NewTekin videodigitoija Digi-View oli ensimmäinen laite, joka todella vaikuttavalla tavalla hyödynsi Amigan HAM-näyttötilaa. Jonkin aikaa se ehtikin olla markkinoiden suosituin videodigitoija, kaikki tietokonemerkit mukaanlukien. Ohjelmiston viimeiseksi versioksi jäi Digi-View Gold 4.0 vuonna 1991, jolloin hankin oman kappaleeni.
Kun sitten lopultakin helmikuussa 1995 päivitin A500T/A590-laitteistoni käyttöjärjestelmän versiosta 1.3 versioon 3.1, tuli vastaan rankka pettymys: Digi-View ei suostunut enää toimimaan. Käynnistyksen alussa tulevan näyttötilavalikon jälkeen ohjelma ilmoitti "Insufficient or fragmented memory", vaikka valitsi pienimmän mahdollisen resoluution.
Myöhemmin havaitsin, että ohjelman saa huiputettua käynnistymään valitsemalla HiresInterlace-tilan ja sitten valikosta haluamansa tilan. Kaikki näyttötilat eivät kuitenkaan tälläkään keinolla toimineet. Kerrottuani asiasta Internetin uutisryhmässä selvisi, että joillakin kokoonpanoilla Digi-View käynnistyi niksini avulla, mutta kaikilla 3.1-järjestelmillä oli silti edelleen ongelmia ohjelman kanssa. Suunnittelin Kickstart-vaihtajan rakentamista, mutta osoittautui, ettei KS1.3 tunnistanut 3.1:llä alustettuja kiintolevyjä. Kuvandigitoija ilman kiintolevyjä olisi ollut lohduton nyyhkytarina, joten tyydyin vain käyttämään toimivia näyttötiloja.
Syksyllä 1996 kaikkien kauppojen hyllyt yhtäkkiä notkuivat halpoja 68060-turbokortteja ja käytettyjä A1200:sia, joten oli tullut aika päivittää tornin sisältö. Edellisen vuodatuksen perusteella voi kuvitella, millainen jymy-yllätys oli huomata Digi-Viewin toimivan moitteetta uudessa koneessani. Kaikki näyttötilat toimivat nyt oikein, eikä ylimääräistä kaatuilua ole ilmennyt. Laitteen toimintaperiaatteen takia itse digitointi ei ole juurikaan nopeampaa kuin ennen, mutta 24-bittisen IFF-kuvan tallennus kiintolevylle kestää nyt vain muutaman sekunnin entisen noin viiden minuutin vartomisen sijasta.
Ilmeisesti Digi-View siis toimii Kickstart 3.0-koneissa, mutta ei 3.1:ssä, CPU:n tyypistä riippumatta. Jos mielit halpaa käytettyä digitoijaa, vaadi saada kokeilla ensin yhteensopivuus laitteistoosi. Ennen versiota 4.0 Digi-View oli tarkoitettu Amiga 1000 -koneisiin, joten Digi-View 3.0:n liittäminen uudempiin koneisiin vaatii adapterin erilaisen rinnakkaisportin takia. Digi-Viewin 4.0:aa vanhempia ohjelmaversioita ei kannata hankkia, koska ne eivät tue 24-bittistä IFF-tallennusta. Vanhemman laiteversion pitäisi kuitenkin toimia uudemmalla ohjelmaversiolla.
Tunnetun maailmankaikkeuden hiljalleen täyttyessä reaaliaikaisilla digitoijilla lukija varmaankin ihmettelee, miksi painiskelen vanhan slow-scan-digitoijan kanssa. Syynä on laihan rahatilanteen lisäksi huomattavasti parempi kuvanlaatu. Värikuva koostuu tunnetusti kolmesta osaväristä (punainen, vihreä ja sininen = RGB), jotka reaaliaikaisessa digitoijassa erotellaan sähköisesti värillisen videokameran signaalista. PAL-videosignaali, ainakin kuluttajatason laitteissa, huonontaa selvästi kuvan värierottelukykyä. Mahdollinen VHS-nauhan käyttö välissä pudottaa värisignaalin resoluution suosiolla vielä murto-osaan alkuperäisestä. Liikkuvassa kuvassa tämä ei juuri haittaa, mutta tietokoneen näytöllä tällaisesta signaalista reaaliaikaisella digitoijalla kaapattu kuva näyttää kiusallisen suttuiselta.
