PC:hen pettynyt...
Joni Lehto

Kirjoitan tätä juttua jo toistamiseen onnistuttuani äsken tuhoamaan tekstitiedostoni lha-pakkerilla. Uskomatonta! Tällaista minulle ei olekaan sattunut moneen vuoteen. No, tekevälle sattuu ja näin ollen pitää aloittaa alusta jälleen kerran. Minun piti kirjoittaa Sakuun juttu siitä, miten palasin takaisin amigistiksi PC-kokeilun jälkeen.

Tammikuussa 1997 ostin PC:n, Sami Klemolan vanhan 486DX4 120 MHz emon ja prosessorin sekä kaksi 270 Mt EIDE-kiekkoa, ja aloin kasata siitä ns. multimediakokonaisuutta. Ostin lisäksi SB16-äänikortin, Target 160 W kaiuttimet (joissa muuten on sisäänrakennettu vahvistin) Trio64v+-näytönohjaimen 2 Mt:n muistilla, KFC:n 15" täysdigitaalinäytön, minitornin, 1,44" korppuaseman, Gravis Gamepad Pro -ohjaimen (Amigaankin tämäntyylinen ohjain kelpaisi) BTC 10x-romppuaseman. Tosin BTC levisi jo viikossa, joten laitoin sen vaihtoon ja sain Toshiban 12x-aseman, joka on toiminnut moitteettomasti ja varmasti. Lisäksi ostin Microsoftin hiiren sekä Keytronicin Win95-näppäimistön.

Ajattelin pääseväni pelaamaan Mortal Kombat III:a ja Quakea saman tien, kunhan kasaan koneen, laitan kuoret kiinni ja käynnistän koneen. Ei se niin vain käynytkään, vaan ensimmäiseksi virrat koneeseen laitettuani pääsin asentamaan koneeseen käyttöjärjestelmää. Levyillähän oli jo Win95, mutta DOS uupui kokonaan. Alustin kiintolevyt, asensin DOS 6.22:n sekä tämän jälkeen Win95:n.

Tämäkin haukkasi tuhottomasti liikaa aikaa pelaamista janoavan PC:n omistajan mielestä. Asennus kyllä onnistui, mutta edessä olikin käynnistystiedostojen teko, joka on harmillisen kiusallista hommaa - etenkin, kun nyt olen rassannut niitä jo neljä kuukautta ja vasta äskettäin sain aikaiseksi parhaat valikot peli- ja hyötykäyttöön.

Kuten kaikki tietävät, PC on tarkka muistin laajuudesta ja tyypistä. Vanhemmat pelit vaativat käynnistyäkseen jopa 610 kt perusmuistia, kun uudemmat käynnistyvät jopa 550 kt perusmuistilla. Amigassahan ei tarvitse yleensä huolehtia siitä, mitä muistia on vapaana, vaan yleensä riittää kun muistia vain löytyy. (Jotkut Amigan sovellukset (yleensä pelit) tosin vaativat, että CHIP-muistia pitää olla vapaana noin 2 Mt, joka onkin Amigan CHIP-muistin maksimikoko.)

Kun olin saanut asennettua käyttöjärjestelmät ja muokattua käynnistystiedostot, puhkuin jo intoa päästä pelaamaan pelejä. Meni hetki, kun asensin pelin kiintolevylle ja ajoin setup.exen, asettelin äänikortin asetukset kohdalleen ja tallensin tiedot.

Ajoin exe-tiedoston, jolla peli käynnistyi. Jotakin oli jälleen pielessä, sillä taustamusiikit eivät kuuluneet. Aikani ihmeteltyäni päädyin taas käynnistystiedostoihin ja havaitsin niissä jälleen puutteita: olin tietysti unohtanut määrittää sinne muutaman tiedon äänikortista ja sen ajettavista ohjelmista. (Mistäs vanha amigisti tietäisi tällaisia...)

Kun nyt korjausten jälkeen käynnistin koneen ja pelin uudestaan, sain oikein hämmästellä, kun pelin aikana taustalla kuului mehukasta moottorin ärinää sekä renkaiden ulvomista mutkaan ajaessa. Vastaavaa en A500:lla pelatessa ollut kuullutkaan (vaikka nykyään osassa Amigan romppupelejä onkin jo yhtä laadukkaat ellei paremmat efektit), mutta Amigassa sentään pelien äänet ja efektit tulevat luonnostaan kun pelin käynnistää, eikä tarvitse tietää mistään asetuksien muuttamisesta mitään... Siitä jälleen Amigalle iso plussa.

