Miami HtmlSaku #20, 18.1.1997

Sami Klemola


A migalla pääsee Internetiin siinä missä millä tahansa muullakin koneella. Helppoa se ei kuitenkaan välttämättä ole, paitsi kun tietää tarkalleen, mitä haluaa tehdä, mitä siihen tarvitsee ja miten työkaluja käytetään. On kaksi tapaa käyttää Internetiä. Oman koneen näkökulmasta helpompi niistä on käyttää palveluntarjoajan tietokonetta ja sen olemassa olevia ohjelmia pääteohjelman kautta - vähän kuin boksia. Tehokkaampi tapa, joka avaa sinulle uusia ovia, on liittää oma tietokone osaksi kaikkien verkkojen äitiä ja tehdä sillä ihan mitä haluaa! Jos olet ollut Internetissä aiemmin omaa tietokonettasi päätteenä käyttäen, sinun kannattaa ehdottomasti kokeilla jäljimmäistä tapaa. Jos olet aivan uusi tuttavuus Internetin kanssa, sinun kannattaa ohittaa Unix ja käyttää heti alusta nettiä parhaalla mahdollisella tavalla. Se on ihan helppoa. Tämän artikkelin luettuasi osaat varmasti tehdä sen itse.

Verkkoon!

O ma kone liitetään osaksi verkkoa käynnistämällä omalla koneella sekä jo verkossa kiinni olevalla koneella yhteysohjelma. Toinen kone on tyypillisesti palveluntarjoajan Unix-tietokone, jolla sinulla on käyttöoikeus. Perinteisesti käytetty liityntämuoto SLIP (Serial Line Internet Protocol) on väistynyt, ja nykyään kaikki käyttävät PPP-yhteyksiä eli Point-to-Point-protokollaa.

PPP on dynaamisempi ja helppokäyttöisempi kuin SLIP. Sen kanssa ei juuri tarvitse itse tehdä etukäteisasetuksia, vaan oma yhteysohjelma hakee tarvitsemansa tiedot palveluntarjoajan koneelta ja verkosta. Näin asia käy, kun valitset yhteysohjelmaksesi Miamin. Miami on lyhenne sanoista Modem-based Internet for Amiga eli Amiga Internetiin modeemin kautta.

Muitakin liityntäohjelmia on kuten AmiTCP/IP, mutta sitä en missään nimessä suosittele, koska se on aivan käsittämättömän hirvittävä konfiguroitava. Tarvitaan suunnaton määrä teknistä tietämystä ja gurun taidot, että sen saa toimimaan edes SLIP-yhteydellä. PPP:tä varten tarvitaan vielä erillinen ohjelma ja yli-ihmisen olemus. Lähes poikkeuksetta kokeneillakin harrastajilla on mennyt AmiTCP/IP:n asentamiseen tuntikausia ja monet ovat epäonnistuneetkin siinä. Älä siis usko, jos joku väittää sinulle, että se ei muka ole vaikeasti konfiguroitava. Hanki Miami.

Miami maksaa noin 150 markkaa ja AmiTCP/IP melkein puoli tuhatta! Ero on huikea, ja kun otetaan huomioon, että Miami pystyttää itsensä ja AmiTCP/IP ei nouse pystyyn ollenkaan, ei ole mitään epäselvyyttä, kumpi valitaan. Miami emuloi täysin AmiTCP/IP:n liityntäkirjastoa, eikä mitään ongelmia ole. Se emuloi myös toista AS225-liityntätapaa, joten kaikkia Amigan Internet-asiakasohjelmia voi käyttää sen kanssa. Miamista on saatavilla täysin toimiva demoversio, jossa on tunnin aikarajoitus.

Toinen vaihtoehto on MultiLink. Se ei ole varsinainen TCP/IP-protokollapino, vaan se käyttää omaa tapaansa tiedon siirtämiseen. Siitä syystä myös palveluntarjoajan koneella pitää olla sama ohjelma käynnissä. Sen voit kyllä itse kääntää sinne ja esimerkiksi Kymen Internet-Käyttäjät ry:n koneella se on jo valmiina. MultiLinkin käyttäminen on myös helppoa, eikä sekään edellytä ennakkokonfigurointia. MultiLink on myös sharewarea ja maksaa reilun satasen.

Suosittelen Miamia. Se on oikea TCP/IP-nippu ja vieläpä Unixista portattu, joten sen toimivuus on taattu. Ennen Miamin käyttöä ajetaan MiamiInit. Se kysyy muutaman helpon kysymyksen, jotka ovat ihan toista luokkaa kuin AmiTCP/IP:n tiedustelemat destination IP-addressit ja default gatewayt. Kaiken teknisen tiedon MiamiInit hakee palveluntarjoajalta itse, kun lopuksi soitetaan sinne. Nameserveriä se saattaa kysyä, mutta sen osoitteen saat palveluntarjoajalta kysymällä.