Digi-View on tarkoitettu käytettäväksi mustavalkoisen videokameran kanssa, jolloin digitoitaessa värisuodatinkiekon lävitse kaikki kolme osaväriä erikseen saadaan kuva, jonka värierottelu vastaa suunnilleen käytetyn kamerakennon tarkkuutta. Itse käytän S-VHS-kameraa, josta vain luminance- eli mustavalkosignaalin johdin on kytkettynä digitoijaan. Oikealla mustavalkokameralla saisi vielä tarkemman kuvan. Myös värikameraa voi käyttää, jos kytkee ennen digitoijaa väri-imurin, joka suodattaa pois värierotussignaalin composite-videosignaalista. Värierotussignaali on poistettava, tai se aiheuttaa kuvaan voimakkaan verkkomaisen häiriökuvion kaikkiin värikkäisiin kohtiin.
Kuvan kaappaus videonauhalta Digi-Viewillä vaatii videonauhurin, jossa on erittäin vakaa pysäytyskuva. Lisäksi tarvitaan erillinen splitteri, joka sähköisesti jakaa värisignaalin osaväreihin. Mustavalkoiseen nauhalta kaappaukseen puolestaan tarvitaan joko em. väri-imuripiiri tai video, jonka lähdön voi kytkeä mustavalkoiseksi. En suosittele Digi-Viewiä nauhalta digitointiin. Paras ratkaisu olisi molemmat, reaaliaikainen digitoija nauhalta kaappaukseen ja Digi-View skannerin korvikkeeksi.
Ohjelmalla on ARexx-portti sekä kattava valikoima käskyjä. Esimerkiksi jaksottaiskuvaus pilvien liikkeestä on niiden avulla helppo toteuttaa. Arexx-komentojen ajaminen onnistuu myös mukana tulevalla apuohjelmalla ilman varsinaista ARexx-tulkkia, mikäli käyttää yhä OS1.3:a.
Digi-Viewin tukemista tiedostoformaateista vain IFF24 on nykyisin käyttökelpoinen, paitsi jos haluaa tehdä vanhoihin Amigoihin sopivia kuvia. Mukana tulee Dyna-Show-ohjelma Dynamic HiRes ja Dynamic HAM -kuvien esittämiseen. Dynamic-kuvatyyppi on Digi-Viewin oma 4096 värin formaatti HiRes- tai HAM-tiloihin. Dynamic-kuvat eivät näy oikein A1200:ssa, koska niissä ohjelmallisesti vaihdetaan väripalettia jokaiselle juovalle ja kyseisen ohjelmanpätkän ajastus sekoaa A1200:ssa. OCS-Amigoissa Dynamic-kuvat näyttävät hyviltä verrattuina normaaleihin näyttötiloihin, mutta vaativat kaiken CPU-tehon ainakin A500:ssa.
Digi-Viewillä voi tehdä joitakin erikoistehosteita, jotka reaaliaikaisilla digitoijilla ovat hankalia tai mahdottomia toteuttaa. Kuvan skannauskohta etenee pystysuorana viivana vasemmalta oikealle, joten jos kuvauskohde liikkuu digitoinnin aikana, esim. elehtivät kasvot, niin tuloksena on pahasti vääntyillyt kuva. Suositellaan tv:n uutisankkurien uudelleenmuotoiluun.
Kolmiulotteisten kuvien teko on mahdollista kuvaamalla haluttu kohde ilman värisuodatinkiekkoa kahdesta suunnasta (silmien välin etäisyydellä toisistaan) punaiseen ja siniseen muistipuskuriin ja katsomalla valmista kuvaa suodatinkiekon punaisen ja sinisen osan läpi. Itse tein aikoinaan jopa animaation kuvaamalla näin useita kuvia, joiden välillä liikutin kuvan esineitä. Teki muuten aikamoisen vaikutuksen paikalle eksyneisiin PC-käyttäjiin, joilla vuosi 1991 kului aivan toisenlaisissa merkeissä (siis kilpaillessa, kenellä on eniten perusmuistia vapaana).
Tekniset tiedot:Nimi: | Digi-View Gold 4.0 |
Valmistaja: | NewTek, Inc. |
Hinta: | ei ole enää tuotannossa (hinta 995 mk vuonna 1991) |
Liitännät: | RCA video Amiga rinnakkaisportti (A500/A2000) |
A/D-muunnos: | 7-bit successive approximation (4 samplausta per pikseli) |
Resoluutio: | pienin: 320 x 256 suurin: 768 x 580 (full overscan) 21 bittiä per pikseli (2,1 miljoonaa väriä) |
Formaatit: | 24-bittiset: IFF24 sekä IP (kompressoimaton RGB-data) OCS IFF-ILBM: 2 - 4096 väriä |
Vaatimukset: | Amiga, 512 kt ja 1 levykeasema 2 Mt HiRes-tilojen käyttöön |
Muuta: | ARexx-ohjaus, laadukas renderointi OCS-näyttötiloihin, mukana RGB-värisuodatinkiekko, ja Digi-Paint 1.0 |
Koko (noin): | 6,5 x 5,5 x 2,0 cm |