Ilmainen sähköpostiosoite Webistä
"Tohtori AivoTurmio"

Sakunkin lukijoissa on varmasti monia sellaisia, joilla joko ei ole nettiyhteyttä tai jotka olisivat muuten vain kiinnostuneita saamaan "anonyymin" sähköpostiosoitteen, jossa heidän oikea nimensä ei näkyisi. Tällaisia osoitteita tarjoavat useimmat Web-postipalvelut, joihin pääset vaikka kirjaston Internet-koneelta ilman omaa nettiyhteyttä.

Palveluntarjoaja tunnistaa sinut käyttäjänimesi ja salasanasi kautta. Huonona puolena on se, että jos joku saa urkittua sekä salasanasi että käyttäjänimesi, niin tämä kyseinen henkilö voi sitten käydä missä päin maailmaa tahansa kurkkimassa kyseiseen Web-postiisi tulleita viestejä ja sen lisäksi vielä vastailla sinun nimelläsi ja vaikka vaihtaa salasanasi. Varovaisuutta siis tarvitaan.

Web-postin tarjoajia on useita, mutta kaksi suosituinta taitavat olla Yahoo! ja Hotmail. Suomalaisista suurin lienee Artic.net, joka on suomenkielinen ja näin ollen siis suomalaiselle helppokäyttöinen.

Kuinka saat ilmaisosoitteen?

Esimerkkinä annan osoitteen luomisen Yahoo-palveluun. Siirry osoitteeseen http://mail.yahoo.com. (Postipalveluun pääsee myös sivun www.yahoo.com kautta, mutta tämä on "suorempi" reitti.) Klikkaa siellä kohdassa "Sign Me Up!". Ensin palvelu pyytää hyväksymään tai hylkäämään 25-kohtaisen käyttösäännöstön. "I Accept" -painiketta painettuasi sinun pitäisi olla kohdassa, jossa sinulta kysytään kaikkea sinuun ja tulevaan osoitteeseesi liittyvää.

Katso ensimmäisenä, onko 2. kohdan lopussa tekstiä "If you are NOT a United States (50 state) resident, please continue with" ja painike "this form", jota painamalla Yhdysvaltojen ulkopuolella asuvat pääsevät täyttämään oman lomakkeen näkyvissä olevan sijaan. Lomake on muuten lähes identtinen, mutta lisäksi kysytään, millä kielellä tahdot käyttää Yahoota ja missä maassa asut (sen sijaan että kysyttäisiin osavaltiota). Tässä kysymykset ja mitä niihin kuuluu vastata:

Ensimmäisenä kysytään "Email Name". Tähän kohtaan sinun tulee kirjoittaa, mille tunnukselle osoitteen haluat, eli jos vaikka haluat osoitteeksi saku@yahoo.com, niin kirjoitat "saku" (ilman lainausmerkkejä). Kohtaan siis kirjoitetaan vain osoitteen alkuosa, sillä loppuosa tulee automaattisesti olemaan @yahoo.com, joka siis on palveluntarjoaja. Antamasi nimi on samalla myös käyttäjätunnuksesi Yahoo-sähköpostipalvelussa.

Nimessä kannattaa aina huomioida, kirjoittaako isoilla vai pienillä kirjaimilla. Joissakin palveluissa on yhdentekevää, onko kirjain iso vai ei, ja jotkut taas ovat tarkkoja siitä, että se kirjoitetaan täsmälleen samanlaisena. Tällaisissa tapauksissa voisi olla kaksi lähes samaa käyttäjänimeä ainoastaan sillä erolla, että toisella on iso kirjain nimessä, joten "saku", "Saku" ja "sAku" olisivat siis kaikki eri käyttäjiä. Välilyöntejä ei nimissä hyväksytä, joten jos tahdot käyttäjätunnukseksesi vaikka "amiga saku", niin joutuisit kirjoittamaan sen vaikka "amiga_saku", "amiga.saku", "amiga-saku" tai jollain muulla vastaavalla tavalla. Numerot ovat ainakin tähän asti olleet aina sallittuja käyttää nimessä tai nimenä.

