Tuomo Mämmelä | spam-it@nic.fi
Club 3D Radeon 7000 DVI

Ajankohtaiset

AmigaOne-XE G4@800 MHz

Joni Halme

MorphOS 1.4 Pegasoksessa

Kelly Samel (suom. Janne Peräaho)

Pegasos G3@600 MHz

Ilkka Lehtoranta

Club 3D Radeon 7000 DVI

Tuomo Mämmelä

Nepalla nettiin - RR-Net

Petri A. Räty

Edullista ja pieneen koteloon mahtuvaa digitaalisella DVI-liitännällä varustettua näytönohjainta etsiessäni törmäsin ilmeisesti vastikään markkinoille tulleeseen Club 3D:n valmistamaan ATI Radeon -pohjaiseen korttiin. Ainakaan vielä keväällä ei vastaavaa ollut saatavilla tässä edullisemman hintaluokan mallistossa.
Kiihdytinpiirinä siis toimii ATI Radeon 7000 ja muistia löytyy DDR-tyyppisenä 32 megaa. Tämä low profile -mallinen kortti istahtaa AGP-väylään ja mahtuu markkinoilla olevien matalien pöytäkoteloiden sisäänkin vaivatta. Kortin mukana tosin ei toimiteta kuin isommille koteloille sopiva korttipaikan peitelevy, pienten koteloiden kanssa peitelevyä joutuu vähän itse muotoilemaan tai jättämään sen kokonaan pois. Itse päädyin tuohon muotoiluvaihtoehtoon, varsinkin kun minulla oli jo vastaavan VGA-liitäntäisen kortin peitelevy muuten valmiiksi koteloon sovitettuna. Kortin voinee myös jättää paikoilleen ilman peitelevyäkin, mutta silloin pitää olla varovainen kaapeleita irroitellessa ja kytkiessä, ettei kortti pääse lipsahtamaan pois paikoiltaan. Lisäksi jos VGA-liitännän haluaa myös saada pienessä kotelossa näkösälle, se tarkoittaa käytännössä AGP-paikan viereisen korttipaikan uhraamista, jotta VGA-liittimen saa koneen takapaneeliin. Halutessaan VGA-liittimen voinee jättää myös kokonaan pois, jos sille ei ole käyttöä. Sopivan sovittimen avulla saa myös DVI-portista analogisen signaalin ulos.

Liitäntöjä näytölle löytyy kolme: digitaalinen DVI, analoginen VGA sekä composite tv-out. Viimeksimainittua en ole käytännössä kokeillut, joten sen kuvanlaadusta ja käytännön toimivuudesta en tiedä sen enempää. Vaikka tästä näytönohjaimesta löytyy useampia liitäntöjä, se ei kuitenkaan tue useamman monitorin samanaikaista käyttöä muuten kuin näyttämällä kaikista liitännöistä saman kuvan.

Muutoin kortin asentaminen ja käyttöönotto olivat helppoja: kortti koneeseen, kaapelit kiinni ja menoksi. Johtuen kortin single head -luonteesta mitään säätöjä ei tarvinut tehdä, sekä OpenFirmwaren tekstit että MorphOS:n työpöytä tulivat heti näytölle DVI-liitännän kautta. Linux-käytössä vaatii vähintään XFree86:n versiota 4.3.0, jotta DVI-portista jotakin kuvaa saisi digitaalisena ulos. VGA-portti tosin toimii vanhemmillakin XFree86:n versioilla.

Verrattuna saman kortin VGA-liitäntään on kuvanlaatu silminnähden parempi DVI-liitännällä, ja eroa kortin edullinen hinta oletettavasti entisestään korostaa. Mikään hirvittävän nopea tämä Radeon 7000 ei tiettävästi ole 3D-ominaisuuksiensa puolesta, mutta ainakaan minua se ei haittaa, sillä pelikäyttöön en tätä ole hankkinutkaan. Hankinnassa painoarvo oli enemmänkin edullisen hinnan ja passiivisen jäähdytyksen sekä DVI-liitännän puolella kuin pelinopeudessa.

Näytönohjanta myyvät Suomessa ainakin Serv-IT Oy Oulussa sekä netissä Eurologic Oy. Myös muista liikkeistä sitä voinee kysellä valmistajan koodin perusteella, CGA-7032DTVD.


Club 3D Radeon 7000 DVI
Testattu Pegasos I jossa MorphOS 1.4
Myyjä Serv-IT Oy
Hinta 32 euroa

Sivun alkuun