikko (molemman hiiren napit pohjassa käynnistyksen aikana) toimii myös USB-väylään liitetyllä hiirellä.

Poseidon on järjestelmälle lähes näkymätön, kun se on toiminnassa, ja jos sen asetuksia haluaa muuttaa, se pitää tehdä Trident-ohjelmalla, jonka asennusohjelma kopioi SYS:Prefs/-hakemistoon. Jos haluaa tekstimuodossa listan USB-laitteista tai Poseidonin tuottamat virheilmoitukset, pitää ne tulostaa komentoriviltä komennoilla PSDDevLister ja PSDErrorLog.

alkuun
Lentääkö se?
Mikään vauhtihirmu kelloportti ei ole, mutta USB:n peruskäyttöön ihan riittävä. Hiiret ja näppäimistöt eivät tarvitse kovin nopeaa siirtoväylää koneeseen päin, ja Subwayllä testaamani laitteet ovatkin toimineet ihan moitteettomasti pitemmässäkin käytössä. USB-massamuistien kanssa on suotavaa, ettei käyttäjällä olisi hirveää kiirettä. Siirtonopeus omalla koneellani on noin 200 kilotavua sekunnissa Creativen Nomad MuVo MP3 -soittimen kanssa. Poseidon osaa alustaa lähes kaikki kiinnitetyt massamuistilaitteet automaattisesti, mikäli vain L:-hakemistoon on asennettu uusin versio Fat95-tiedostojärjestelmästä ja laite tukee yleistä protokollaa.

Tähän mennessä olen ehtinyt itse testata kahta eri Logitechin hiirtä, yhtä Logitechin näppäimistöä ja kahta eri USB-massamuistilaitetta. Massamuistilaitteista Creativen MuVo toimii täydellisesti, kunhan laittaa Tridentin kautta massamuistilaitteille (massstorage.class) "No Initial Reset" -option päälle. Toinen testaamani massamuistilaite, Disk-On-Key, ei jostain syystä toiminut heittämällä Poseidonin kanssa. Luultavin syy on, että laite käyttää omaa protokollaa eikä näin ollen toimi ilman erikseen tehtyä ajuria. Logitechin hiiri toimi täysin moitteettomasti ja myös sen rulla toimii sitä suoraan tukevissa ohjelmissa. Näppäimistön kanssa oli pieniä ongelmia tiettyjen funktionäppäimien lukkiutumisen kanssa. Myöskään aivan kaikkia erikoisnäppäimiä ei vielä käsittääkseni saa käyttöön.

alkuun
Kauniiksi lopuksi
Subway on erinomainen tuote käyttäjille, jotka eivät jaksa rakentaa Amiga 1200:aa torniin tai joilla on minun laillani kaikki PCI-paikat jo käytössä. Ainoa miinus tulee nopeudesta, mutta sille ei kukaan voi mitään tässä vaiheessa, ja kaiken huomioonottaen Subwayllä pärjää kyllä vallan mainiosti. Neljä porttia on myös ihan tarpeeksi, ja jos tulee ahdasta, niin laitteita voi ketjuttaa tai hommata USB-hubin. Mikäli kytkee laitteita, jotka tarvitsevat paljon tehoa, omalla virtalähteellä varustettu hub on suositeltava. Tuettujen USB-laitteiden lista on jo nykyisellään kattava, ja lisää laitteita tulee listalle koko ajan. Poseidon on jo lähes standardin asemassa Amiga-maailmassa, ja siellä sen pitäisi pysyäkin.

Subway-USB-sovitin kelloporttiin
Valmistaja:  
E3B
Myyjä: 
KDH Datentechnik
Hinta:  
85,90 e
Testit   Sivun alkuun   Sivukartta