Pelailin muutaman kuukauden Quake, Hexen ja Duke Nukem -sarjaan kuuluvia pelejä ja sitten alkoi tökkiä. Hiljalleen mieleeni palailivat Amigan hyvin vierivät tasohyppelyt, jollaisia PC:lle ei ole juuri nimeksikään. (Tasohyppelyitä tosin löytynee muutama, mutta niiden vieritys ja pelattavuus jääköön omaan arvoonsa.) Eniten hyppelyistä kaipailin Amigan Super Frog -peliä, joka kuuluukin Amigan parhaimpiin tasohyppelyihin! Kuulemma tämäkin olisi käännetty PC:lle, mutta en löytänyt edes sen demoversiota Internetistä hakemalla, joten ajattelin testata sieltä löytämääni UAE:ta (Unix Amiga Emulator).

Asensin UAE:n kiintolevylleni ja ajattelin pelata muutamaa peliä, jotka seurasivat paketin mukana. Mutta emulaattori ei käynnistynytkään, vaan valitti Kickstart-tiedoston puuttumista. Kopioin veljeni koneesta Kickstartin PC-levykkeelle tiedostoksi ja siirsin sen UAE:n käyttöön. Tämän asennuksen jälkeen emulaattori jopa käynnistyi, ja ruudulle ilmestyi KS 3.1:n alkukuva. Sammutin emulaation ja kopioin jo määritellylle Amiga-osiolle käännetyn Amigan käyttöjärjestelmän sekä ohjelmia. Lisäksi määrittelin PC:n kiintolevyt, korppuasemat sekä CD-aseman UAE:n käyttöön. Tämän jälkeen pääsin vihdoinkin kokeilemaan "Amigaani".

UAE:n käynnistyessä ruudulle tuli A2000-koneestani tuttu WB-ruutu samoine Toolmanager-valikoineen. Ohjelmatkin tuntuivat käynnistyvän pienen viiveen jälkeen mukavasti, ja hyötyohjelmia pystyi jopa käyttämään normaalisti kuten oikeassa Amigassakin. Kun kävin testaamaan kauan kaipaamaani Deluxe Galaga 2.6:tta niin käsitykseni emulaattorin toiminnasta romuttui.

Peli tahmasi ja nyki todella pahasti, äänet pätkivät eikä emulaattori tukenut kaikkia toimintoja. Kaikki Galagaa pelanneet tietävät, että pelissä on tarkoitus ampua örkkejä ja kerätä putoilevia tavaroita, mutta siinä tulikin ongelmia. Kun tavara putosi, ei alus ottanutkaan sitä, vaan se jatkoi matkaansa. Tutustuttuani tarkemmin emulaattorin ohjeisiin huomasin, että siellä pahoiteltiin puutetta, ettei emulaattori vieläkään tue tiettyjä koodeja, joten kaikki pelit eivät tulisi toimimaan oikein.

Galagaa ei siis voi pelata, mutta kyllä tässä sentään Giana Sisters toimii - lohduttavaa... (Huomautuksena kuitenkin kerrottakoon, että jos UAE:lla mielii pelata edes oikean A500:n vauhdilla, koneen olisi syytä olla vähintään 200 Mhz Pentium tai mieluummin tehokkaampi. P200+ Kaverini 166 MHz:n Pentium MMX -koneella testatessa osa peleistä tahmasi pelattaessa edelleen äänien kanssa!)

Parissa viikossa kypsyin täysin myös UAE:hen ja päätin hankkia oikean Amigan. UAE:n vajavainen emulaatio ja ennen kaikkea epävarma ja vajavainen sarjaportin toiminta romuttivat toiveeni Amigan terminaaliohjelmien käytöstä sekä TechnoBBS:n ajosta emulaattorilla ja panivat pisteen PC-kokeilulleni.

Kuten karvaasti sain huomata, PC ei kyennyt tarjoamaan minulle mitään mihin Amiga ei pystyisi. Ainoastaan PC:n Abrocat on ohjelma, jonka ominaisuuksia ghostscript-tiedostojen näytössä jään kaipaamaan. Muutoin tämä PC joutaa lähtemään talosta. Eniten minua kauhistuttivat PC:n terminaaliohjelmat! Ensimmäistäkään kunnollista ei löytynyt, vaan kaikki tuppasivat sekoamaan soitettaessa TechnoBBS-purkkiin - ainakin viimeistään siinä vaiheessa kun sysop otti chattiin... Ainoa siedettävä ohjelma oli Terminus, joka sekin sekoili.