Seuraavaksi kysytään "Password" eli salasana. (Yahoo-postiin kirjautuessasi sinun tulee kirjoittaa sekä käyttäjänimesi että salasanasi päästäksesi sisään.) Kun kirjoitat tähän salasanasi, tulee siihen ainoastaan tähtiä, jottei joku voi olkasi takaa kurkkia mitä kirjoitat. Tähtien vuoksi et näe, jos olet kirjoittanut väärin, joten seuraavaan kohtaan "Re-enter Password", kirjoitat siis saman salasanan uudelleen. Tällä vähennetään virhenäppäilyn mahdollisuutta. Salasanaan pätevät samat kirjoitussäännöt kuin nimeenkin, eli ei välilyöntejä, numerot hyväksytään ja isot ja pienet kirjaimet ovat palvelimesta riippuen joko yksi ja sama asia tai kaksi eri asiaa. Usein salasanoissa on minimipituutena neljä merkkiä, Yahoossa tosin vain kolme.

Kohtaan "Password Question" voit kirjoittaa mitä vain. Ellet muista salasanaasi, sinulle voidaan tehdä tämä kysymys. Voit siis kirjoittaa tähän mitä tahansa, vaikka "abcdefgh", mutta ideana on kuitenkin, että kysyt itse itseltäsi jotain, kuten "kuinka monta nitroa naapurin mummo tarvitsee päivittäin". Myös välilyönnit ovat sallittuja. "Secret Answer" on vastaus edellä annettuun kysymykseesi, esimerkkitapauksessa vaikka "viisi". Jos siis salasanasi unohdettuasi vastaat antamaasi kysymykseen valitsemallasi vastauksella, pääset joko sisään tai salasanasi lähetetään toiseen myöhemmin antamaasi sähköpostiosoitteeseen.

Seuraavaksi tuleva "Alternate Email Address" on juuri se toinen sähköpostiosoite, jolla sinuun voidaan ottaa yhteyttä esimerkiksi silloin, kun salasanasi on unohtunut tai palvelimen sähköpostisi ei jostain syystä toimi. Tähän kohtaan vastaaminen ei ole pakollista, eli sen voi siis jättää myös tyhjäksi. Etenkin jos tämä on ensimmäinen sähköpostiosoitteesi, niin ei taida olla muuta mahdollisuutta kuin jättää tämä kohta tyhjäksi... Tästä siirrytäänkin osioon 2, jossa sinulta kysytään henkilökohtaisia tietojasi.

Kohtaan "your First Name" kuuluu etunimesi. Tähän kohtaan kuuluisi siis laittaa oikea nimesi, mutta jos tahdot pysyä anonyyminä, kirjoita mitä haluat. "Your Last Name" eli sukunimesi - ellet halua antaa oikeaa nimeäsi, kirjoita jotain muuta. Huomioi, että antamasi etu- ja sukunimi näkyvät kaikissa lähettämissäsi sähköpostiviesteissä! "Your Birthdate" on syntymäaikasi, mutta ellet tahdo sitäkään tiedettävän, niin kymmenen vuotta lisää ikää hämää jo aika hyvin. "Your Gender" on sukupuolesi, "Male" on mies ja "Female" on nainen. Vääriä henkilötietoja antaessa kannattaa kuitenkin muistaa, mitä on tiedoiksi antanut, koska jos salasanasi unohtuu, palveluntarjoaja saattaa kysellä näitä, ennen kuin salasanasi annetaan...

"Your Industry" -kohdassa kysytään, millä alalla työskentelet, eli oletko valtion virkamies, tietokonealalla, viihdetaiteilija tms. Voit valita vaikka "Other", joten sen kummemmin ei tarvitse asiaa pohtia. "Your Occupation" eli mikä siis olet tällä hetkellä: työtön, opiskelija, eläkeläinen, lääkäri, asianajaja tms. Valitse taas vain "other", niin pääset taas helpoimmalla. Jos laitat "People Search Email Listing" -kohtaan rastin, sinut lisätään Yahoon osoitelistaan eli sinut voidaan löytää hakupalvelun kautta. Listaan tulee sähköpostitunnuksesi, antamasi etu- ja sukunimi, kaupunki, lääni/osavaltio ja maa.

