Emulointia Amigalla
Tatu Tamminen

On monta hyvää syytä emuloida, tässä muutama: 1. Omalle koneelle ei löydy jotain tärkeää ohjelmaa tai peliä, jota haluaisit käyttää, etkä kuitenkaan halua ostaa tai pysty ostamaan uutta konetta ohjelman saamiseksi. 2. Klassikkopelejä on aina hauska pelata ilman tuskailuja latausajan kanssa. 3. Emuloidut pelit saattavat olla joskus parempia, koska voit esim. tallentaa pelin missä kohtaa peliä tahansa, eikä tarvitse aloittaa peliä alusta, kun uudelleen alat pelata. (Tämä riippuu tietysti emulaattorista.)

Mitä emulaatio vaatii?

Laitteistovaatimukset vaihtelevat paljon. Osa emulaattoreista suorastaan vaatii PowerPC:n pyöriäkseen kunnolla. Laitteiston lisäksi tarvitset myös jonkin emulaattorin ja siihen mahdollisesti ROMeja tai vastaavia tiedostoja. Kun tiedostoja emulaattoreille hommaatte, niin muistakaa copyrightit! [Toim.huom.: Suuri osa ROMeista ja peleistä on edelleen tekijänoikeudellisesti suojattu, joten niiden levittäminen tiedostoina on laitonta.] Seuraavassa on pieni osa emulaattoreista esiteltynä lyhyesti.

WarpSNES (PD)

WarpSNES nimensä mukaisesti emuloi (S)uper (N)intendo (E)ntertainment (S)ystemiä ja tekeekin sen loistavasti! Ohjelma tukee joypadia, AHIa ja grafiikkakortteja. Grafiikkakorteilla saa 15/16/24-bittisillä tiloilla päälle läpinäkyvyysefektit, jotka ovat joissain peleissä siistin näköisiä. Äänet hidastavat emulointia todella paljon, itse asiassa noin 25%. WarpSNES:in mukana tulee monta GUI:ta joista valita, ja lisää löytyy esim. Aminetistä. SNES:ille löytyy paljon hyviä pelejä ja mikä parasta, pelit pystyy tallentamaan tai lataamaan milloin vain. Pitää vain muistaa tehdä snapshots-hakemisto, johon tilanteet tallennetaan. Toinen lähestulkoon samanlainen SNES-emulaattori on Snes9x, joka käyttää PowerUP:ia, mutta on muuten varmaankin yhtä hyvä. Olemassa on varmaankin oma versio 68k:lle.

Vaatii:PPC, WarpUP V12, RTG, lowlevel.library joypadille
Ohjelman kotisivu:http://www.chez.com/raist/warpsnes/index.html
Aminet:/misc/emu/warpsnes.lha (318 kt)
/misc/emu/SNES9xGUI1_6.lha (43 kt - GUI SNES9x/WarpSNES:lle)
/misc/emu/WSL.lha (47 kt - GUI WarpSNES:lle)

AmiGenerator (PD)

AmiGenerator on uusi tulokas emulaatiorintamalla, joten se ei ole vielä niin kehittynyt kuin monet muut emulaattorit, joita on ehditty parannella jo pitemmän aikaa. Tämä emulaattori emuloi (S)ega (M)ega(D)rivea/Genesista ja pohjautuu Generator-emulaattoriin. Itse emulaattori on kyllä aika huono mutta varmaankin tulee paranemaan. Lähinnä vikana on sen kehnot konfigurointimahdollisuudet ja sen epästabiilius (eli samat vaivat kuin Windowsissa ;). Mutta kannattaa kokeilla kuitenkin tätäkin emulaattoria, sillä tälle löytyy todellisia helmiä. =)

Vaatii:040/060 tai PPC, AGA tai CyberGraphX, 8 Mt muistia, OS 3.0+, lowlevel.library joypadille
Ohjelman kotisivu:http://www.amidog.com/amigenerator/
Aminet:/misc/emu/AmiGenerator.lha (419 kt)

Wzonka-Lad (SW)

Wzonka-Lad on kotimainen, Ville Helinin ohjelmoima emulaattori, jonka rekisteröimismaksu on vain 50 mk, jos ottaa keyfilen emailin välityksellä ja 70 mk postin kautta. Wzonka-Lad emuloi GameBoyta. Omituisesta nimestään huolimatta emulaattori on todella hyvä. Itse en saanut tuota toimimaan grafiikkalaudan kanssa (lähettäkää sähköpostia jos tiedätte missä vika :). Wzonka-Ladissa on hyvä konfigurointi ja mukava GUI. Tukee AHIa, grafiikkakorttia ja joypadia. Pelin voi tallentaa/ladata koska tahansa.

Vaatii:020+, noin 3 Mt muistia, OS 3.0+, reqtools.library v38+, AHI
Ohjelman kotisivu:http://www.hut.fi/~vhelin/wzonka-lad.html
Aminet:/misc/emu/wzonka-lad.lha (206 kt)
/docs/misc/wzonka-lad_doc.lha (71 kt, ohjelman käyttöohjeet)

AmiMasterGear (SW)

AmiMasterGear emuloi nimensä mukaisesti Segan Master Systemiä ja Game Gearia. Rekisteröintimaksu on 15 USD tai 2000 pesetaa. Saman tekijän AmiMSX2-emulaattorin rekisteröineet saavat AmiMasterGearista alennusta 5 USD tai 600 pesetaa. GUI on hyvin tehty ja sitä on ilo käyttää. Emulaatio on nopeaa ja lähes kaikki testaamani pelit toimivat. Valitettavasti ohjelma ei tue CyberGraphX:aa, mutta se ei haittaa, koska emulaatio on nopeaa AGA:llakin.

Vaatii:AGA, 020+, asl.library
Ohjelman kotisivu:http://www.arrakis.es/~joanant(sivulla myös muita tekijän emulaattoreita)
Aminet:/misc/emu/AmiMasterGear.lha (68 kt)

M.A.M.E. (PD)

MAMEen (Multiple Arcade Machine Emulator) en ole vielä kunnolla ehtinyt tutustua, mutta sanottaakoon pari asiaa siitäkin. Kyseessä on pelihallien videopelien emulaattori, joka emuloi useita eri prosessoreita. MAME on huolella tehty ja siinä on todella hyvä MUI-GUI. Lisäksi ohjelma on täysin ilmainen, siitä on erikseen 030-, 040-, 060- sekä PPC-versiot ja se tukee grafiikkalautoja, AHIa ja joypadia.

Aminet:/misc/emu/mame030.lha (1,6 Mt - 030-versio)
/misc/emu/mame040.lha (1,6 Mt - 040-versio)
/misc/emu/mame060.lha (2,2 Mt - 060-versio)
/misc/emu/mameppc.lha (3,2 Mt - PPC-versio)
/misc/emu/mamesrc.lha (387 kt - lähdekoodi)
Amiga-version kotisivu:http://www.triumph.no/mame/
MAME-projektin kotisivu:http://mame.retrogames.com

Emulaattorit on testattu seuraavalla kokoonpanolla: A1200T, 603+/200 MHz & 68040/25 MHz, 32 Mt muistia, BVision 8 Mt. Kaikki testatut emulaattorit on rekisteröity. Jos tulee kysyttävää tai haluat haukkua artikkelin lyttyyn ;) niin pistä mailia osoitteeseen tatust@kolumbus.fi. Tekstissä saattaa olla virheitä tai joku saattaa olla eri mieltä jostain asiasta - pistäkää mailia silloinkin.