Lisämiinusta PC saa pd/sw-ohjelmien tarjonnan takia. Kun Amigalle on tuhansia ilmaisia ja toimivia ohjelmia, niin PC:llä tällaisista oli huutava puute! Nekin harvat olivat määräaikaisia, joista oli typistetty toimintoja pois ja jotka lopettivat toimintansa määritetyn kokeiluajan loputtua. Yleensä PC-puolella kaikesta vähänkin laadukkaammasta ohjelmasta joutuu maksamaan, eikä mitään toiminnoltaan esimerkiksi CygnusEdiä vastaavaa ohjelmaa todellakaan saa ilmaisena sw/pd-ohjelmana. Jopa kaupallisista ohjelmista puuttuu toimintoja, joita CEd sisältää, joten täytynee jälleen antaa iso plussa Amigan ohjelmille.

[Toimituksen huomautus: Amigan CygnusEd ei ole pd:tä tai sharewarea, vaan se on kaupallinen ohjelma! Vastaavia ja vastaavantasoisia ohjelmia on kuitenkin saatavana sekä ilmaisina että shareware-ohjelmina.]

Monessa toiminnossaan ja ohjelmien laadussa PC osoittautuikin Amigaan verrattuna perässäkävijäksi. Tämä oli täydellinen yllätys minulle, koska mielikuvani oli ollut täysin päinvastainen. Vaikka monella Amigan ohjelmalla onkin karumpi ulkonäkö kuin PC:n vastaavalla, niin kyllä toimivuus ja käytännöllisyys ovat Amigan ohjelmissa aivan omaa luokkaansa.

Koska käytännössä huomasin Amigan toimivammaksi kokonaisuudeksi kuin PC:n, minun oli helppo tehdä päätös, jota en ole katunut yhtään. PC pölyyntyy nyt nurkassa ja uutukainen A1200 hyrräilee tässä edessäni. Moni PC:n käyttäjä ajattelee nyt tätä lukiessaan, että kylläpä on kirjoittajalla kust* päässä, kun vaihtaa PC:n Amigaan. Kyseessä on yleensä sellaisten ihmisten mielipide, jotka eivät tunne kaikkia Amigan ominaisuuksia ja joilla on kokemusta Amigasta lähinnä A500 + 512 kt -kokoonpanolla eikä mitään tietoa siitä, millainen tietokone Amigasta kehkeytyy laajennuksilla (turbo, kiintolevy, muistit, modeemi yms.) sekä sopivilla ohjelmilla. Itse kaipasin ennen kaikkea vasen Amiga + m -toimintoa, jolla sai siirtyä moniajossa ruudulta toiselle keskeyttämättä moniajoa.

Koska Amigan tulevaisuus näyttää jatkossa hieman valoisammalta, olenkin harkinnut aluksi 68060-kiihdytinkorttia, ja kun tulee enemmän PPC-turboa tukeavia ohjelmia, hankin Amigaani PPC-kortin. Aion jatkossa ottaa kaiken hyödyn Amigastani irti, ja todennäköisesti myös linjoille palaileva purkkini pitää tuollaisesta 060-kortista. Kiitos kaikille purkin käyttäjille, jotka taukoamatta soittelivat voicella kotinumerooni ja hoputtivat palaamaan linjoille. Toivottavasti myös soittelette purkkiin, kun havaitsette down-flagin kadonneen nodelistasta.

PPC tulee varmasti jatkossa tarjoamaan reilusti ohjelmia Amigalle, kun suurin osa uusista PC:n ohjelmistoista portataan PPC-versioksi tai käännetään Javalle, joka on käännetty myös Amigalle, joten tuskinpa tulee enää tarvetta vaihtaa konetta - korkeintaan uudempaan Amigaan. Muistakaapa, että Amiga kykenee AGA-piiristöllä taikka näyttökortilla ja edellä mainittuja tukevilla ohjelmilla yhtä hyvään jollei parempaakin grafiikkaan kuin PC. Tosin jos tällaista hyötyä aikoo Amigasta repiä, täytyy luopua videomonitorista ja ostaa kunnon multisync-näyttö ja mieluummin vielä kunnollinen näyttökortti riittävällä muistilla.