"Your Country" kysyy maata, joka siis on "Finland", mutta ellet tahdo muiden tietävän oikeaa olinpaikkaasi, voit laittaa kohtaan jotain muuta. Vaihtoehtona on myös "Other" eli joku muu, joten voit halutessasi kehittää ihan uuden maan "if Other, please specify" -kohtaan. "Your Postal Code" tarkoittaa postinumeroa, "your City" kaupunkia/kuntaa ja "your State, Territory, or Province" Suomen tapauksessa lääniä. "Your Time Zone" kysyy aikavyöhykettä; GMT on Greenwichin aikaa, joten Suomi on GMT+2. "Your Primary Language" kysyy, millä kielellä tahdot Yahoota käyttää. Suositan valitsemaan joko "U.K. English" tai "U.S. English", jotka ovat lähinnä kouluenglantia. Jos joku muu kieli kuten ruotsi sujuu paremmin, niin siitä vain "Swedish" tai joku muu. Suomen kieltä ei vaihtoehdoissa ole.

Seuraavaksi kysytään, tahdotko Yahoon ottavan sinuun yhteyttä, jos heillä on jotain uutta tarjottavaa sinulle. Voit valita kolmesta vaihtoehdosta: "The email address above" eli yhteydenotot suoraan nyt tehtävään Yahoo-osoitteeseesi, "My Yahoo! Mail address" eli siihen osoitteeseen, jonka olet antanut itsestäsi kirjeitse (jos olet valehdellut asuinpaikkasi, niin tämä tuskin kannattaa) sekä "Please don't contact me" eli älkää ottako minuun yhteyttä mitenkään.

Sitten tulee osa 3. Tähän ei ole pakko vastata ollenkaan, mutta tässä kysytään, mistä kaikesta olet kiinnostunut. Jos laitat "Business"-kohtaan rastin, eli että olisit kiinnostunut liiketoiminnasta, niin silloin Yahoo kertoo sinulle uutisista jne. mitä liikemaailmassa tapahtuu. Viimeisenä painat "Submit this form" ja tunnuksesi on valmis, ellei sitten ole jotain virhettä, josta Yahoo kyllä kertoo sinulle, mutta englanniksi. Tyypillisiä virheitä ovat liian pitkä tai liian lyhyt salasana, näppäilyvirhe salasanassa tai jonkin kohdan vastaamatta jättäminen.

Kuinka käytät osoitettasi?

Käytän taas Yahoota esimerkkinä. Mene osoitteeseen http://mail.yahoo.com. Siellä kysytään "User Name" eli käyttäjätunnuksesi, esimerkkitapauksessamme kirjoitat siis "saku". "Password" on valitsemasi salasana kyseiselle käyttäjätunnukselle. Tämän jälkeen painat painiketta, jossa lukee "Sign in", ja pääset sähköpostiisi. Sähköpostilaatikossasi on vasemmalla puolella linkkilista ja oikealla puolella sähköpostisi. Kun klikkaat jonkin sähköpostin kohdalla, pääset lukemaan sen.

Vasemman puolen linkit tekevät seuraavaa: "Check Mail" tarkistaa, onko sinulle tullut uusia viestejä. "Compose" on viestien lähettämistä varten. "Folders"-kohdasta pystyt menemään eri kansioihin. Kansioita voit tehdä itse. Jos postia alkaa tulla paljon, kansiot selkeyttävät postien lukemista. Voit vaikka tehdä kaksi eri kansiota, joista toiseen tulevat henkilökohtaiset postit ja toiseen työasiat. Sitten ei tarvitse alkaa kaikkien viestien joukosta erikseen etsiä jotain viestiä hankalasti, vaan kun tietää, että se viesti on vaikka työhön liittyvä, nin menee etsimään sitä työkansiosta.

"Addresses" on osoiteluettelo, johon voit tallentaa tuntemiesi henkilöiden nimen, puhelinnumeron, sähköpostiosoitteen, syntymäajan... vähän kaikkea tarpeellista ja ylimääräistä. Osoitteiston hyödyllisin ominaisuus kuitenkin on se, että voit sen avulla lähettää saman viestin useammalle ilman että sinun pitäisi muistaa jokaisen osoite erikseen. On huomattavasti helpompaa, kun ei aina tarvitse etsiä toisten osoitteita jostain muistivihosta, vaan sen voi ottaa suoraan osoitteistosta.

