Suomen Amiga-käyttäjät ry:n kotisivut alkoivat paisua käsistä, joten kevään aikana toteutettiin mittava kotisivu-uudistus. Paitsi että sivuille mietittiin uusi toimivampi formaatti, joka sallii paremmin myös tulevan laajentamisen, kiinnitettiin erityistä huomiota siihen kuinka sivuja ylläpidetään. Webmasterin etu kun on viime kädessä kävijänkin etu.
Vanhoja sivuja ylläpidettiin kokonaan manuaalisesti naputellen HTML-koodia etäyhteyden kautta tekstieditorilla. Sanomattakin on selvää, että tämä teki hommasta melko työlään. Tämä näkyi myös käyttäjälle: päävalikko paisui epämiellyttävän mittavaksi, valokuvaraportteja oli vaikea selailla yms. Uudistukset eivät yksinkertaisesti houkutelleet työmäärän vuoksi.
Suomen Amiga-käyttäjät ry:n edellinen kotisivu-uudistus tapahtui vuonna 1997, jolloin uudistin ja yhtenäistin kaikki yhdistyksen hajanaiset sivurippeet. Kolumnit, päivän namupalat, valokuvaraportit yms. tekivät sivuista nopeasti suositun. Tästä kiitos paljolti myös sisällöntuottajien; mm. Janne Pikkarainen ja Simo Koivukoski olivat apuna. Sekavat Saku-arkistot korvasi kertaheitolla käymisen arvoinen Web-kokemus.
Sain kotisivu-uudistuksen tehtäväkseni tälläkin kertaa. Nyt lähestymistapa oli toinen: kotisivuja on paljon mukavampi tuottaa Amigan tekstieditorilla, joten lähtökohtana oli vähentää etätyöskentely minimiin. Tätä tarkoitusta varten tein pienen ohjelman, joka pakkaa Amigan kiintolevyltä kotisivujen muuttuneet tiedostot siirrettäväksi Internetiin.
Toisaalta mekaaniset operaatiot, kuten valokuvaraporttien tuottaminen tai paljon toivotun päivityshistorian tekeminen, olisi kätevä koneistaa. Päivityshistoria oli jäänyt aikaisemmin kokonaan toteuttamatta sen työläyden vuoksi ja valokuvaraportit olivat kaikkea muuta kuin helposti käsiteltäviä. Tein siis tarkoitukseen pari apuohjelmaa lisää.
Samalla suunnittelin kotisivuille uuden rakenteen, joka perustuu etusivuun ja alivalikoihin. Kaikessa pyrittiin huomioimaan parempi selailtavuus: paluulinkkejä löytyy lähes kaikilta sivuilta, valokuvaraportit saivat apuohjelmien ansiosta kunnolliset selailulinkit jne. Apuohjelmat toivat mukanaan myös mahdollisuuden liittää sivuille automaattista päiväystietoa ja tiedostojen kokodataa.
Lisäksi sivujen HTML-koodia pyrittiin parantamaan. Skaalautuvuus ja yhteensopivuus olivat avainsanat. Tehtävä ei osoittautunut mitenkään helpoksi, kun sivuja testattiin Amigan selainkolmikolla (AWeb, IBrowse, Voyager) ja PC:n vastaavilla (Internet Explorer ja Netscape). Etenkin etusivusta oli vaikea tehdä kaikilla selaimilla toimivaa, vaikka kuinka olisi pidättäytynyt standardeissa. Lopulta siinä sentään onnistuttiin.
Sivujen tekoon käytettyjä apuohjelmia on kasassa jo tusinan verran. Ne ovat luonteeltaan yksinkertaisia: ottavat sisään dataa mm. tekstitiedostosta ja tuottavat sen pohjalta HTML-tiedostoja. Käyttöliittymä on komentorivipohjainen, eikä turhia krumeluureja ole. Yhtä lailla ajatuksena oli nimittäin pitää ohjelmointityömäärä minimissä, sivut kun piti saada joskus valmiiksikin.
Samalla kun uudistettiin tekniikkaa, oli tietysti aiheellista arvioida myös sisältöä uudelleen. Lähes kaikki vanha sisältö siirrettiin uuteen formaattiin, mutta muutamia asioita jätettiin myös pois ja muutettiin. Erityisesti sivujen alati paisuvaa kokoa rajoitettiin pienentämällä paikallisten tiedostojen arkistoa ja tarjoamalla parempia linkkejä mm. Aminetiin. Uutiset poistettiin, sillä niitä ei ehditty päivittämään.
Myös muita ulkomaanyhteyksiä parannettiin. Sivuille kerättiin mm. lista parhaista uutispalveluista sekä selkeyttävä kaavio Amigan emoyhtiöistä, niiden suhteet kun tuntuvat olevan monelle epäselviä. Lisäksi muutamia sivuja, kuten liittymisohjeita, uudistettiin rankalla kädellä. Suomen Amiga-gurut pistettiin hetkeksi jäähylle palvelun uudelleenorganisointia varten.
Uudistus oli todella työläs operaatio ja vei kuukausia, joten suurempaa sisältöuudistusta ei sen yhteytedessä tehty, mutta vanhan materiaalin uudelleenorganisoiminen valaa pohjaa tuleville lisäyksille. Kotisivuille kaavaillaan jatkossa entistä aktiivisempaa roolia mm. yhdistyksen tapahtumien reaaliaikaisena yhteyskanavana sekä laajana suomenkielisenä Amiga-tietolähteenä.
Jatkan kotisivujen ylläpitoa ainakin syyskuun loppuun, jonka jälkeen jätän tehtävät mahdollisesti Janne Pikkaraiselle. Joka tapauksessa yhdistys on vakaasti aikeissa jatkaa Internet-läsnäolonsa kehittämistä ja ottaakin mielellään vastaan palautetta, jota voi jättää esimerkiksi kotisivujen palautelomakkeella. Suunnitelmissa on myös oman domain-nimen hankkiminen, mutta toistaiseksi sen kulut ovat jarrutelleet ajatusta.
Suuntaa siis selaimesi Suomen Amiga-käyttäjät ry:n kotisivuille osoitteeseen http://batman.jytol.fi/~saku/ tai tarvittaessa käytä Kimmo Mustosen ylläpitämää peiliä osoitteessa http://tzimmola.tky.hut.fi/saku/.