MiamiInit sisältää pikkuisen pääteohjelman, jonka avulla voit kirjoittautua sisään palveluntarjoajan koneelle ja käynnistää PPP-yhteyden. Se tapahtuu esimerkiksi antamalla komento pppd. Tämän jälkeen loppu tapahtuu automaattisesti ja hetken kuluttua yhteys katkeaa. Tallenna tiedot ja käynnistä Miami. Lataa asetukset ja voit painaa Online-nappia. Yhteys muodostuu, Miami kirjoittautuu puolestasi sisään ja käynnistää yhteyden. Siinä kaikki. Olet verkossa!

Asiakasohjelmat

I tse yhteys ei vielä anna sinun tehdä mitään. Miami tarjoaa nk. clienteille eli asiakasohjelmille liitynnän verkkoon nk. socketien kautta. Amigalle on paljon asiakasohjelmia, ja niitä löytyy jokaista Internet-palvelua varten. Internet on muutakin kuin webbi, vaikka sen kautta miltei kaiken jo nykyään saakin tehtyä.

Ensiksi otetaan siis yhteys Miamilla. Kun yhteys on muodostunut, voit käynnistää asiakasohjelmia Workbenchista tai shellistä. Ne saavat yhteyden verkkoon Miamin kautta. Yhteys toimii niin kauan kuin Miami on käynnissä. Tässä vielä lyhyt katsaus eri palveluihin ja hieman tietoa niihin liittyvistä asiakasohjelmista. Niitä saa bokseista ja FTP-palvelimista.

WWW

N ykyään ylivoimaisesti käytetyin ja tunnetuin Internetin palveluista on World Wide Web, graafinen hypertekstitietopalvelu. Kaikilla suurilla yrityksillä on omat sivunsa WWW:ssä ja harrastelijat tekevät omiaan omaksi ilokseen ja muiden hyödyksi. Käytettävä ja toimiva WWW-asiakasohjelma eli nk. selain on AWeb. Toinen, jota ihmiset ovat kehuneet, on IBrowser. AMosaic on kankea ja hidas, ainakin MUI 2.x:n kanssa. Lisäksi se on buginen.

FTP

F ile Transfer Protocol on tapa siirtää tiedostoja Internetin välityksellä. FTP-palvelimia on lukuisasti, ja niillä on usein jopa kymmeniä gigatavuja tiedostoja, joita voi vapaasti hakea itselleen. Omia tiedostojakin voi useimpiin laittaa muiden saatavaksi. Amigalle on portattu Unixin NcFTP-ohjelma, joka on tietysti tekstiperustainen. Siinä on myös kuulemani mukaan bugeja, mutta minun käytössäni se toimi hyvin.

Lisäksi on graafisella käyttöliittymällä varustettu AmiFTP. Voit klikkailla itsellesi tiedostoja. Kolmas mainittava on FTPMount, jonka avulla voit mountata FTP-palvelimia oman koneesi asemiksi. Funetiin avautuu yhteys komennolla "Mount FTP:ftp.funet.fi". Voit mennä ko. hakemistoon ja listata Funetin tiedostoja Dir- ja List-komennoilla.

Tiedostojen siirtäminen omalle koneelle käy Copy-komennolla, ihan kuin kopioisit levyltä toiselle. Esimerkiksi Elinan (katso esittelyjuttu tästä lehdestä) saat kopioitua itsellesi näin:

Copy pub/amiga/datacomm/bbs/misc/ElinaP2.lha DL:

Muuta tietysti DL:-kohteen tilalle oma download-hakemistosi.

IRC

I nternet Relay Chat mahdollistaa reaaliaikaisen "juttelun" muiden Internetin käyttäjien kanssa. IRC:ssä on kanavia, joilla olijat näkevät, mitä toiset kirjoittavat. Voit perustaa oman kanavan ja kutsua sinne haluamasi ihmiset, tai jutella muiden kanssa jollakin yleisellä kanavalla. Unixin IRC-ohjelmaa ei Amigalle liene portattu, joten "irkkiminen" Amigalla on onnenkauppaa.

Sellainen IRC-asiakasohjelma on kuin Grapevine, mutta minulla se ei toimi oikeastaan yhtään. 32 yrityskerrasta se kaatui 29 kertaa heti. Yhdellä kerralla se toimi muutaman sekunnin. Vain kaksi kertaa se pysyi vähän kauemmin pystyssä. Toisaalla Grapevine kuulemani mukaan toimii ihan hyvin. Ilmeisesti se on ohjelmoitu todella huonosti, ja se toimii jossakin systeemissä ja toisessa ei.

Kokeile, toimiiko se sinulla. Jos toimii, olet onnekas. Käyntiin lähtiessään Grapevine on hienon näköinen ja helppokäyttöinen ohjelma. Harmi, ettei se toimi kunnolla. Huhut kertovat sellaisesta ohjelmasta kuin AmIRC, mutta sitä en ole onnistunut käsiini saamaan. Jos sen löydät, kokeile ja kerro minullekin, millainen se on...