"Search"-linkillä voit etsiä jonkin määrätyn henkilön lähettämiä viestejä tai viestit, jotka koskevat jotain määrättyä aihetta, joka on otsikossa ilmoitettu. "Options"-kohdassa voit käydä vaihtamassa sähköpostisi asetuksia, kuten kuinka monta viestiä näkyy kerralla jne. "Help Desk" antaa apua Yahoon käyttöä varten, eli käyttöohjeen tapainen. Täältä löydät mihin pitää ottaa yhteyttä jos on vikaa jne.

"Exit" lähtee pois sähköpostista. Klikkaa vielä sen jälkeen "Sign Out Completely". Tämä ei tarkoita, että sähköpostisi lopetettaisiin kokonaan. Jos valitset vain "Exit", niin sisäänkirjautumiskohdassa on sinun käyttäjänimesi valmiina, ja vain salasana pitää kirjoittaa. Tällä ei kotikäyttäjille ole niinkään merkitystä, mutta yhteiskäytössä olevia koneita käyttävien kannattaa ehdottomasti poistua vielä "Sign Out Completely" -kohdan kautta, jottei joku innostu yrittämään päästä sisään postiisi.

Viestin kirjoittaminen

Esimerkkinä viestin kirjoittamisesta (Compose) käytän tällä kertaa Hotmailia, koska Yahoo ei ilmeisestikän tue liitetiedostojen lähettämistä ilman ylimääräisiä ohjelmia.

"Compose":ssa on neljä vaihtoehtoa. "Send" lähettää kirjoittamasi viestin. "Save Draft" tallentaa viestisi Draft-kansioon, johon voit mennä ja lähettää viestin vaikka myöhemmin. Tämän käyttö on suositeltavaa, jos tahtoo varmistaa, ettei joudu kirjoittamaan viestiään kahteen kertaan, ja tämän avulla onnistuu myös kätevästi viestin kahteen kertaan lähettäminen peräkkäin. "Attachments" käsittelee liitetiedostoja. "Cancel" peruu koko viestin kirjoituksen ja menee takaisin viestilistaan.

Kohdassa on myös viisi täyttökenttää: "To:"-kenttään kirjoitat osoitteen, johon tahdot viestin menevän ensisijaisesti. "Subject:"-kenttään kirjoitat viestin otsikon. Jos et kirjoita tähän mitään, niin listassa lukee vain "[none]". "cc:" (carbon copy), näihin osoitteisiin lähetät kopion viestistä, ja nämä osoitteet näkyvät myös muiden saamissa viesteissä. "bcc:" (blind carbon copy), myös näille viesti menee kopiona, mutta heidän nimiään ja osoitteitaan eivät muut viestin saajat näe. Sitten on iso alue, johon kirjoitat itse viestin. Viestinkirjoitusalueen ja "bcc:":n välissä on laatikko, jota klikkaamalla siihen tulee rasti ja sen vieressä lukee "Save Outgoing Message". Tähän rastin merkkaamalla lähtevä viesti tallentuu "Save"-kansioon.

"Attachment"-kohdasta lisää: Kohta 1. "Click the Browse..." Jos klikkaat "Browse"-kohtaa, pääset valikkoon, josta voit valita mistä haet mukaan liitettävän tiedoston (attachment), eli esimerkiksi kiintolevyltäsi. Toinen vaihtoehto on kirjoittaa kohtaan "Attach File:", mistä tiedosto löytyy. Kun olet valinnut tiedoston, se ei vielä automaattisesti ole viestissäsi mukana, vaan tämän jälkeen on vielä klikattava kohtaa "Attach to Message", jolloin tiedosto liitetään viestiin.

Liitetiedostojen avaaminen/katsominen vaihtelee eri selaimissa. Jotkut avaavat esim. tekstitiedostot automaattisesti viestin perään, toisissa taas tiedosto pitää valita aukaistavaksi, ja vaivalloisimmissa tapauksissa liite pitää ensin imuroida ja sitten jollain ohjelmalla lukea se erikseen. 3. kohdan alla on "Done"-painike. Tätä painamalla pääset takaisin viestinkirjoituskohtaan, ja viestiin liittämäsi tiedostot näkyvät nyt "bcc:":n ja kirjoituskohdan välissä. "Done"-painikkeen alla on laatikko, johon tulevat myös kaikki liitetiedostot. Sen vieressä on "remove"-painike, jolla voit poistaa valitsemiasi liitetiedostoja, jos vaikka laitoit vahingossa väärän tiedoston.

