HUOM! Tämä artikkeli on erityisesti suunnattu niille amigisteille, joilla ei syystä tai toisesta ole tornikoteloa, 100x CD-ROM -asemaa eikä myöskään taloudellisia edellytyksiä edellisiin.
Vielä kuukausi sitten itsekin haaveilin mahdollisuudesta kuunnella Amigalla audiolevyjä ja käyttää esimerkiksi Aminet-ohjelmakokoelmia. Haave toteutui alle 150 markalla! Nyt kerron muillekin haaveilijoille, miten tämä onnistui. Operaation suoritin A1200:lla, mutta se saattaa onnistua myös A600:ssa, onhan niissä molemmissa samanlainen IDE-ohjain.
Tarvitset seuraavaa:
Projekti alkaa halvan CD-ROM-aseman metsästyksellä, jossa uusin Keltainen Pörssi on hyvä vaihtoehto. Jos et uskalla ostaa käytettyä tavaraa, löytyy liikkeistä melko edullisesti uusiakin asemia. Itse luotan edelleen kierrätykseen, ja päädyinkin Mitsumin 14x-asemaan, jonka ostin käytettynä satasella.
Tarvittavan 40-napaisen IDE-kaapelin saa ostettua melkein mistä tahansa tietokoneliikkeestä 20-50 markalla, ja 44-napainen liitin löytyy A1200:n sisäisen IDE-kiintolevyn kaapelista. Tehopoweri on oikeastaan vaatimuksena, koska jos sinulla on jo sisäinen kiintolevy, turbokortti ja nyt CD-ROM, niin arvaat, ettei A1200:n alkuperäinen muuntaja kestä kulutusta. Itselläni on sähköpuoli ratkaistu niin, että sisäinen IDE-kiintolevy saa sähköt levykeaseman virtaliittimestä, ja CD-ROMiin olen vetänyt virtapiuhat suoraan powerista.
Kun asema ja piuhat on hankittu, täytyy A1200:n kuoreen tehdä johonkin kohtaan lovi, josta IDE-kaapelin saa vedettyä CD-ROM-asemaan.
Itse sain tehtyä melko siistin loven piirtämällä kuoreen hahmotelman sopivaan kohtaan ja poraamalla sen "sisään" pieniä reikiä muutaman millin välein. Kun reikiä oli riittävästi, vaihdoin poranterän hieman suurempaan ja porasin uuden kierroksen. Kun lovi oli muotoutunut, otin viilan käteen ja siistin aukon suorakaiteen muotoiseksi.
Seuraavaksi on edessä sopivan IDE-piuhan valmistus. Koska 40-napainen ja 44-napainen IDE-kaapeli eroavat ainoastaan siinä, että jälkimmäisessä on mukana virtajohtimet (johtimet 41-44), niin oma kaapeli on suhteellisen helppo tehdä.
Kytketään vain 44-napaiseen liittimeen 40-napaisen kaapelin kaikki johtimet alkaen johtimesta 1, joka on merkattu yleensä punaiseksi. Tässä kannattaa, jos vain mahdollista, käyttää liittiminä lattakaapeliin painettavia malleja. Koska CD-ROM saa virran suoraan powerista, ei johtimia 41-44 tarvitse kytkeä ollenkaan.
HUOM! Kaapeli täytyy pujottaa koneen kuoressa olevasta lovesta ulos ennen CD-ROMiin tulevan liittimen kiinnitystä!
Tämän jälkeen on edessä kaapelin liittäminen emolevylle ja toisen 40-napaisen liittimen liittäminen kiintolevyyn. Sitten vain kuori paikoilleen ja toinen liitin vielä kiinni CD-ROMiin. Jos kaikki on mennyt oikein, koneen tulisi käynnistyä normaalisti. Kun vielä asennat CD-ROMille ajurit (esim. IDEFix-ohjelmiston, joka löytyy Aminetistä), niin voit lopettaa haaveilemisen ja nauttia esimerkiksi edullisesta Saku-CD:stä!
HUOM! Nyt on erityisen sopiva aika hankkia CD-ROM-asema, koska uusi käyttöjärjestelmäpäivitys (3.5) tulee ennakkotietojen mukaan AINOASTAAN CD:llä!