NNTP, SMTP ja POP

U senet on joukko uutisryhmiä, ja se vastaa Fidonet-teknologian viestiverkkoa. Sinne voivat kaikki kirjoittaa viestejä samaan tapaan kuin bokseihin. Niitä tosin kutsutaan uutisartikkeleiksi. Voit hakea ja lähettää artikkeleita NNTP-ohjelmien avulla. Itse käytän hakemiseen NNTPxfer:iä ja lähettämiseen NNTPpost-ohjelmaa. Niiden kanssa on käytössä osittain asennettu AmigaUUCP ja muutama oma ohjelma.

Helpomminkin selviää. Käyttämäni GRn-uutistenlukijaohjelma osaa lukea artikkeleita myös suoraan NNTP-palvelimelta. Minä vain tykkään hakea ne omalle koneelleni ja lukea ne "offline". Tutustu Thor-nimiseen ohjelmaan, jos olet kiinnostunut. Sillä pitäisi onnistua sekin.

E-mail lienee tuttu kaikille. Se tarkoittaa Internetin kautta lähetettyä yksityisviestiä, nk. sähköpostia. Sen lähettämiseen käytän SMTPpost-ohjelmaa. Thor varmasti osaa senkin. Vastaanottaminen on hieman hankalampaa. E-mailit saapuvat aina palveluntarjoajan koneelle, joten ne pitää hakea sieltä.

Sitä varten tarvitaan POP-asiakasohjelma. Sellainen on AmiPOP. En ole sitä käyttänyt, mutta eiköhän sen avulla E-mailien hakeminen onnistu. Thor kai osaa tämänkin. Kuten voit päätellä, en ole sitäkään käyttänyt. Olen viritellyt itselleni sekavan kokoelman kaikenlaisia ohjelmia, joiden avulla messuilen Internetissä...

Loppusanat

M uitakin Internet-palveluita tietysti on, mutta tässä olivat keskeisimmät. Amigallakin Internetiä käyttää, vaikka paras yhdistelmä tietysti on PC ja Netscape Navigator. Amigan asiakasohjelmat ovat vähän mitä ovat. Yleensä ne kyllä toimivat, mutta lähes poikkeuksetta kaikki osaavat kaatua. AWeb on muutaman kerran jumiutunut, AMosaic monta kertaa, samoin FTPMount. IBrowseria en ole käyttänyt, mutta eiköhän sekin sen taidon omaa.

AmiFTP on kaatunut monta kertaa, Grapevinestä jo kerroinkin, eli se ei muuta teekään koneessani kuin kaatuilee. Se on sääli, että Amigan ohjelmat ovat näin huonoja. En tiedä, mistä se johtuu. Ehkä Amigan ohjelmoijat ovat niin huolimattomia tai välinpitämättömiä, etteivät välitä ohjelmiensa kaatuiluista.

Amigistien keskuudessa paljon parjattu Microsoft(tm) Windows(tm) toimii selvästi luotettavammin kuin Amigan ohjelmat. Tämä ei koske pelkästään Internet-asiakasohjelmia vaan Amigan ohjelmia yleensä. Ne ovat paljon huonompia kuin PC:n ohjelmat. Tarkoitan sitä siis siinä mielessä, että ne kaatuilevat paljon enemmän.

Amigan ohjelmat ovat usein helppokäyttöisempiä, nerokkaampia ja tehokkaampia kuin PC:n, mutta epävarmuus on todella suuri miinus. Ei ole varmasti kenestäkään kivaa, että kone resetoituu itsekseen vähän väliä. Mieluiten käyttäisi sen ajan yhtenäiseen työskentelyyn.

Mitä tulee Amigan Internet-käyttöön, se on melko tuskaa. Jos jättää vielä huomiotta sen, että peruskoneella on käytettävissä enintään 16 väriä, on Internetissä surffailu muutenkin ankeaa ja kankeaa. Esimerkiksi kun käynnissä on FTP-siirto ja laittaa selaimen hakemaan webbisivua, FTP-siirto katkeaa kuin seinään.

Se pysyy jäissä niin kauan, kunnes selain ei ole enää käyttänyt yhteyttä ja minuutti siihen päälle. Sama koskee NNTP-siirtoa. Täysin poikki. Ei ole kovin hyvää mainosta moniajokoneelle. Ensin ajattelin vian olevan MultiLinkissä, mutta kun sama tapahtuu Miaminkin kanssa, täytyy vian olla asiakasohjelmissa tai itse koneessa. Ehkä se on vain minun koneessani. Tässä ei mikään muukaan tunnu toimivan koskaan kunnolla. Joka tapauksessa kyllä Amiga välttää, mutta jos PC:n nettikäyttöön saat niin hanki ihmeessä.


HtmlSaku numero 20, © Copyright 1993-1997 Suomen Amiga-käyttäjät ry.