Liitetiedostojen lähettämisessä on usein rajoituksia. Hotmailissa liitteet eivät saa viedä megatavua enempää. Yahoo rajoittaa liitetiedostojen määrän korkeintaan kolmeen per viesti, ja lisäksi jokaisen liitteen koon tulee olla korkeintaan 500 kilotavua.

Mikä palvelin kannattaa valita?

Palvelimen valinta riippuu totta kai myös käyttötarkoituksestasi, mutta pääpiirteittäin saat palveluntarjoajilta samat perustoiminnot. Hotmail ja Yahoo ovat käsittääkseni suurimmat ilmaisen Web-postin tarjoajat, ja etenkin Yahoossa on useita muitakin toimintoja kuin vain sähköposti. Isojen palvelimien kuten Yahoon ja Hotmailin etuna tietenkin on se, että niissä on enemmän palveluja kuin pienemmillä palveluntarjoajilla, mutta haittana sitten on, että kun käyttäjiä on paljon, niin myös palvelut saattavat olla aivan tukossa. Hotmailin ja Yahoon kohdalla ei ole mitenkään harvinaista, ettei esimerkiksi puoleen tuntiin pääse ollenkaan katsomaan postiaan, koska palvelu on niin tukossa.

Suomalaisista palveluntarjoajista taitaa isoin olla http://www.artic.net, joka on myös suomenkielinen, eli niille jotka eivät muita ulkomaan kieliä osaa, on Artic varmasti ihan hyvä vaihtoehto. Mitään tärkeätä ei kannata tällä osoitteella lähettää, sillä kuulemani mukaan Artic tekee joskus niin, että viestin alku menee jonkin tuntemattoman osoitteeseen, keskiosa sinne minne pitääkin ja loppu taas jonkun tuntemattoman sähköpostiin...

Toinen mitä sähköpostit saattavat tehdä kaikilla kokeilemillani tarjoajilla on se, että ne eivät välttämättä mene perille ollenkaan. Viestien katoaminen riippuu paljon tuurista. Joskus niitä ei katoile ollenkaan ja joskus taas jatkuvasti. Keskimäärin sanoisin, että ehkä joka 25. viesti katoaa matkallaan... Kun viestin lähettää kahteen kertaan, niin sillä jo aika hyvin varmistaa sen, että viesti menee perille.

Jos harkitset käyttäväsi Yahoota tai Hotmailia, niin suosittelen Yahoota siksi, että ensiksikin Yahoossa on enemmän kaikkea ja toisekseen Hotmail on Microsoftin tuotos. Hotmailille on kuitenkin annettava plussaa liitetiedostojen lähetysmahdollisuudesta. Jos Yahoossa tahtoo liitteitä lisätä, täytyy attachment-toiminto lisätä siihen erikseen, kun Hotmailissa se on automaattisesti. Tai sitten se vain johtuu siitä, että olen kokeillut sitä ainoastaan Microsoft Exploderilla...

Web-postipalvelimia käytettäessä (ainakin niillä mitä itse olen käyttänyt) on ollut cookies-toiminnon päällä pito periaatteessa pakollista, mutta sitäkin pystyy kiertämään joissain tapauksissa. Amigalla IBrowsea käyttäessäni ilman pääsin ilman keksejäkin sisälle, kun menin ensin sisäänkirjoittautumiskohtaan, kirjauduin sisälle, menin pääsivulle, tein flushin kaikille muistissa oleville sivuille ja menin email-kohtaan, jolloin pääsin automaattisesti sisälle.

Joskus palvelimet eivät suostu toimimaan kunnolla siten, että ne päästävät kyllä sisään, mutta eivät näytä viestejäsi. Tähän ainakin itselläni on auttanut, kun on mennyt "Search"-kohtaan ja laittanut hakusanaksi "*", jolloin kaikki viestit kaikista kansioista ovat tulleet tulokseksi.

Ilmaisen Web-sähköpostiosoitteen saa esim. näistä osoitteista: