Millainen viritin? HtmlSaku #21, 12.4.1997
Esa Heikkinen

Edellinen: Polarisaatiot
| Sisältö |
Seuraava: Entäpä mikropää?


E nnen virittimen hankkimista tulee miettiä, mitä haluaa taivaalta katsoa. Tärkein virittimen hankintaan vaikuttava seikka on, tarvitaanko mahdollisuutta vastaanottaa maksullisia DMAC/D2MAC-lähetyksiä vai riittääkö ilmaisten PAL-kanavien tarjonta. MAC-dekooderin voi ostaa myöhemminkin, joten ellei ole varma, miten harrastus etenee, kannattaa hankkia aluksi edullinen PAL-viritin!

Koska kyseessä on täysin analoginen lähetys, ovat pelkkään PAL-vastaanottoon tarkoitetut satelliittivastaanottimet halpoja. Hinnat liikkuvat parista sadasta markasta noin reiluun tuhanteen markkaan. PAL-viritin antaa ulos televisioon sopivan RF-signaalin sekä CVBS-komposiittikuvasignaalin, jota voi syöttää useimpiin televisioihin scart-liittimen kautta. Stereoäänelle on yleensä erilliset RCA-liittimet. Joihinkin televisioihin saa lisävarusteena sisäisesti asennettavan satelliittivirittimen. Nämä ovat yleensä PAL-virittimiä. Tämäntyyppistä viritintä kannattaa kuitenkin välttää, sillä tärkeät ominaisuudet kuten virityskaista ovat näissä usein turhan suppeita. Lisäksi järjestelmän laajentaminen myöhemmin esimerkiksi MAC-dekooderilla tai moottorinohjaimella voi olla jopa mahdotonta.

DMAC/D2MAC-lähetysten vastaanottoon tarvittavat älykortinlukijalla varustetut MAC-satelliittivirittimet maksavat noin kahdesta tuhannesta markasta ylöspäin. Käytettyjä saa edullisimmin 1000-1500 markkaan. MAC-dekoodereita saa siis myös erikseen, jolloin jo olemassaolevaan PAL-vastaanottolaitteistoon voi lisätä MAC-vastaanottomahdollisuuden. Erilliset dekooderit maksavat noin 1000-3000 markkaa laadusta riippuen ja voivat myös monessa tapauksessa olla ominaisuuksiltaan ja kuvanlaadultaan parempia kuin kuin vastaanottimeen integroidut, jolloin huippuluokan PAL-virittimen omistajat voivat hankkia laitteen oheen huippulaatuisen MAC-dekooderin. Lisäksi erillislaitteistolla saavutetaan sekin etu, että MAC-dekooderin rikkoutuessa jäävät PAL-kanavat käyttöön.

MAC-dekooderit ovat varsin kuumina käyviä laitteita niissä tapahtuvan reaaliaikaisen kuvasignaalin käsittelyn takia, ja siten ne myös ovat herkimmin vikaantuvia osia satelliittilaitteistossa. Erillinen dekooderi liitetään hyvissä PAL-vastaanottimissa helposti yhdellä scart-johtimella sille varattuun scart-liittimeen. PAL-viritin syöttää dekooderille nk. baseband-signaalia, josta dekooderi purkaa kuvasignaalin ja äänikanavat. MAC-virittimet/dekooderit ovat myös liitännöiltään PAL-laitteita monipuolisempia. Kunnollisessa MAC-dekooderissa tai virittimessä on normaalien kuvalähtöjen (RF ja CVBS) lisäksi myös RGB-komponenttivideo ja Y/C-tyyppinen S-VHS-videolähtö. Näiden ansiosta laitteiden kuvanlaatu voi ylittää merkittävästikin perinteiset tv-lähetykset. Lopullinen kuvanlaatu riippuu kuitenkin dekooderista itsestään, sillä MAC-dekoodereissa jos missä on AD- ja DA-muuntimia ja muita komponentteja, joilla käsitellään itse kuvasignaalia, ja tällöin dekooderin laatu (ja hinta) on suoraan verrannollinen kuvan laatuun.


HtmlSaku numero 21, © Copyright 1993-1997 Suomen Amiga-käyttäjät ry.