Lopuksi....

Jokainen tekee konevalintansa itse, mutta kannattaa miettiä niitä kriteereitä, joilla konetta valitsee. Vaikka kohtalaisen tehokkaan Pentium-paketin saa melko halvalla, lieneekö se sittenkään ominaisuuksiltaan Amigan käyttäjän mieleen - epäilenpä! Molemmissa koneissa on sekä hyvät että huonot puolensa, joten paras vaihtoehto olisikin monelle PC, johon olisi integroituna Amiga - tai ennemminkin toisin päin. Olisihan se suuri menetys, jos Amigan jo alkujaankin kohtalaisen hyvä musiikintoisto vaihtuisi PC:n pietson piipitykseen.

Toistaiseksi tällaisia "ristisiitoksia" ei minun tietääkseni ole markkinoille laskettu, mutta luulenpa, että PPC-kortti tuo Amigaan niitä paljon kaivattuja ominaisuuksia, joita siitä on puuttunut. Ellei muuta positiivista sanottavaa PPC-kortista keksi niin ainakin sen, että sitä voi käyttää moniajossa yhtä aikaa Amigan oman käyttöjärjestelmän kanssa kummankaan siitä häiriintymättä.

Asiasta voisi jatkaa loputtomiin, mutta annan puheenvuoron jo toisille, enkä pitkästytä teitä enempää sekavilla tunnoillani. Mutta koska Sakuun ei tunnu olevan muitakaan innokkaita kirjoittajia, niin jonkunhan tässä on jotakin juristava ja toivottava, että edes joku alkaisi kirjoittaa asiallisia artikkeleita tähän lehteemme.

Saku

Saku ilmestyy nykyään harvemmin kuin ennen. Miksi? Ketään ei tunnu kiinnostavan kirjoittaa artikkeleita Sakuun. Osaltaan tähän vaikutti tilanne jolloin odotimme Amphibian ilmestymistä, ja odotuksen pitkittyessä moni luuli Sakun julkaisun loppuneen. Näin ei suinkaan ole, vaan tämä meidän kaikkien amigistien ehdottomasti paras lehti elää ja ilmestyy jatkossakin, jos vain rohkaisette mielenne ja kirjoittelette aktiivisesti artikkeleita Sakuun.

Eikö olisikin sääli, jos tämä ainutlaatuinen Saku kuolisi turhaan sellaisten amigistien laiskuuteen, jotka eivät välitä taikka viitsi tehdä mitään Sakun hyväksi? Miettikääpä sitä jokainen omalta ostaltanne ja toimikaa! Rohkaiskaapa mielenne ja kirjoittakaa rohkeasti artikkeli Sakuun aiheesta, jonka arvelette kiinnostavan Sakun lukijoita. Ilman artikkeleita ei lehteä ilmesty, joten jokaisen joka haluaa jatkossakin lukea Sakua tulisi tehdä oma osuutensa Sakun hyväksi! Aktiivisuutta, hyvät lukijat!

Jos sinusta tuntuu, että voisit kirjoittaa artikkelin tai useamman niin voit ottaa yhteyttä päätoimittajaamme Esa Heikkiseen vaikka soittamalla Amiga Zoneen - tai Esan kännykkään, josta hänet tavoittaa varmimmin. ;-D

Sakunet

Sakunet on kaikille Suomen amigisteille tarkoitettu viestiverkko, johon jokainen on tervetullut. Sakunetissä keskustellaan yleisesti Amigaa koskettavista aiheista ja siellä vastataan kaikenlaisiin kysymyksiin, jotka koskettavat Amigaa. Sakunetissä apuaan tarjoavat toiset käyttäjät sekä elektroniikan ammattilaiset, joita kannattaakin kiusata omilla rakennusprojekteillaan. ;-D

Soita rohkeasti lähimpään purkkiin, josta Sakunet löytyy. Tulkaa kaikki joukolla mukaan tähän Suomen amigisteja yhdistävään verkkoon! Mukana on myös muutama PC-alue, joten PC:n käyttäjätkin voivat osallistua keskusteluun. Muistakaa, että kun käytätte qwk- tai wwf-etälukijoitanne, niin merkistö jolla messut lasketaan verkkoon tulee olla ISO Latin!

Hyvää kesää kaikille lukijoille... Sinullekin, Sami!